АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

На допомогу класному керівникові. Зсув - це зміщення мас гірських порід вниз по схилу під дією сили земного тяжіння без втрати контакту з нерухомою основою на більш низький гіпсо­метричний

Читайте также:
  1. На допомогу класному керівникові
  2. На допомогу класному керівникові.
  3. На допомогу класному керівникові.
  4. На допомогу класному керівникові.
  5. Педагогічні проблеми, у розв’язанні яких допомогу нададуть інформаційні технології й, зокрема, електронні засоби навчання
  6. Стаття 284. Право на медичну допомогу
  7. Стаття 473. Порядок передачі запиту (доручення) про міжнародну правову допомогу
  8. Стаття 474. Порядок виконання запиту (доручення) про міжнародну правову допомогу на території України
  9. Стаття 552. Зміст та форма запиту про міжнародну правову допомогу
  10. Стаття 558. Порядок виконання запиту (доручення) про міжнародну правову допомогу на території України
  11. Як надати першу медичну допомогу постраждалому при електротравмуваннях ?

Лекція з БЖД на тему:

ЗСУВИ

Зсув - це зміщення мас гірських порід вниз по схилу під дією сили земного тяжіння без втрати контакту з нерухомою основою на більш низький гіпсо­метричний рівень.

Причиною зсуву може бути: перезволожений фунту дощовими опадами, танення снігів, землетруси, підмив схилів та непродумана діяльність людини (вибухові та земляні роботи, вирубка лісу на схилах пагорбів та інше). Акти­візація зсувів залежить від інтенсивності постачання грунту підземними та по­верхневими водами. Об'єм грунту, який зміщується під час зсуву, може стано­вити від декількох сотень до тисяч мільйонів кубометрів, а швидкість коли­вається від декількох метрів на рік до декількох метрів на секунду.

Яких небезпек слід очікувати від зсувів: руйнування і завалення житлових та виробничих будівель, потенційно небезпечних об'єктів, інженерних та дорожніх споруд, магістральних трубопроводів та ліній елек­тромереж, систем життєзабезпечення, а також травмування та загибель людей. Крім того, зсуви створюють умови для перекриття рік. внаслідок чого можуть виникати катастрофічні паводки.

Заходи, які необхідні тим, хто опиниться у можливій зоні зсуву.

Готуйтеся до виникнення зсуву:

• Уважно слухайте та вивчайте інформацію про обстановку, можливі місця та приблизні межі зсувів, а також інструкції про порядок дій у випадку загрози виникнення зсуву. Це особливо необхідно знати тим, у кою будівлі розташовані: на височині, на схилах або у підніжжя гір та пагорбів; навколо глибоких ярів.

• Повідомте при появі ознак зсуву органи місцевого самоврядування та органи цивільного захисту.

• Зберігайте спокій, уникайте паніки.

Дії під час зсуву:

• При отриманні інформації про дане стихійне лихо, дійте залежно від ступеня загрози та швидкості зміщення зсуву.

• Зберігайте спокій, уникайте паніки.

• Підготуйтесь до евакуації, з'ясуйте у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування місце збору мешканців для евакуації.

• За наявності часу та незначній швидкості руху зсуву (декілька метрів на місяць): по можливості вивозьте своє майно у раніше намічене місце; відключіть всі мережі постачання; щільно закрийте вікна, двері, горищні люки і венти­ляційні отвори; шиби, по можливості, захистіть віконницями або щитами

• Дійте негайно! Евакуюйтесь у безпечне місце при швидкості руху зсуву понад 0,5-1,0 метра на добу.

• Попередьте сусідів, надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похи­лого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

• Швидко одягніться, візьміть документи та зберіть найбільш цінні і необхідні речі, невеликий запас продуктів харчування на декілька днів, лік», кишеньковий ліхтарик та радіоприймач на батарейках.

• Від'єднайте електроприлади від електромережі, вимкніть газ та систему нагрівання, загасіть вогонь у печах.

• Не користуйтесь ліфтом. Його може заклинити від перекосу будинку.

• Виведіть худобу на більш безпечну місцевість, а якщо немає часу, від­чиніть хлів - дайте худобі можливість рятуватися.

Дії після зсуву:

• Зберігайте спокій, оцініть ситуацію.

Допоможіть, по можливості, постраждалим, викличте медичну допомогу для тих, хто її потребує. Допоможіть при необхідності рятувальникам у від­копуванні та діставанні постраждалих із завалів.

• Переконайтесь, що ваше житло не отримало ушкоджень. Будьте дуже обережні, може статися раптове обвалення.

Перевірте зовнішнім оглядом стан мереж електро-, газо- та водопостачання.

• Перевірте чи немає загрози пожежі. Не користуйтеся відкритим вогнем, освітленням, нагрівальними приладами, газовими плитами і не вмикайте їх до того часу, доки не будете впевнені, що немає витоку газу.

• Не користуйтеся без потреби телефоном, щоб він був вільним для зв'язку з вами

• З'ясуйте у місцевих органів державної влади та місцевого самовряду­вання адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Сподіваємося, що наші рекомендації вам не знадобляться, але у разі необхідності - використовуйте їх, можливо, це суттєво зменшить для вас небезпеку зсуву та його наслідки.

ПОВІНЬ, ПАВОДОК

 

Повінь - це тимчасове затоплення значних ділянок місцевості в результаті підйому рівня води в водоймах, викликане різноманітними причинами (танення снігу, тривалі зливи, урагани, руйнування дамб та інших гідротехнічних споруд).

Паводок-фаза водного режиму річки, що може багаторазово повто­рюватися в різні сезони року, характеризується інтенсивним збільшенням витрат і рівнів води внаслідок дощів чи сніготанення під час відлиг.

Фактори небезпеки повеней та паводків: руйнування будинків та будівель, мостів; розмив залізничних та автомобільних доріг; аварій на інженерних мережах; знищення посівів; жертви серед населення та загибель тварин.

Внаслідок повені, паводку можливе просідання будинків та землі, вини­кають зсуви та обвали.

Заходи, необхідні кожній людині, яка може опинитися у зоні можливого затоплення.

Дії у випадку загрози виникнення повені, наводка: Запам'ятайте! Сирени та переривчасті гудки підприємств та тран­спортних засобів - це сигнал "Увага всім". Негайно ввімкніть радіо­приймач або телевізор. Уважно слухайте інформацію про надзвичайну ситуацію та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном, щоб він був вільним для зв'язку з вами.

• Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям
та людям похилого віку.

■ Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самовря­дування місце збору мешканців для евакуації та готуйтеся до неї.

• Підготуйте документи, одяг, найбільш необхідні речі, запас продуктів харчування на декілька днів, медикаменти. Складіть усе у валізу. Документи зберігайте у водонепроникному пакеті.

• Від'єднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ.

• Перенесіть більш цінні речі та продовольство на верхні поверхи або підніміть на верхні полиці.

• Переженіть худобу, яка є у вашому господарстві, на підвищену місцевість.

Дії в зоні раптового затоплення під час повені, наводка:

• Зберігайте спокій, уникайте паніки.

• Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі.

• Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

• По можливості негайно залишіть зону затоплення.

• Перед виходом з будинку вимкніть електрику та газ, загасіть вогонь у грубах. Зачиніть вікна та двері, якщо є час - закрийте вікна та двері першого поверху дошками (щитами).

• Відчиніть хлів-дайте худобі можливість рятуватися.

• Підніміться на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий - займіть горішні приміщення.

• До прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятівникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти.

• Перевірте, чи немає поблизу постраждалих, надайте їм, по можливості, допомогу.

• Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поб­лизу предмети, якими можна скористатися до одержання допомоги.

• Не переповнюйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти та інше).

Дії після повені, наводка:

Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття.

• Не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку.

• Обов'язково кип'ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.

■ Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезинфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території.

• Здійснюйте осушення затоплених підвальних приміщень поетапно, з розрахунку 1/3 об'єму води на добу.

• Електроприладами можна користуватися тільки після їх ретельного просушування.

■ Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.

• Все майно, що було затопленим, підлягає дезинфекції.

■ Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самовря­дування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

 

СЕЛЬ, ЛАВИНА

Сель - це стрімкий потік великої руйнівної сили на басейнах гірських річок, що складається із суміші води та крихких, ламких порід і виникає вна­слідок інтенсивних дощів чи танення снігу, а також прориву завалів.

Він характеризується різким підйомом рівня води, короткочасним пері­одом дії та значною руйнівною силою, виникає раптово, рухається швидко.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)