АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інтерв'ю

Аналіз і синтез.

Ці два методи наукового пізнання, так само, як індукція і дедукція, не існують ізольовано один від одного. Аналіз – це уявне або фактичне розкладання цілого на частини, синтез, відновлення цілісного розглядуваного предмета в усьому розмаїтті його виявлень.

Порівняння. Метод, за яким відбувається зіставлення досліджуваних предметів та встановлення їх подібності або відмінності, називається порівнянням.

Класифікація. Цей метод використовується на початкових стадіях дослідження і дає можливість упорядкувати та класифікувати педагогічні явища на основі визначення їх однорідності. Тим самим класифікація відкриває шляхи подальшого наукового пізнання.

Абстрагування та конкретизація. Під абстрагуванням розуміють процес уявного відокремлення певної властивості або ознаки предмета з метою більш глибокого його вивчення.

Моделювання. Модель – це штучна система, як відображає з певною точністю властивості об’єкта, що досліджуються. Побудова моделі, як правило, спрощує оригінал, узагальнює його. Це сприяє упорядкуванню і систематизації інформації про нього. Кожна модель має фіксувати найголовніші риси об’єкта вивчення

 

 

Бесіда.

Досить динамічними, гнучкими методами вивчення педагогічних явищ і процесів є бесіда, використання якої має свою специфіку. Дані, отримані цим методом, носять багато в чому об'єктивний характер. Бесіда може бути індивідуальною (з окремими вчителями, учнями), груповою (групою, активом), колективною (з класом). Бесіда, як метод вивчення досліджуваних, складна за своїм використанням, потребує прискіпливої підготовки. Для успішного використання бесіди визначають її мету, програму, об'єкт, предмет розмови, окремі запитання, а також місце і час її проведення. Успіх залежить від глибокої зацікавленості дослідників в предметі розмови, від уміння викликати співрозмовника (чи співрозмовників) на відвертість.

Інтерв'ю.

Інтерв'ю є різновидом бесіди. Бесіда носить характер взаємного обміну інформацією, а в інтерв'ю один запитує іншого, стримуючись від особистих висловлювань, щоб не вплинути на думку співрозмовника. Інтерв'ю бувають групові і індивідуальні. Групові інтерв'ю проводяться одночасно з невеликою групою людей, з вчителями даного класу, з учнями. В дослідженнях А.Ф. Ахматова використовувалось інтерв'ю з батьками учнів усіх класів (з I по X) за такими запитаннями:

Тест. Це система психолого-педагогічних завдань, спрямованих на дослідження окремих рис і властивостей людини.

Експертна оцінка. За допомогою методу експертної оцінки (методу рейтингу) досліджуються педагогічні проблеми, що не піддаються формалізації. Цей метод поєднує опосередковане спостереження і опитування, які пов'язані з залученням до оцінки явищ, що вивчаються, найкомпетентніших фахівців.

 

 

Метод вивчення структури й рівня міжособистісних емоційних зв’язків у групі називають соціометрією

експеримент (від лат. experimentum – спроба, дослід) науково поставлений дослід або спостереження явища в точно обумовлених умовах, що дозволяє спостерігати за його ходом, керувати ним, відтворювати його кожного разу при повторенні первинних умов. Від звичайного пасивного спостереження експеримент відрізняється активним впливом дослідника на явище, що вивчається.

 

Пошуковий експеримент – це особливий вид експерименту, під час якого дослідник не знає факторів, що впливають на педагогічний процес, і проводить його розвідку для одержання первинної інформації

 

Вимірами називається встановлення певних відповідностей між явищами, що вивчаються, та числами, що їх характеризують

 

Педагогічна практика - це специфічна діяльність, в процесі якої вчитель взаємодіє зі специфічним об'єктом - учнем, і за допомогою певних способів діяльності опосередковано впливає на формування його особистості, удосконалюючи й розвиваючи при цьому (а інколи змінюючи) власні способи впливу - методи й форми педагогічної діяльності.

 

Монографія є найбільш повним та вичерпним висвітленням результатів наукової роботи, виконаної одним або групою авторів та становить підсумок ґрунтовного багаторічного дослідження, що завершується одержанням фундаментальних наукових досягнень, які будуть використані у наступних дослідженнях.

Підручник - видання, що містить систематизований виклад навчальної дисципліни у відповідності до державного стандарту навчальної програми, затвердженої офіційною установою з рекомендацією до використання у навчальних закладах.

Навчальний посібник - видання, що відповідає окремим розділам програми навчальної дисципліни, може частково доповнювати підручник та рекомендується для використання офіційними установами.

Основним видом оперативної публікації про нові дослідження з конкретної тематики є наукова стаття,

Логіка викладення матеріалів статті:

вступна частина, де пояснюються аргументи вибору і дослідження теми;

основний зміст, де йдеться про основні положення, які автор прагне висвітлити;

висновки, що узагальнюють основний зміст статті.

Обсяг статті 6-24 сторінки, що становить. Стаття друкується у фахових журналах та наукових збірниках за певними рубриками: історія, теорія, методика, практичний досвід та ін. Головна вимога при підготовці статті - лаконічність, конкретність та змістовність.

Публікація відіграє важливу роль у процесі зростання молодого науковця, обрання власного наукового шляху, приналежності до певної наукової школи.

Написання публікації за сучасними вимогами ВАК (постанова від 5 січня 2003 р.) передбачає:

постановку проблеми у загальному вигляді та її зв'язок із важливими науковими чи практичними завданнями;

аналіз останніх досліджень і публікацій, у яких започатковано розв'язання даної проблеми і на які спирається автор;

виділення невирішених раніше частин загальної проблеми, котрим присвячується дана стаття;

формулювання цілей статті (постановка завдання);

виклад основного матеріалу дослідження з повним обґрунтуванням отриманих наукових результатів;

висновки з даного дослідження і перспективи подальших розвідок у даному напрямку.

Крім того, існують певні правила прийому статті у наукові видавництва, дотримання яких вказує на компетентність науковця, його професіоналізм. У кожному видавничому відділі ці вимоги однакові, за винятком суто технічних характеристик редакції. Загалом же, вони передбачають такі вимоги.

Доповідь - письмовий виклад розгорнутої усної форми виступу, що відповідає тексту тез. Доповіді не публікуються, а повідомляються учасникам наукового зібрання з метою залучення до дискусій і обговорення викладеного матеріалу.

Рецензія є найпоширенішою формою наукової критики роботи, що відмінна аналітико-оціночним характером.

Анотація - стисла характеристика змісту наукової статті, праці, іншого наукового видання, у якій викладено найголовніші висновки праці, визначено їх цільове призначення та наукову вартість. У кожному науковому виданні на звороті титульного аркуша завжди подається анотація.

Науковий звіт - підсумок науково-дослідної роботи з обраної проблематики, у якому викладено основну ідею, задум та окреслено шляхи її реалізації.

 

реферат - стислий виклад у письмовій формі суті певного питання або наукової проблеми, що включає огляд відповідних джерел.

Курсова робота - це самостійне дослідження, присвячене актуальним проблемам соціальної педагогіки та соціально-педагогічної практики. Робота виконується на основі глибокого аналізу наукової літератури, а також самостійної пошуково-дослідницької роботи студентів за розробленою методикою.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)