АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обов'язки студента-практиканта

НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА

З РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

 

Чернівці

Чернівецький національний університет

 

 

Методичні рекомендації та вимоги до проходження навчальної практики

 

Знайомство з напрямками діяльності підприємства необхідно починати з вивчення джерел інформації. До них відноситься:

1) періодична преса, де публікується спеціалізована інформація про діяльність фірм;

2) інформація, яка публікується самими фірмами, ‑ це річні звіти про діяльність фірми, в яких містяться:

- характеристика діяльності фірми в цілому та її відділів, філіалів за минулий фінансовий рік, охоплюючи результати виробничої і торгової діяльності, розміри капіталовкладень, витрати на наукові дослідження, загальна чисельність зайнятих;

- виробничі та фінансові показники діяльності за останні роки.

3) балансові звіти фірм за кожний рік або по кварталах ‑ вивчення балансу та розрахунків прибутків і збитків дозволяють зробити висновки про фінансовий стан фірми, розміри її обороту та прибутків;

4) проспекти фірми, що містять:

- організаційно-економічну характеристику діяльності промислового підприємства;

- опис технологічних процесів і нових технологічних досягнень.

5) каталоги промислового підприємства, які інформують про продукцію, її технічну характеристику по всій номенклатурі або вибірково.

При комплексному використанні різних видів інформації можна отримати систематизовані відомості про:

- історію створення підприємства, її виробничої бази;

- результати виробничої та комерційної діяльності;

- виробничу та організаційну структури промислового підприємства.

Наступний крок ‑ вивчення етапів підготовки виробництва. Практикант знайомиться з виробничим процесом виготовлення продукції, вивчає його структуру. Вивчає й оцінює фактори, які зменшують тривалість виробничого циклу, складає техніко-економічну характеристику цехів (дільниць), устаткування, з’ясовує головні недоліки технології, організації та планування виробництва, збирає найважливіші первинні матеріали.

Обов'язки студента-практиканта

 

У процесі практики студент має набути такі необхідні для раціональної роботи навички як систематичність, організованість у роботі, самоконтроль і постійна готовність дати необхідний звіт керівнику про хід виконання практики.

Студент-практикант повинен дотримуватися правил внутрішнього розпорядку підприємства, дотримуватися графіка проходження практики (надається кафедрою), де фіксується кожен день роботи.

Після завершення терміну проходження виробничої практики студенту-практиканту необхідно здати звіт про проходження практики, завірений керівником практики від підприємства.

Студенти-практиканти, які не виконали програму практики або одержали незадовільний відгук і погану характеристику збоку керівника від підприємства, направляються на практику повторно або відраховуються з університету.

Складання і захист звіту з виробничої практики

 

Після закінчення навчальної практики студент здає на кафедру письмовий звіт. Разом зізвітом здасться характеристика-відгук керівника практики від підприємства.

Звіт про практику повинен містити:

- коротку інформацію про виконану роботу по кожному розділу програми,

- результати проведеного аналізу,

- необхідні розрахунки, рисунки, нормативні матеріали.

Пункти, які виконати в цьому обсязі не вдалося, повинні бути пояснені і погоджені з керівником практики.

Звіт не повинен містити теоретичний матеріал злітературних джерел, а лише статистично-аналітичні та практичні питання.

Для висвітлення основних питань розділів практики необхідно використовувати сучасний аналітичний апарат.

Звіт практики повинен бути написаний українською мовою, грамотно, без виправлень і охайно. Його обсяг має бути не менше 25 сторінок рукописного чи друкованого тексту (без додатків). Текст звіту пишеться або друкується на стандартних аркушах розміром 297x210 мм з використанням шаблону (відстань між рядками 7 мм). Зліва на листках тексту залишається поле для підшивки 35 мм, справа ‑ 10 мм, зверху і знизу ‑ по 20 мм. Звіт ілюструється таблицями, рисунками, схемами, які нумеруються у логічній послідовності. Шрифт Times New Roman 14 пт., інтервал 1,5. Кожний розділ повинен бути пронумерований арабськими цифрами і починатися з нової сторінки. Нумерація з гори з права. Назва розділів у тексті повинна відповідати назві плану-графіка.

Керівник практики від кафедри перевіряє звіт і вирішує питання про допуск до захисту перед кафедральною комісією, яка назначається завідувачем кафедри. Захист звіту відбувається публічно на засіданні кафедральної комісії.

Процедура захисту така:

- голова кафедральної комісії оголошує місце проходження практики і прізвище студента;

- студент-практикант доповідає зміст звіту;

- голова і члени комісії задають питання по змісту звіту;

- керівник практики від кафедри дає оцінку проходження та написання звіту студентом.

У своєму виступі (10-15 хв.) студент повинен сформулювати мету та завдання виробничої практики, коротко зупинитись на результатах аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства, пропозицій щодо підвищення ефективності організації виробництва, висловити основні результати, отримані при розробці завдання.

Після публічного захисту звіту комісія обговорює результати захисту й оцінює роботу практиканта (оцінюється за 100-бальною шкалою і прирівнюється до екзаменаційних оцінок з теоретичних курсів).

Підсумкову, диференційовану за національною стобальною і чотирибальною шкалою та міжнародною шкалою, оцінку звіту визначає науковий керівник разом з комісією.

Бали і, відповідно, оцінка, виставляються спільно керівником практики від підприємства, керівником практики від вузу і комісією, перед якою студент захищає звіт про практику. Комісія оголошує остаточну оцінку.

При цьому розподіл балів відбувається так:

- до 30 балів студент отримує у процесі проходження навчальної практики на підприємстві. Кількість виставлених студенту балів керівник практики від підприємства зазначає у відгуку у щоденнику практики;

- до 20 балів студент отримує перед захистом від наукового керівника від університету при попередньому оцінюванні звіту. Оцінюється повнота виконання поставлених перед студентом завдань;

- до 50 балів виставляється у процесі захисту. До уваги беруться змістові і якісні аспекти проведеної роботи.

Змістові аспекти роботи:

- загальне розуміння діяльності підприємства;

- спрямованість роботи на розробку реальних практичних ре­комендацій;

- відповідність логічної побудови роботи поставленим цілям і завданням;

- широта й адекватність методологічного та діагностичного апарату;

- наявність альтернативних підходів до вирішення визначених проблем;

- рівень обґрунтування запропонованих рішень;

- ступінь самостійності проведення дослідження;

- розвиненість мови викладення роботи та її загальне оформ­лення.

Якість захисту роботи:

- уміння лаконічно, послідовно й чітко викласти сутність і ре­зультати дослідження;

- здатність аргументовано захищати свої пропозиції, думки, погляди;

- загальний рівень підготовки студента;

- володіння культурою презентації.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)