АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Національний документний ресурс

Читайте также:
  1. Австралія і Сингапур зміцнюють національний орган зі стандартизації М’янми
  2. Важливість національних атласів. Національний атлас України як джерело фактографічної та аналітичної інформації.
  3. Валовий національний дохід та валовий національний наявний дохід.
  4. Валовий національний продукт та способи йогорозрахунку
  5. Время – это самый дорогой ресурс.
  6. Информационный ресурс.Каковы основные особенности ИР?
  7. Назвіть нормативи за ризиками які встановлює Національний
  8. Національний авторитаризм як альтернативна теоретична модель трансформації суспільства
  9. Національний доход капіталістичного суспільства. Його виробництво і розподіл
  10. Національний доход – новостворена вартість за рік.
  11. Національний університет державної податкової служби України

Лекція 3

Державна політика в сфері інформаційних ресурсів

1. Національний документний ресурс

2. Завдання і методи державної політики

3. Організація управління державними ресурсами

4. Організація моніторингу інформаційних ресурсів України

Національний документний ресурс.

Документні ресурси країни надзвичайно різноманітні. Вони є складним конгломератом, що сформований, зберігається і використовується у всіх без виключення соціальних системах.

До ІР України належать ті з них, які становлять суспільний інтерес і мають міжвідомчий універсальний характер. Це, насамперед, – Національний архівний фонд, Державний бібліотечний фонд, довідково-інформаційні фонди Державної системи науково-технічної інформації. Кожна з названих систем має неоднаковий ступінь завершеності й досконалості, хоча в сукупності це поки що конгломерат.

Органи управління всіх рівнів, будь-які господарюючі суб’єкти, установи, суспільні об’єднання, окремі громадяни для забезпечення своєї діяльності користуються документними ресурсами, різними за обсягом, способами організації і представлення інформації. На складання, обробку, виконання службової документації адміністративно-управлінський персонал витрачає до 30 % робочого часу. Документні ресурси кожного громадянина складають від декількох сотень до декількох тисяч одиниць (з урахуванням домашніх бібліотек, що включають книжковий, журнальний і газетний масив, фотоальбоми, фоно-, відеозапису, колекції поштових марок і інших документів), що в цілому по Україні перетворюється на багатомільярдний масив.

У бібліотеках суспільного користування зосереджений мільярдний фонд. На 2000 р. в Україні на кожні 2,5 тис. населення припадала одна стаціонарна публічна бібліотека, а всього налічувалося 45 тис. бібліотек усіх систем і відомств з 700 млн. книг (за кількістю бібліотек Україна стоїть поряд із високорозвиненими країнами світу: США, Великою Британією, державами Північної Європи). Окрім бібліотек, в країні функціонують архіви, музеї, інформаційні центри, і їх сукупний документний фонд за обсягом схожий з бібліотечним.

Наступною за обсягом є продукція засобів масової інформації, видавництв, науково-дослідних інститутів. Учні початкової, середньої і вищої школи ведуть конспекти лекцій, робочі зошити для виконання учбових завдань, і цей вид документів виробляється сотнями мільйонів одиниць в рік. До них додаються мільйони одиниць інформаційно-аналітичної продукції, бібліографічних довідок і т.п. Але весь цей багатомільярдний документний ресурс суспільства можна сміливо подвоїти, якщо включити в нього найпоширеніший вид документа – паперова і металева готівка, зокрема в іноземній валюті. Вони знаходяться і в персональному користуванні і зберіганні, і в суспільному (банк), постійно перетікаючи від одного ресурсоутримувача до іншого.

Проте і цим документний ресурс українського суспільства не вичерпується. У останні десятиліття до нього додався непіддатливий чисельно документний ресурс Інтернету, і таким чином зовнішні документні джерела (держави, що знаходяться за межами) виявляються включеними у вітчизняний документний ресурс.

Суспільний інтерес і основний об’єкт державної інформаційної політики представляє лише та частина документних ресурсів, яка обслуговує зовнішніх користувачів, тобто не пов’язаних з формуванням і зберіганням таких ресурсів. Але і ця частина вельми і вельми значна. Найбільш суспільно значущими ДР, сформованих документними системами, що функціонують в державному, а також в недержавному (у комерційних структурах і муніципальній власності) секторах є перш за все чотири наймогутніші і впорядковані документальні системи України, що мають міжвідомчий і універсальний характер:

- бібліотеки суспільного користування;

- архівний фонд;

- органи державної статистики;

- державна система науково-технічної інформації.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)