АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Природа блискавки та її дія

Читайте также:
  1. ВИЗНАЧЕННЯ НЕОБХІДНОСТ ВИКОНАННЯ БЛИСКАВКОЗАХИСТУ ОБ’ЄКТА ВІД ПРЯМОГО УДАРУ БЛИСКАВКИ І ЙОГО РІВЕНЬ БЛИСКАВКОЗАХИСТУ
  2. Волновая природа света
  3. География, природа, экология
  4. Дискретная природа электричества. Электроны и протоны
  5. Кооперативна природа кредитних спілок
  6. Общество и природа. Современный экологический кризис: происхождение ,проявления, способы разрешения.
  7. Понятие и правовая природа принятия наследства.
  8. Понятие “лидерство”. Природа и сущность лидерства в обществе. Особенности политического лидерства.
  9. Понятие, правовая природа и признаки завещания.
  10. Поняття конфлікту, його соціальна природа та функції у суспільстві
  11. Поняття та правова природа фінансової діяльності суб'єктів господарювання
  12. Природа

УЛАШТУВАННЯ БЛИСКАВКОЗАХИСТУ БУДІВЕЛЬ І СПОРУД

Методичні вказівки

до практичної роботи

з курсу “Охорона праці в галузі”

для студентів інженерно-технічних спеціальностей

денної та заочної форми навчання

 

 

Затверджено

на засіданні кафедри охорони праці

Протокол № 2 від 11.10.2011 р.

Львів -2011

Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд. Методичні вказівкидо практичної роботи з курсу “Охорона праці в галузі” для студентів інженерно-технічних спеціальностей денної та заочної форми навчання. Укл. В.П.Скачко – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка“, 2011. – 20 с.

 

В методичних настановах наведено порядок вибору схеми захисту будівель і споруд від прямого удару блискавки та розрахунку зони блискавкозахисту.

Призначено для студентів денної форми навчання інженерно-технічних спеціальностей.

Укладач Скачко В.П., канд. хім. наук, ст. викладач,

 

Відповідальний за випуск Кіт Ю.В. канд. хім. наук, доц.

 

 

Рецензенти: Левуш С.С., докт. техн. наук, проф.

Яцюк Р.А., канд. техн. наук, доц.

 


1.Мета роботи.

Вивчення основних принципів улаштування блискавкозахисту будівель і споруд. Освоєння методики вибору схеми захисту будівель і споруд від прямого удару блискавки та розрахунку зони блискавкозахисту.

Природа блискавки та її дія.

Природне явище виникнення атмосферного електричного розряду – бли­скавка, - є небезпечним для біосфери та техногенної сфери. Щогодини на Землі виникає в середньому 350-400 тис розрядів, не кожний з них досягає землі в зонах населеної біосфери, однак і те, що досягає складає значну загрозу.

Блискавка – це велетенський іскровий розряд між хмарами чи між хмарою і землею, який виникає внаслідок зростання різниці потенціалів між об’єктами. При русі грозового фронту від тертя повітря між землею і хмарами утворюється величезна різниця потенціалів. Явище чимось схоже на гігантський природний конденсатор, що накопичує енергію. Тому метеочутливим людям може стати погано перед грозою, навіть якщо вона пройшла поруч, в роботі тонких електроприладів можуть спостерігатися електричні перешкоди, а радіосигнал може не проходити крізь грозовий фронт.

Блискавки бувають лінійними, кульовими, чітковими (коли по лінії блискавки спостерігається ряд кулястих чи подовгастих тіл). Найчастіше ми спостерігаємо лінійні блискавки.

Природа виникнення блискавки наступна. В точці найбільшої концентрації потенціалу виникає іскровий розряд – лідер, який ступенево просувається в напрямі точки концентрації потенціалу протилежного знаку. Довжина ступені лідера 20-100 м, а паузи між ступенями 50-100 мікросекунд. Коли головка лідера сягає своєї «точки призначення», виникає іонізований канал розряду блискавки, який сягає в перетині 10-25 см, а довжина до декількох км. Розряд статичної електроенергії звичайно проходить по шляху найменшого електричного опору – вздовж іонізованого каналу, прокладеного “біжучим лідером”. Оскільки між найвищим предметом і купчастою хмарою відстань найменша, відповідно меншим буде і електричний опір. Отже, в першу чергу блискавка вразить високий предмет (щоглу, дерево і т.п.). В цей час відбувається миттєвий багаторазовий електричний розряд, по одному каналу може відбутися послідовно кілька розрядів (блискавка миготить), до 20 розрядів з інтервалами 0,01-0,05 с. Основний канал блискавки має кілька відгалужень довжиною 2-3 км. Діаметр каналу блискавки складає від 10 до 45 см. Блискавка уснує десяті частки секунди, її середня швидкість руху 150 км/с. Сила струму всередині каналу блискавки доходить до 200 000 Ампер.

Вплив розряду блискавки поділяють на первинний і вториний:.

Первинні прояви блискавки, зумовлені ударом є наступні:

- Електричні - аналогічні дії електричного струму великої сили.

- Термічні, зумовлені різким виділенням тепла на шляху протікання струму через об’єкт. Енергія розряду дуже велика, в 95 % блискавок складає до 5,5 Дж на опір 1 ом. Це перевищує в десятки і сотні разів мінімальну енергію спалаху газо-повітряних сумішей. Температура в каналі розряду досягає 270000

- Механічні, зумовлені ударною хвилею, що йде від каналу блискавки та електродинамічними силами, зумовленими дією струмів блискавки на провідники в електричному полі. Удар блискавки може утворювати отвори в бетонних, камяних, деревяних плитах.

Вторинні прояви блискавки зумовлюються явищами, які характерні для дії поля високої напруги на замкнуті контури провідників – явищами електромагнітної та електростатичної індукції.

Електромагнітний імпульс блискавки (ЕМІБ) - електромагнітні ефекти від струму блискавки, які супроводжуються як перехідними хвильовими процесами так і ефектами випромінюючого електромагнітного поля.

Таким чином, зрозуміло, що необхідно захищати промислові об’єкти та місця перебування людей від блискавки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)