АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порушення законодавства про захист прав споживачів

Читайте также:
  1. III. Захист інтересів клієнта
  2. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  3. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  4. VII. Стягнення за порушення трудової дисципліни
  5. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  6. А) Соціальний захист дітей-інвалідів
  7. А. 3. 10 Алгоритм лікування та діагностики порушення ритму серця
  8. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  9. Адміністративна відповідальність за порушення умов розповсюдження та демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням (cm. 1647 КУпАП).
  10. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  11. Адміністративне правопорушення, його склад.
  12. Адміністративний порядок захисту прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.

Порушення законодавства про захист прав споживачів регулюється ст. 156-1 КУАП України. Стаття передбачає адміністративну відповідальність керівни­ків та інших працівників підприємств торгівлі всіх форм власності, а також громадян, зареєстрованих як підприємців, за ненадання громадянам-споживачам необхідної, доступної та достовірної ін­формації про товари, роботи і послуги.

Об'єкт правопорушення суспільні відносини у сфері надання громадянам послуг суб'єктами підприємницької діяльності. Такі дії порушують порядок і правила в галузі прав споживачів на достовірну, доступну і необхідну інформацію, посягають певним чином на життя і здоров'я громадян, створюють умови для обману споживачів. Це правопорушення посягає насамперед на відносини, які врегульовані Законом України «Про захист прав споживачів».

Щодо товарів (робіт, послуг), які підлягають обов'язковій сер­тифікації, споживачеві має надаватися інформація про їх сертифі­кацію. Щодо товарів (робіт, послуг), які за певних умов можуть бути небезпечними для життя, здоров'я споживача та його майна, ви­робник (виконавець, продавець) зобов'язаний довести до відома споживача інформацію про такі товари (роботи, послуги) і можливі наслідки їхнього впливу. Продукти харчування, упаковані або розфасовані в Україні, ма­ють забезпечуватися інформацією про місце їх походження.

Подальшого розвитку перелічені норми і правила набули в Порядку заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення, затвердженому Постановою КМ України від 8.02.1995 р., № 108. У п. 25 Порядку вказується, що покупець має право на вільний вибір товару, перевірку його якості, комплектності, міри, ваги і ціни, демонстрування безпечного і правильного використання. На вимогу покупця продавець зобов'язаний надати йому контрольно-вимірювальний пристрій і документ, що підтверджує ціну товару.

У п. 30 Порядку визначено, що у випадку реалізації товарів ім­портного виробництва в пакувальній тарі з написами іноземною мовою господарюючий суб'єкт зобов'язаний забезпечити інфор­мацією державною чи іншою мовою про найменування, основні споживчі якості товару, строк його придатності та умови зберігання, можливі за­стереження відносно вмісту шкідливих компонентів і обмежень у споживанні, а також гарантійні зобов'язання.

Основні права громадян-споживачів у випадку придбання товарів (робіт, послуг) неналежної якості визначені ст. 14 Закону України «Про захист прав споживачів»: «Споживач під час виявлення недоліків або фальсифікацій товару протягом гарантійних чи інших строків, Установлених обов'язковими для сторін правилами або договором, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

а) безкоштовного усунення недоліків товару або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем або третьою особою;

б) заміни на аналогічний товар належної якості;

в) відповідного зменшення його покупної ціни;

г) заміни на такий же товар іншої моделі з відповідним перера­хуванням покупної ціни;

д) розірвання договору і відшкодування шкоди, якої він зазнав.

Об'єктивна сторона. Порушення вказаних нормативних актів та інших правил у галузі торгівлі становлять склад фактичних дій, що утворюють об'єктивну сторону передбаченого статтею 156-1 КУАП право­порушення.

Суб'єкт правопорушення керівники і працівники, що здійснюють відповідні функції суб'єкта господарювання, а також громадяни, що виступають як приватні підприємці.

Суб'єктивна сторона правопорушення. Із суб'єктивної сторони це правопорушення може бути вчинене як із прямим умислом, так і з необережності.

Санкції: накладення штрафу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)