АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗЛАКОВІ

Велика родина злаків — одна з родин класу однодольних. Злаки відрізняються від інших рослин цього класу рядом харак­терних для них ознак.

Злаки нашої країни — трав’янисті рослини. Вони мають мичкуваті кореневі системи і стебла з вузлами, звичайно товщими, іх меживузля. Стебла злаків наростають у довжину внаслідок поділу клітин в основі кожного меживузля. Такий ріст називають ставним.

Плід у злаків — зернівка. Як ви знаєте, зернівка — це одно­насінний плід, у якому оплодень і насінна шкірка зрослись. Бу­дова насінини у злаків характерна: ендосперм у ній не оточує зародок, а прилягає до нього збоку, безпосередньо до єдиної сім’ядолі — так званого щитка. Зернівки культивованих злаків звичайно називають зернами, а в масі — зерном.

Із злаків особливо ціняться зернові культури: пшениця, жито, кукурудза, ячмінь, рис, овес та деякі інші.

 

Рис. 112. Суцвіття та квітка злаків: 1 — султан (колосовидна волоть, помилковий колос; схоже на складний колос, але що по суті є волоттю із скупчених колосків з дуже короткими гілочками); 2 — складний колос; 3 — волоть (рос. метелка); 4 — початок; 5 — квітка жита: Цч —Квіткові луски, Цп —квіткові плівки, Т — тичинки, П — маточка

У більшості злаків кожна квітка має 2 квіткові луски, 2 квіткові плівки, З тичинки й одну маточку з двома сидячими мох­натими приймочками.

Майже в усіх злаків біля основи кожного колоска є дві колос­кові луски. Кількість квіток у колосках різних злаків неодна­кова — від однієї до багатьох.

Дрібні непоказні квітки цих рослин утворюють прості суцвіт­тя — колоски, які в свою чергу утворюють складні суцвіття: складний колос, волоть.

 

Листки злаків, як правило, вузькі, довгі, з паралельним жил­куванням і довгими піхвами. Піхва — це широка, у вигляді труб­ки основа листка, що охоплює стебло вище вузла, від якого цей листок відходить. У злаків піхви захищають під час поділу ніжні Клітини в основах меживузль. Цим злаки відрізняються від рослин інших родин..

У дуже багатьох злаків, наприклад у пшениці, жита, тимофіївки, меживузля стебла порожнисті, а вузли заповнені тканинами. Таке стебло називають соломиною. Але в деяких злаків (кукурудза і цукрова тростина) меживузля заповнені тка­нинами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)