АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Про композиції в дизайні

Читайте также:
  1. Логічні засоби перевірки композиції тексту.
  2. Перваги та недоліки спадкування і композиції
  3. Роль композиції (складу) групи в тренінгу основних комунікативних навичок учнів.

Основні прийоми композиції у дизайні.

У web-дизайні, як і в будь-якій іншій області дизайну, працюють перспектива, ритм, співвідношення форм, симетрія, колір, контраст і нюанс. Володіння прийомами композиції необхідне при створенні web-сторінки, банеру та будь-якого іншого візуального елементу.

Що ж таке композиція? Зв'язок, гармонійне поєднання різних форм на площині чи в просторі - це і є композиція. Щоб ваша робота радувала око, необхідно володіти прийомами композиції, розуміти її закони і вміти їх застосовувати.

Які є основні прийоми композиції?

Симетрія. Ви можете розташувати елементи симетрично (дублювання однакових елементів відносно осі симетрії), якщо Вас привертає більш традиційна композиція або асиметрично - такий варіант динамічніший і дає більший простір для фантазії. Важливо, щоб композиція була урівноважена, «без перекосів».

Ритм. У епоху Відродження ритм, тобто повторюваність елементів і інтервалів, вважався однією з головних задач композиції. У статичному ритмі відстані між елементами однакові. У динамічному відстані між елементами різні.

Перспектива - це зорова зміна предметів у міру видалення від спостерігача. Можна візуально збільшити глибину простору, розмістивши більші елементи ближче до країв композиції, а менші, у міру їх віддалення, ближче до центру.. Таким чином, елементи заднього плану здаватимуться більш видаленими, що суттєво збільшить візуальне відчуття об’єму.

Важливим елементом композиції є колір. Кожен колір несе в собі велике психологічне навантаження, тому вміле використання кольорів може суттєво підсилити створюваний вами художній образ. Динаміка, рух, спокій, рівновага, агресія, тривога, радість – все це можна передати за допомогою кольору.

Контраст і нюанс. Ви можете використовувати контрасти форми, кольору і світла. Підбираючи колористичне рішення елементів, не захоплюйтеся великою кількістю кольорів. Підбираючи поєднання кольору на нюансах зміни кольору, можна досягнути чудового ефекту рівноваги середовища. Контраст додасть динаміки, руху.

Також не варто забувати про композиційний центр і про те, що співвідношення елементів по масі повинно бути збалансованим. Це стосується дизайну загалом, незалежно від виду.

Про композиції в дизайні

Як сказав хтось із великих, створити геніальну картину - це покласти в потрібні місця потрібні фарби. Теж саме і з веб-дизайном.

Композиція, якщо не вдаватися в складності - це певне поєднання частин зображення (співвідношення їхніх розмірів - пропорції, кольорів, фактур і т.д.)

Правила композиції:

Цілісність - в правильній композиції жоден з елементів не можна вилучити, додати або пересунути без збитку для цілого. Для знаходження цілісної композиції зазвичай розглядають майбутнє зображення як набір плям - силуетів окремих елементів, які компонують на площині до досягнення необхідного ефекту. Всі елементи композиції повинні бути пов'язані чим-небудь воєдино - стилем малюнка, вирівнюванням, кольорами, розмірами і т.д. Стосовно до веб-дизайну - не може бути цілісною композиція, де дизайн сторінки ніяк не перекликається з логотипом.

Виразність - формалізації якість композиції, проявляється в тому, що зображення швидко захоплює увагу глядача, ясно показує процеси, які дизайнер хотів відобразити. Фактично - це відповідність вашої ідеї і форми, знайденої для її вираження. Коли глядачі не розуміють вашу ідею - швидше за все кульгає композиція, а не сприйняття глядача

Виразність виявляється в умілому використанні контрастів по кольорах, светлоте, розмірам. Наприклад, ефектно виглядають об'ємні фігури (контраст відблисків і тіні предмета). Контраст тим виразніше, чим більше він відповідає ідеї зображення (напр. контраст заголовка і тексту за розміром соотв. Ідеї більшої важливості заголовку).

Виявлення центру - підкреслення тій частині, яка виражає головну ідею. Як правило, центр знаходиться десь трохи вище середини екрану, але він може бути зміщений яким-небудь "активним" елементом композиції - яскравим, великим предметом, іншим контрастним об'єктом. Прикладом зсуву композиції є картина Рєпіна "Не чекали", де глядач спочатку губиться в здогадах дивлячись на порожній центр і потім бачачи напрямки поглядів всіх учасників композиції дивиться на двієчника - центр композиції

На практиці часто використовують метод виділення центру шляхом вписування композиції в просту геометричну фігуру - квадрат, ромб, трикутник (4,5,6>), круг, овал. Типовий приклад - використання ліній, що сполучають логотип і кнопки або окреслюють весь екран і захоплюючих кнопки.

Разом з тим, необхідно лише приблизний проходження геометрії із зсувами, більш яскраво виділяють центр.

Неоднорідність площини зображення - відмінність в сприйнятті об'єктів залежно від їх положення в полі зображення вивчалася вченими експериментально.

В результаті доведено:

1. Похилі відрізки сприймаються йдуть в глибину в бік кінця відрізка, далекого від краю екрана.

2. Якщо один кінець похилого відрізку примикає до краю екрана, то "ефект об'єму" пропадає і відрізок сприймається лежачим на тій же площині, що й площину краю екрана.

3. Предмет далі від краю екрана сприймається лежачим в глибині, ближче - на поверхні.

4. Низ композиції сприймається більш важким, стійким, тому дисгармонійні композиції, де важкий верх (напр. великі об'ємні букви) і легкий низ (звичайний текст). Важкі предмети вгорі створюють відчуття їх падіння, напругу (це м.б. використано як спеціальний прийом).

Розгляньте роботи інших веб-дизайнерів під кутом композиційних правил і ви побачите, як часто ці правила порушуються.

Дисбаланс композиції буде, як правило, тоді ефектно виглядає, коли він зроблений усвідомлено, а не допущений через незнання. Читайте підручники з живопису і ходіть в картинні галереї!

 

Дизайн і композиція в дизайні.

Дизайн - вид проектної, міждисциплінарної художньо-технічної діяльності з формування предметного середовища. Метою дизайну є створення гармонійної предметного середовища, найбільш повно задовольняє матеріальні і духовні потреби людини. Найважливіші два компоненти дизайну: функціональність і естетичність.

Класичні види дизайну:

1) Графічний дизайн. Об'єктом проектування є: шрифти, піктограми, фірмовий стиль, різні візуальні комунікації і т.д. Це робота на площині.

2) Промисловий дизайн. Об'єктом проектування є: машини, прилади, обладнання, меблі, посуд, одяг... Тут вже йде робота з об'ємом.

3) Архітектурний дизайн. Об'єктом є: споруди та їх комплекси, включаючи дизайн інтер'єру. Йде робота з простором.

4) Дизайн архітектурного середовища. Об'єктом проектування є складно-динамічна система середовища проживання людини, оптимальна предметно-просторова організація та образність різних середовищних об'єктів. (Під блін! Як нам пощастило, що ніякого відношення до цього виду дизайну ми не маємо!)

Нові види дизайну. Виділяють дві групи:

* Дизайн сфери: екодизайн, ергодизайн (головна умова - відповідати ергономічним вимогам, тобто зручності користування), футуродізайн (дизайн проектів майбутнього, які з яких-небудь причин не можуть бути застосовані в цьому), прикладної дизайн, експозиційний дизайн (виставки), інженерний дизайн (різні технічні споруди, наприклад мости).

* Дизайн націлений на результат робіт: артдізайн (одиничні об'єкти дизайну, як об'єкт мистецтва), штриховий, комп'ютерний дизайн і, нарешті, наш улюблений, web-дизайн.

Важливо. Перш ніж приступати до дизайну об'єкту, потрібно визначити його формальні якості: особливості зовнішнього вигляду, структурні зв'язки предметів, призначення об'єкта. Після чого визначається зміст роботи, і тільки після цього можливо починати роботу над формою. (На жаль, недосвідчені web-дизайнери часто роблять навпаки: знаходять який-небудь гарний шаблон сайту і вміст сайту підганяють під цей шаблон.)

Композиція в дизайні. Це побудова (структура) твори, дизайну, розташування і зв'язок його частин, обумовлених їх компонуванням, що відповідають призначенню і технічної ідеї твору та його художньо-образним задумом, що відбиває емоційно-чуттєві очікування споживача дизайнерського продукту.

Суть роботи над композицією полягає в розширенні художньої сторони виробу, досягнення комплексного єдності і упорядкованості шляхом використання композиційних засобів.

Сутність поняття "композиція"

Композиція - це зв'язок різних частин в єдине ціле, відповідно до якої або ідеєю, які разом узяті становлять певну форму. Термін "композиція застосовується в двох аспектах: 1) це цілеспрямоване побудова художнього твору, обумовлене його змістом, характером і призначенням. 2) це найважливіший організуючий елемент художньої форми, що надає твору гармонійне єдність і цілісність, соподчіняющій його компоненти один одному і цілому, виступаючи як атрибут художнього твору.

Сутність поняття "гармонія"

Гармонія, в перекладі з грецької, це співзвуччя, згода, протилежність хаосу. Гармонія означає високий рівень впорядкованості і відповідає естетичним критеріям досконалості і краси. Щодо композиції, гармонія розуміється як її формальна характеристика.

Сутність поняття "формальність"

Формальна композиція. Форма взаємопов'язана зі змістом, але можливо відділення форми від змісту шляхом заміни реалістичних об'єктів формальними (або абстрактними), але так, щоб формальна композиція висловлювала ідею і художньо-образний задум через:

-Характеристики та властивості елементів композиції

-Через структурну організацію елементів композиції

3 основних види композиції: фронтальна, об'ємна, об'ємно-просторова.

Фронтальна. Розподіл елементів по двох напрямах: вертикальному і горизонтальному. Відносять площинні композиції і рельєф.

Об'ємна. Розподіл елемента за координатами висоти, ширини і глибини.

Об'ємно-просторова. Складається з декількох об'ємних композицій, розташованих в просторі з певними інтервалами.

Умови від яких залежать збереження фронтальности композиції:

1) Певне співвідношення між вертикальними і горизонтальними розмірами.

2) фронтальність залежить від силуету площині.

3) Залежить від характеру елементів по глибині.

4) фактурної поверхні, колір...

Елементи композиції

3 основних елементи: точка, лінія, пляма.

У точки і лінії немає властивостей (крім одного: якщо точку збільшити до певних розмірів, вона перетворюється в пляма, і навпаки)

Класифікація властивостей плям:

Фізичні: величини (розміри і пропорції), пластичні (форма і структура), властивості поверхні плями (колір, фактура, текстура і т.д.)

Суб'єктивні: (складаються з комбінацій фізичних): виразність / невиразність, статичність / динамічність.

Розміщення елементів

Ступінь контакту елементів композиції:

* Повна відсутність зв'язку.

* Увазі (логічні) зв'язку.

* Фізичний контакт або очевидні зв'язку.

* Фізичний контакт зі злиттям групи, моноліт.

Композиційні осі - це невидимі осі композиції (силові лінії) на яких розташовані елементи. Осі виявляють структуру зображення і забезпечують взаємодію елементів і цілісність композиції.

Розміщення фронтальній композиції: площинний і ілюзорно-просторовий.

У площинному варіанті елементи двовимірних і не накладаються один на одного. В ілюзорно-просторовому варіанті елементи об'ємні, вони накладаються один на одного і додається перспектива.

Залежно від розміщення виділяють такі типи композиції: замкнута (нічого не виходить за межі візуального сприйняття композиції), необмежена (мається на увазі продовження композиції за межами візуального сприйняття)


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)