АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хмари та опади

Читайте также:
  1. Атмосферні опади
  2. Розміри зон забруднення місцевості (прогнозовані) на сліду хмари

Значна частина водяної пари конденсується чи сублімується у вільній атмосфері, утворюючи хмари. Рівень конденсації хмар практично збігається з нижньою межею хмар.

Хмари складаються з дрібних крапель води або крижаних кристалів. Залежно від переваги тих чи інших елементів хмари поділяються на водяні, крижані, змішані.

Водяні хмари складаються з крапельок води.

Крижані хмари складаються з кристаликів льоду.

Змішані містять одночасно крапельки води різних розмірів і кристалики льоду. В них створюються найсприятливіші умови для випадіння снігу і дощу.

Хмари бувають найрізноманітніших форм, кожна з яких утворюється на певній висоті і відповідає прояву відповідних атмосферних процесів. В основу міжнародної класифікації хмар покладено зовнішній вигляд хмар і їхня висота.

За висотою розташування в тропосфері хмари поділяють на 4 родини, а за зовнішнім виглядом – на 10 видів (або форм) і велику кількість різновидів.

Хмари верхнього ярусу мають 3 форми (види): перисті, перисто-шаруваті, перистокупчасті. Вони розташовані на висоті вище 6 км, складаються з крижаних кристалів, мають білий колір і не дають тіней на земній поверхні; з них опади не випадають. До них належать

Хмари середнього ярусу (висококупчасті, високошаруваті) відрізняються від хмар верхнього ярусу більшою щільністю; через них лише слабко просвічують, а іноді зовсім не просвічують ні Місяць, ані ні Сонце. Висота основи від 2 до 6 км. Ці хмари мають сіруватий колір і дають слабкі тіні. Відносяться до змішаних хмар. Опади з них не випадають.

Хмари нижнього ярусу (шаруваті (найбільш низькі), шарувато-купчасті та шарувато-дощові) звичайно щільні, не просвічують, темно-сірого кольору. Висота нижньої межі – нижче 2 км. З них випадають облогові, тривалі опади.

Хмари вертикального розвитку утворяться під дією висхідних потоків повітря. Висота нижньої границі 0,5—1,5 км, вершини можуть досягати верхнього ярусу. Види: купчасті хмари — окремі щільні маси із сіруватими плоскими підставами й опуклими вершинами, водяні, проте опади з них не випадають; купчасто-дощові (зливові, грозові) хмари є результатом подальшого розвитку купчастої хмари з вершиною, що досягла верхнього ярусу. З цих хмар випадають зливові дощі, іноді дуже сильні.

Хмарність – це сукупність хмар, що спостерігаються на небосхилі в місці спостереження, або розміщені на великій території. Отже, це ступінь покриття хмарами небосхилу.

Для того, щоб з хмари випадали опади, хмарні елементи (краплі або кристали) повинні вирости до такого розміру, при якій швидкість їх падіння була б більшою від швидкості висхідних потоків повітря. Отже, укрупнення хмарних елементів – обов’язкова умова випадіння атмосферних опадів.

Основними процесами, які викликають укрупнення, є конденсація (або сублімація) на хмарних елементах водяної пари та коагуляція (злиття) крапель або зціплення кристалів при стиканні.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)