АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Індикатори в комплексонометрії

Читайте также:
  1. Економічні індикатори (показники) рівня матеріального добробуту населення регіонів.
  2. Індикатори охорони біорізноманіття та його моніторинг
  3. Соціальні індикатори (показники), які характеризують рівень соціального розвитку населення.

В трилонометрії поширене застосування мають металоіндикатори.

За хімічною природою металоіндикатори – це органічні кислоти або солі (азобарвники), які утворюють маломіцні забарвлені комплексні сполуки з катіонами, стійкість яких характеризується константою стійкості K2.

Необхідною умовою використання металоіндикаторів є K1> K2, тобто для прямого титрування катіонів металів трилоном Б необхідно, щоб металоіндикаториутворювали з металами менш стійкі комплекси, ніж трилон Б. Емпірично встановлено, що відношення K1/K2 повинно бути в межах 10. Відхилення в більший або менший бік небажане, бо якщо індикатор утворює з іоном металу менш стійкий комплекс, то він зруйнується трилоном Б раніше, і зміна забарвлення відбудеться передчасно до точки еквівалентності, і навпаки, якщо цей комплекс буде більш міцним, забарвлення зміниться із запізненням, і розчин буде перетитрованим.

Найбільш поширене використання в комплексонометрії мають хромоген чорний–Т(ХЧ) і мурексид.

Хромоген чорний – Т(ХЧ) – азобарвник, слабка трьохосновна органічна кислота– 1– (1–окси–2–нафтилазо)– 6–нітро–2–нафтол–4 сульфокислота).

 

Індивідуальне забарвлення цього індикатора (за відсутності катіонів) залежить від рН середовища:

Разом з тим, в інтервалі рН= 7–11 хромоген чорний–Т здатен утворювати з іонами кальцію та магнію маломіцні комплексні сполуки, що мають червоно-вишневе забарвлення, тоді як власне його забарвлення– синє. Це дозволяє визначати сумарний вміст іонів кальцію та магнію (тобто загальну твердість води) прямим титруванням проби води (в присутності хромогену чорного) трилоном Б з переходом забарвлення від темно-вишневого до синього. При цьому має місце перебіг таких реакцій:

Оскільки водні розчини індикатору хромогену чорного – Т нестійкі, то його використовують у вигляді твердої суміші з хлоридом натрію в співвідношенні 1:100.

Мурексид – амонійна сіль п’ятиосновної пурпурової кислоти. Забарвлення індикатора залежить від рН середовища. При рН< 9 воно червоно-фіолетове, рН= 9,2–10,3 – фіолетове, рН>10,3 – бузкове. Комплексні сполуки мурексиду з металами мають інше забарвлення. Наприклад, при рН ≥12 мурексид утворює комплексну сполуку с іонами кальцію рожевого кольору, тоді як індивідуальне забарвлення індикатора– бузкове. Це дозволяє використовувати мурексид для визначення вмісту іонів кальцію у воді.Мурексид погано розчиняється у воді, тому його використовують у вигляді твердої суміші з NaCl у співвідношенні 1:100.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)