АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

V. Закріплення вивченого матеріалу

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Сприйняття нового матеріалу.
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. Закріплення вивченого матеріалу
  6. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
  7. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  8. II. Сприйняття нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. III. Вивчення нового матеріалу
  11. III. Опрацювання нового матеріалу
  12. IV. Вивчення нового матеріалу.

Робота з підручником.

(Учитель пропонує учням виконати вправу з підручника.)

Гра «Редактор».

— Виправте помилки. Поясніть їх характер. Із поданих слів і сло­восполучень складіть речення; у кожному поставте логічний наголос.

1. Надворі прохладно. 2. Голольод. 3. Сніжна горка. 4. Проїжджа сторона вулиці. 5. Випадковий прохожий. 6. Пішли пішком. 7. Місто в семи кілометрах." 8. Вулиця ярко опалена.

Додаткове завдання учням високого рівня

— Складіть із виправлених речень зв'язний текст.

Практична робота.

Прочитайте уважно текст спочатку мовчки, потім уголос. Виділіть мовленнєві центри. Напишіть партитуру І абзацу тексту, вказавши па­узи, інтонацію, мовленнєві такти, логічний наголос.

Щоб не збідніла природа

Яскраві весняні квіти серед сухих трав і торішнього листя не зали­шаються непоміченими. І от уже в руках у «любителів» природи буке­тики з квіток підсніжників, медунки, рясту... Знищуючи надземну час­тину, ми завдаємо рослині великої шкоди — без листків вона не зможе відновити запас поживних речовин у своїх підземних цибулинах, буль­бах: вони виснажуються. Наступного року весняний килим не буде вже таким багатим... Ще більшої шкоди завдають ті, хто викопує рослини разом з підземними частинами, зменшуючи природні запаси, призводячи до непоправних втрат.

Поки що не всім рослинам загрожує загибель, деякі з них дуже по­ширені в природі. Але є види трав з досить обмеженим місцезростан­ням — їх називають ендемічними (тобто «місцевими»). Трапляються вони тільки в певній області, місцевості.

Кожний вид чимось цінний, і якщо не сьогодні, то в майбутньому наука може відкрити його корисні властивості. А він може загинути, якщо непродумано проводити меліоративні роботи, безконтрольно ви­рубувати ліси, неправильно застосовувати отрутохімікати, випалюва­ти ділянки сухої трави вздовж полів, на придорожних смугах... У при­міських зонах природі завдають шкоди ті люди, що визбирують квіти, руйнують автомашинами рослинний покрив. Рослини втрачають свою здатність самопоновлюватись у попередніх кількостях. Усе менше стає трав з гарними квітками, особливо тих, що цвітуть навесні. Рідкісни­ми стали проліски, сон-трава, підсніжники. Усе далі від міст відступа­ють конвалії, фіалки, анемони... Наша держава піклується про охоро­ну природи. З цією метою створені заповідники, заказники. Видано Червону та Зелену книги України.

Справі збереження рослин, зокрема весняних, багато можуть до­помогти члени асоціації «Зелений світ», небайдужі дорослі та шко­лярі, юні натуралісти, взявши під захист у своїй місцевості рослини, які зазнають хижацького знищення задля отримання прибутків. Не по­винна стояти осторонь цього і міліція, покликана виявляти факти не­законного продажу дикоростучих рослин, занесених до Червоної (Зе­леної) книги України.

А поки що майже на кожному велелюдному місці Києва, та й інших міст України, перекупки (а нерідко й дітлахи!) жваво торгують зника­ючими видами рослин. Одні байдуже проходять повз них, інші купу­ють крихітні букетики, не задумуючись над тим, що, купуючи, стають співучасниками злочину проти природи...

(З календаря)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)