АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Речення із сполучниковим і безсполучниковим зв'язком

Зразок синтаксичного розбору безсполучникового складного речення

Гув мотор, катер пінив носом хвилі (Ю. Мушкетик).

1. Граматичні основи: гув мотор і катер пінив.

2. Речення складається з двох простих речень.

3. Перелік фактів.

4. Інтонація переліку.

5. Між двома простими реченнями ставиться кома.

6. Перше речення: розповідне, неокличне, непоширене, двоскладне, повне; підмет — мотор, виражений іменником; присудок (простий дієслівний) — гув, виражений дієсловом.

Друге речення: розповідне, неокличне, поширене, двоскладне, повне; підмет — катер, виражений іменником; присудок (простий дієслівний) — пінив, виражений дієсловом; пінив (чим?) носом (непрямий додаток, виражений іменником в орудному відмінку); пінив (що?) хвилі (прямий додаток, виражений іменником у знахідному відмінку).

7. [],[].

Види складних речень

Речення із сполучниковим і безсполучниковим зв'язком

Рожевий пил спадав, синіло все кругом, і коси золоті зоря вплітала в трави (В. Сосюра).

[],[], і [].

Мовчали зажурені поля, німувала насічена руб-цями-переметами дорога, тільки діброва, до якої він саме дійшов, пересварювалася з хуртовиною і вітром (М. Стельмах).

[],[],[..., (до якої...),].

У складних реченнях, що містять декілька простих речень, можуть бути різні види зв'язку: сурядний і підрядний, сполучниковий і безсполучниковий. Щоб правильно зрозуміти смисл такого складного речення, потрібно встановити, зі скількох простих речень воно складається і як вони пов'язані між собою:

Нехай серця не знають супокою,

Хай обганяють мрії часу біг,

І наша юність буде хай такою,

Щоб їй ніхто не заздрити не міг.

В. Симоненко.

Складне речення з різними видами зв'язку: сурядним і підрядним, сполучниковим і безсполучниковим, складається з трьох частин, з'єднаних безсполучниковим зв'язком і сполучником і; третя частина — складнопідрядне речення, у якому підрядне речення стоїть після головного і приєднується до нього сполучником щоб.

Часто сурядним зв'язком об'єднуються в складне речення такі частини, кожна з яких є складнопідрядним реченням: Є прадавні скарби, що намертво лежать у землі, і є живі скарби, що йдуть по землі від покоління до покоління, огортаючи глибинним чаром людську душу (М. Стельмах).

Дві частини чи більше, поєднані сурядним зв'язком, можуть мати спільну підрядну частину. Безсполучниковим зв'язком можуть поєднуватись частини, з яких одна чи кожна становлять собою складнопідрядні речення: Пекучий день, щебечуть птиці, де яворів шумлять ряди (В. Сосюра).

Можливі й інші комбінації видів зв'язку в складному реченні.

Сполучникові складні речення (складносурядні, складнопідрядні) і безсполучникові складні речення часто бувають синонімічними. Створюється можливість заміни одних речень іншими: сполучникових на безсполучниковій навпаки: 1. Поспішиш — людей насмішиш (Народна творчість). — Якщо поспішиш, то людей насмішиш. 2. Чітко чуть, як в мерзлу землю дрібно б'ють копита (М. Бажан). Чітко чуть: у мерзлу землю дрібно б'ють копита.

Взаємозаміна сполучникових і безсполучникових речень урізноманітнює виклад, робить його гнучким, виразним.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)