АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сульфітна кислота.Сульфіти. одержання.властивості.використання

Читайте также:
  1. Завдання на літо для учнів майбутнього ІІІ курсу
  2. Оксиди сульфуру(4 і 6 валентного)Одержання і використання. Фізичні та хімічні властивості.

Сульфітна кислота (сірчиста кислота) — хімічна сполука, яка має формулу H2SO3, нестійка кислота, що утворюється при розчинені діоксиду сірки у воді. Існує лише у водному розчині, і тому не виділена в чистому вигляді.

Хімічні властивості

Ніяких підтверджень її існуванню немає,але є факти утворення молекули в газовій формулі[1].Слабка двухосновна кислота,існує тільки у водному розчині, дуже нестійка.Розчиняючись у воді, сульфітний ангідрид поступово взаємодіє з водою, утворюючи сульфітну кислоту:

Утворює два ряди солей: середні - сульфіти і кислі - бісульфіту. Сірчиста кислота та її солі є відновниками. При взаємодії з ще більш сильними відновниками сірчиста кислота грає роль окиснювача:

При взаємодії з хлором вона легко відновлює його до хлороводневої кислоти, а сама окиснюється до сульфатної кислоти:

Застосовується в виноробстві.Сірчиста кислота та її солі застосовуються як відновники, для вибілювання вовни, шовку та інших матеріалів, які не витримують відбілювання за допомогою сильних окисників (хлору). Сірчиста кислота застосовується при консервації ягід та овочів. Бісульфіт кальцію Ca(HSO3)2 (сульфітний луг) застосовується для переробки деревини в так звану сульфітну целюлозу (розчин бісульфіту кальцію розчиняє лігнін - речовину, що пов'язує волокна целюлози,- в результаті чого волокна відокремлюються один від одного, оброблену таким чином деревину використовують для отримання папери).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)