АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Растрові шрифти

Читайте также:
  1. Векторні шрифти
  2. Поняття про шрифти
  3. Символьні шрифти
  4. Шрифти креслярські

Щоб комп'ютер міг видавати текст на екрані або принтері, в операційній системі повинні бути встановлені відповідні шрифти. Установка самих необхідних шрифтів виконується автоматично при установці операційної системи. Шрифти, що використовуються в комп'ютері, можна умовно розділити на дві групи, що принципово розрізнюються між собою: растрові шрифти і векторні шрифти.

Основою растрового шрифту є растрова матриця певного розміру, що має, наприклад, 13 пікселів завширшки і 16 у висоту. У межах растрової матриці по пікселях будується образ кожного символу. За межі растрової матриці не може вийти жоден елемент символу. Так формується символьний набір шрифту фіксованого розміру.

Растрові шрифти використовують для виведення текстових на екран комп'ютера. Коли виконується команда "надрукувати символ", в символьному наборі відшукується заданий символ, і растрова матриця із зображенням цього символу копіюється на екран.

Для зміни розміру шрифту потрібні додаткові набори символів, створені з іншим значенням растрової матриці, наприклад, 9x13 пікселів. Звичайно в одному файлі растрового шрифту, встановленого на комп'ютері, містяться набори декількох розмірів, наприклад, 8, 10, 12 і 15 пунктів (оцінка розміру растрового шрифту в пунктах умовна точний розмір залежить від розміру екрана монітора).

Растрова матриця може мати фіксовану ширину для всіх символів тоді шрифт буде моноширинним. Ширина матриці може бути змінною і займати різну кількість пікселів, в залежності від ширини символу (при постійній висоті). Тоді шрифт буде пропорційним.

Перевага використання растрових шрифтів полягає у великій швидкості виведення на екран комп'ютеру не треба розраховувати зображення кожного символ, а досить взяти готові образи з символьного набору. Нестачі растрових шрифтів обмежена можливість масштабування і низька ефективність отримання великих символів: непропорційно великою стає витрата пам'яті.



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)