АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Бжолина отрута і маточне молочко

Читайте также:
  1. Бджолине маточне молочко.
  2. Отруєння отрутами, що викликають розлади функцій систем і органів (функціональні отрути).

Сировина тваринного походження

 

П’явки – Hirudines

П’явка медична – Hirudo medicinalis

Відноситься до типу кільчатих черв’яків. П’явки водяться в застійних або тихо плинучих водах в густозарощих водоймищах. Будова її така: передній кінець – це присоска, в якій міститься 3 щелепних бугорка в вигляді трикутника. Кожен несе 60 гострих зубчиків, які рухом щелепи одноразово колють і рвуть. Задній кінець має присосок.

Спочатку п’явка присосується заднім присоском, а потім прикладується ротовою порожниною, видвигає щелепу і ранить шкіру. Після цього вона витягує щелепу і присосується ротом. Кров поступає в об’ємний шлунок. П’явка може насмоктати крові 30г. і більше.

Зберігають п’явок в банці з чистою водою обв’язаною марлею при кімнатній температурі. Воду міняють через день.

Застосування:

П’явки застосовують для кровопускання при гіпертонічній хворобі, тромбофлебіті, застойних явищах. П’явки випускають фермент гірудин, який розріджує кров. При гіпертонії п’явки ставлять за вухо. Насмоктавшись п’явка відпадає, а із ранки хворого витікає 0,5-1 стакан крові. Смоктавших п’явок негайно звільняють від крові, взявши за їх задній кінець і протягнувши її між пальцями легенько, кров при цьому витікає в них із рота.

 

Бодяга або річкова губка – Spongilla

Вона відноситься до відділу губок з остовом з кремнезему. Бодяга живе в ріках рівнинного характеру, бодягу збирають літом. Витягнута із води бодяга має вид слизової масси з неприємним запахом. Її відмивають і сушать на сонці. сировина представляє собою дуже легкі пористі і хрусткі куски, що легко розпадаються при здавлюванні, різної форми і величини. На поверхні її видно невнликі отвори. Колір світло-зелений або сіро-жовтуватий, запах відсутній. Пия губок викликає запалення слизових оболонок носа і очей. Складається з кремнезему.

Застосування:

Порошок, в вигляді мазі при крововиливах і радикулітах. Раніше застосовувалась для придання рум’янцю шкірі лиця.

 

 

Отрути змій

Зміїна отрута – виділення отруйних слинних залоз деяких видів змій: гадюки звичайною, кобри або очкової змії, гюрзи.

Для добування отрути отруйних змій виловлюють і передають в спеціальні питомники, де і одержують отруту. Як правило, отруту одержують, підставляючи до пащі змії склянну посуду, куди і стікає отрута. У середньоазіатської кобри отрута має нейротропні властивості, вона вражає центральну нервову систему і дихальний центр, отрута гюрзи, ефи має гемолітичну дію. Свіжа отрута і її розчини не стійкі. Краще зберігається в розчині гліцерину. Більш ефективно зберігається при -5º-10ºС і в темному місці.

Отрута складається з білкової фракції, солей Са, Мg, хлоридів, фосфатів, ферментів. Основною діючою речовиною отрути кобри є нейротоксін і геморрагін. Ці дві речовини мають одне і ту ж властивість діяти токсично на нервову систему, атакож викликають гемоліз ерітроцитів.

В склад отрути гадюк входить геморрагін, цитотоксін, тромбоза, протеолітичний фермент.

Отрута змій використовується в медицині для лікування епілепсії, застарілих форм радикуліту, ішіаса, ревматизму, бронхіальної астми, при артриті, невралгіях, поліартритах.

Протипоказані препарати з отрут змій хворим органічними ураженнями печінки, нирок, туберкульозом легень, ідіосинкразією до отрути.

Препарати:

Віпраксін – водний розчин сухої отрути гадюки звичайної. Застосовується як болетамуючий засіб при невралгіях, поліартритах, міозитах і інших захворюваннях.

Віпросал містить отруту гюрзи з камфорою, саліциловою кислотою, олії ялиці, вазеліну, гліцерину, парафіну, емульгатора і води.

 

Бжолина отрута і маточне молочко.

Бжолину отруту одержують видаленням із брюшка бжоли кінечного сегменту, вміщуючого жало і отруйні залози. Можна подіяти на бджоли або електричним струмом або ефіром, визиваючи збудження бджіл і виділення жала і капельки отрути. Бжолина отрута прозора, має різкий запах меду, гіркий пекучий смак. Отрута містить мурашину, соляну, ортофосфорну кислоти, фосфат магнію, гістамін, холін, триптофан, літучі олії. Отрута швидко висихає при кімнітній температурі, високі і низькі температури не руйнують її. Легко розчинна в воді.

Застосування:

Може застосовуватись шляхом укуса бджіл двома курсами:

Перший курс 10 днів по 55 уражень.

Другий курс 150 уражень на протязі 1,5 місяця.

Бджолина отрута застосовується також в вигляді мазей, водних і масляних розчинів. Лікування бджолиною отрутою називається апіратерапією.

Існують такі препарати:

Мазь апізартрон (Германія),

апізартрон для ін’єкцій,

вірапін (Чехословакія)

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)