АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тренувальні вправи

Читайте также:
  1. Навчально-тренувальні комплекси. Тренінги.
  2. Сутність тренінгу комунікативності, його структури та особливостей. Навести приклади-вправи.
  3. Тренувальні вправи
  4. Тренувальні вправи
  5. Тренувальні вправи
  6. Тренувальні вправи
  7. Тренувальні вправи
  8. Тренувальні вправи
  9. Тренувальні вправи
  10. Тренувальні вправи
  11. Тренувальні вправи
  12. Тренувальні вправи

(Учитель може запропонувати учням виконати вправи з підруч­ника.)

1) Перепишіть текст. У реченнях підкресліть граматичну основу. Чим виражені підмети?

Без води не можна жити!

Вода — невід'ємний елемент існування живих істот. Тварини зна­ходять її в річках, озерах або в морі. Рослини вбирають її з ґрунту: на­приклад, тільки стебло кукурудзи споживає близько 100 літрів води протягом усього життя.

Майже 97 % води на Землі знаходиться в океанських глибинах. Таким чином, на всі ріки, озера та струмки припадає лише 1% усіх запасів води.

Мешканці європейських міст для особистих потреб споживають у середньому 300 літрів води на день на душу населення. У деяких краї­нах Африки щоденна кількість споживання води обмежена п'ятьма літрами на душу населення.

Щорічно в промисловості використовується 5 мільярдів кубомет­рів води. Майже стільки ж води використовується в сільському госпо­дарстві для зрошення полів.

Вода озер і річок становить менше одного відсотка запасів прісної води світу. Решта припадає на льодовики та підземні водяні прошар­ки. В атмосфері води дуже мало, проте вона дає змогу жити багатьом живим істотам.

(З кн. «Калейдоскоп цікавих знань»)

2) Складіть речення, зробивши подані слова ^сполучення слів підме­тами.

Ранок, хто, брат із сестрою, один з учнів, багато днів, Сергій Ми­хайлович, Чумацький Шлях, жити, не, «Зоре моя вечірняя».

3) Прості підмети переробіть на складені.

1. Шевченко самовіддано любив Україну. 2. За неї йшли битися батьки й сини, діди й онуки. 3. Багато полягло за її волю. 4. І кожен повинен так само любити її.

V. Закріплення вивченого матеріалу

Робота біля дошки.

— У реченні визначте граматичну основу, зробіть синтаксичний розбір підмета.

Від людського життя і навіть від життя цілих поколінь людей за­лишається на землі тільки прекрасне.

(О. Довженко)

VI. Підбиття підсумків уроку

VII. Домашнє завдання

1. Дібрати приклади з художніх творів і записати їх удану табли­цю.

Спосіб вираження підмета Приклад
Іменник Займенник Субстантивовані частини мови: — прикметник — дієприкметник — числівник Інфінітив Синтаксично нерозкладне словосполучення  

2. Виконати вправу з підручника (на вибір учителя).


УРОК № ___

Тема. Простий і складений дієслівний присудок.

Мета: поглибити знання восьмикласників про види присудків, ознайомити зі способами вираження простих і складених дієслівних та складених іменних присуд­ків, розвивати вміння знаходити їх у реченні; вихо­вувати любов до Батьківщини, рідного краю.

Обладнання: підручник, схема, дидактичний матеріал.

ХІД УРОКУ

І. Актуалізація опорних знань учнів

Перевірка домашнього завдання.

Практична робота.

— Перепишіть текст, вставляючи пропущені букви. Поясніть лек­сичне значення виділених слів, доберіть до них синоніми. Підкресліть граматичні основи поданих речень. Чи завжди це легко зробити?

Рс.різи з..мної кори є своєрідною книгою, написаною приро­дою. Цін..і геологічні природні утвори розповідають про Г..ОЛОГІЧНІ й географічні умови минулого, про давній клімат, рослин, леть і тва­ринний світ, склад і будову гірс.ких порід. Тому ці утвори треба зберігати.

Дніпрове.кі пороги на околицях Запоріжжя — одна з перших пам..я-ток природи державного значення. Це порож..ста частина Дніпра з від-слоєн..ями кристалічних пор..д. До складу заказника входят.. півде­нна частина острова Хортиця, острів Байда, мальовничі скелі.

(Зі збірника «Заповідні скарби»)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)