АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота 9. Створення об'єкта Звіт на основі таблиці

 

Вправа 9.1. Створення однотабличного звіту за допомогою конструктора.

Задача. Визначити суману вартість запасних частин автомобілів на центральному складі АТП стосовно марок автомобілів, агрегатів та вузлів на поточну дату. Результат рішення представити у вигляді таблиці.

1. Визначимо більш детально вимоги до макету звіту.

Звіт повинен мати загальну назву “Вартісна оцінка деталей на центральному складі АТП”.

Списки деталей повинні виводитися окремо стосовно кодів марок, агрегатів (систем), вузлів автомобілів у порядку збільшення значення кодів.

Необхідно розрахувати підсумок вартості деталей стосовно марки, агрегата, кожного вузла автомобіля і відобразити його у звіті.

Записи деталів вузла повинні виводитися у вигляді таблиці з полями: НомКар (номер картки складського обліку), НДеталь (назва номенклатури), Залишок (кількість екземплярів номенклатури на складі), Ціна (ціна одиниці номенклатури у грн.).

На кожній сторінці звіту повинна виводитися зверху його назва, а у низу – номер сторінки.

Макет звіту повинен мати вид, приведений на рис.9.1.

2. У вікні бази даних Технічна служба обрати об'єкт Звіти і натиснути кнопку Створити.

3. У діалоговому вікні Новий звіт вибрати таблицю ЦСкладЗЧ (центральний склад), яка буде джерелом даних для звіту. Обираємо режим створення звіту – Конструктор. Відкривається вікно конструктора звіту.

4. Включити у звіт розділ Заголовок звіту (якщо він відсутній) за допомогою кнопки Заголовок / Примітка звіта на панелі інструментів конструктора звітів або відповідною командою меню.

5. Для виконання вимог до групування і сортування даних, натиснути кнопку Сортування і групування на панелі інструментів конструктора звітів. У вікні Сортування і групування, що з'являється (рис. 9.2), слід задати необхідні параметри (п.6-8).

6. Задати групування по полю КМарка. Для цього у вікні Сортування і групування із списку полів таблиці ЦСкладЗЧ обрати поле КМарка і задати групування по цьому полю, а також обрати порядок сортування (по збільшенню). Далі у вікні Властивості області групи КМарка у рядках Заголовок групи, а також Примітка групи слід вибрати значення Так. Виникають у вікні конструктора звітів для області групи КМарка області Заголовок і Примітка.

 

 

Рис.9.1. Вікно конструктора звіта задачі Вправи 9.1

 

7. Задати групування по полю КГруп. Для цього в діалоговому вікні Сортування і групування виберем поряд з полем КМарка також і поле КГруп. Далі у вікні Властивості області групи КГруп у рядку Заголовок групи, а також Примітка групи слід вибрати значення Так. Після визначення групування, у вікні конструктора звітів з'являться додаткові розділи Заголовок групи і Примітка групи.

8. Задати групування по полю КПідгруп для виводу отсортованного списку деталей стосовно підгрупи. Для цього виконати дії, що буди вказані у п.7.

9. Розмістити поле КМарка в розділі Заголовок групи КМарка. Для цього спочатку слід натиснути кнопку Поле на панелі елементів конструктора звітів. Потім, із списку полів таблиці ЦСкладЗЧ, обрати поле КМарка і перетягнути це поле в розділ Заголовку групи КМарка.

 

 

Рис. 9.2. Вікно Групування і сортування Конструктора звітів.

 

10. Відредагувати Підпис поля, змінивши його на текст Код марки. Встановити в елементах поля КМарка розмір шрифта – 10.

11. Встановити розмір рамки по розміру текста підпису, виконавши команду Формат │ Розмір │ По розміру даних.

12. Розмістити поле КГруп в розділі Заголовок групи КГруп, виконавши дії п.9-11.

13. Розмістити поле КПідгруп в розділі Заголовок групи КПідгруп, виконавши дії п.9-11.

14. Розмістити поля НомКар, НДеталь, Залишок, Ціна таблиці ЦСкладЗЧ в області Даних, яка визначає зміст рядків табличної частини. Кожне Поле розміщується разом із своїм Підписом, значення якого система бере із рядка Підпис вікна Властивості поля таблиці ЦСкладЗЧ. Підписи полів необхідно перенести у область Заголовка групи КПідгруп шляхом їх вирізання із Області даних і їх вставки в область Заголовка групи КПідгруп, яку перед вставкою необхідно виділити.

 

Вправа 9.2. Включення у звіт розрахункового поля, заголовків, поточної дати, номеру сторінки.

1. Для включення у звіт розрахункового поля Сумарна вартість деталей вузла натиснути кнопку Поле на панелі інструментів і розмістити елемент Вільний у розділі Примітка групи КПідгруп.

2. Відкрити вікно Властивості поля Вільний. Для цього слід обрати поле Вільний.а потім натиснути кнопку Властивості напанелі інструментів звіту. Визначити у властивостях елемента Вільний вираз для розрахунку сумарної вартості деталей вузла. Для цього необхідно записати на вкладці Дані у рядок Дані функцію =Sum([ЦСкладЗЧ]![Ціна]*[ЦСкладЗЧ]![Залишок]), в рядку Кількість десятичних знаків – значення 2, на вкладці Макет у рядок Формат поля – значення Грошовий. Для створення розрахункового виразу, необхідно використовувати вікно Будувач виразів.

3. Відредагувати підпис поля. Для цього виділити підпис і визвати властивості поля. У властивостях на вкладці Макет у рядку Підпис записати Сумарна вартість деталей вузла.

4. Для включення у звіт розрахункового поля Сумарна вартість деталей групи натиснути кнопку Поле на панелі інструментів і розмістити елемент Вільний у розділ Примітка групи КГруп. Далі слід виконати дії п.2-3 із відповідною корекцією текстових даних.

5. Для включення у звіт розрахункового поля Сумарна вартість деталей марки автомобіля натиснути кнопку Поле на панелі інструментів і розмістити елемент Вільний у розділ Примітка групи КМарка.Далі слід виконати дії п.2-3 із відповідною корекцією текстових даних.

6. Додати у звіт поточну дату за допомогою вбудованої функції Now(). Для цього створити в області Заголовок звіту вільний елемент, натиснув кнопку Поле, і задати у вікні його властивості на вкладці Дані в рядку Дані функцію =Now(), яку обрати із функцій Будувача виразів. На вкладці Макет у рядку Формат поля вибрати значення Довгий формат дати. Підпис цього поля виділити й видалити.

7. Додати у звіт номер сторінки у нижній колонтитул. Для цього в області Нижній колонтитул створити вільний елемент і заповнити у його властивостях на вкладці Дані у рядку Дані вираз =="Страница " & [Page], який обрати із функцій Будувача виразів. Відредагувати підпис цього поля, записавши Стр у його властивостях на вкладці Макет у рядку Підпис.

8. Ввести назву звіту Вартісна оцінка деталей на центральному складі АТП у розділ Заголовок звіту. Для цього використати елемент Надпис панелі елементів. Установити потрібний шрифт (14) надпису за допомогою панелі форматування.

9. Для виводу назви звіту на наступних сторінках необхідно ввести його у рядок Верхній колонтитул. Для цього необхідно скопіювати назву з розділу Заголовок звіту, вставити у рядок Верхній колонтитул і обрати потрібний шрифт. Далі необхідно вказати Без заголовка у властивостях звіту на вкладці Макет у рядку Верхній колонтитул.

 

Вправа 9.3. Перегляд і друк звіту.

1. Перейти із режиму конструктора звітів у режим попереднього перегляду, натиснувши кнопку Попередній перегляд. Для перегляду раніше створеного звіту необхідно у вікні бази даних обрати потрібний звіт на вкладці Звіти і натиснути кнопку Перегляд. Звіт при перегляді відобразиться на екрані таким, яким він буде надрукований. В режимі попереднього перегляду є своя панель інструментів. Для перегляду необхідних сторінок звіту можна використовувати стандартне поле номера сторінки, що розміщується у нижньому лівому куту вікна звіту.

 

 

Рис.9.3. Перша сторінка звіту Вартісна оцінка деталей на Центральному складі АТП.

 

3. Зберегти звіт, виконавши команду Файл/ Зберегти як. Звіту надати ім'я Зв варт оцінка ЦСклад

4. Вивести звіт на друк за допомогою кнопки Друк панелі інструментів. За допомогою команди Файл / Параметри сторінки обрати принтер, задати формат паперу, розмір полів, відстань між рядками, орієнтацію (книжкова, альбомна) і т.п. Команда Файл / Друк дозволяє обрати для друку окремі сторінки звіту або виділені записи, надрукувати задану кількість копій, вивести звіт у файл, який може роздруковуватися в інший час. На рис.9.3 приведена перша сторінка розробленого звіту Вартісна оцінка деталей на Центральному складі АТП в режимі попереднього перегляду.

5. Переписати у звіт по Лабораторній роботі 9: назву лабораторної роботи, задачу, вимоги до звіту, макет звіту на рис.9.1.

6. Описати у звіті виконання робіт: створення області групування, створення підсумків процедури групування записів, створення табличної частини об'єкту Звіт, включення у звіт поточної дати й номерів сторінок.

7. Знайдіть відповіді на контрольні питання.

8. Захистіть звіт.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)