АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні положення проведення інвентаризації об'єктів БО

Інвентаризація - це спосіб виявлення фактичної наявності та стану цінностей, розрахунків на певну дату шляхом реєстрації, вимірювання, зважування і т.д. з подальшим порівнянням отриманих даних із даними бухгалтерських записів.

За часом проведення інвентаризації поділяють на періодичні та разові.

Періодичні проводяться, як правило, з ініціативи власника, керівника постійно-діючою комісією.

Разові інвентаризації, як правило, є річними і проводяться перед складанням річної звітності в жовтні-грудні поточного року.

За обсягом охоплення інвентаризації поділяються на повні і часткові.

Повні охоплюють все майно підприємства і стан зобов’язань.

Часткові охоплюють окремі види майна або зобов’язань

Інвентаризація проводиться на підставі Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, що затверджена наказом Міністерства фінансів України від 11 серпня 1994 року № 69 із змінами і доповненнями.

Проведення інвентаризації є обов'язковим:

- При передачі майна в оренду, приватизація підприємства, перетворення державних підприємств в АТ.

- Періодичним складанням державної бухгалтерської звітності.

- При зміні матеріально-відповідальних осіб.

- При встановленні фактів крадіжки, зловживань, псування майна.

- За рішенням судово-слідчих органів.

- У разі стихійного лиха.

- У разі ліквідації підприємства.

За організацією інвентаризацію на підприємстві відповідає керівник.

Для проведення інвентаризації на підприємстві розпорядчим документом його керівника створюють постійно-діючу інвентаризаційну комісію з керівників структурних підрозділів, головного бухгалтера; кількість чоловік - непарна. Очолює комісію керівник підприємства або його заступник.

На підприємстві, де через великий об'єм робіт одна комісія не може провести інвентаризацію, для його проведення на місцях створюють робочі інвентаризаційні комісії.

Інвентаризація основних засобів, запасів і грошових коштів, проводяться шляхом перерахунку, вимірювання, зважування і інші.

До початку інвентаризації комісія повинна отримати від матеріально відповідальної особи розписку про те, що в бухгалтерію передані усі прибуткові і видаткові документи і що немає жодних не оприбуткованих або не виданих матеріальних цінностей. На момент інвентаризації потрібно зробити усі необхідні записи по рахунках і вивести залишки на дату її проведення. Усі операції пов’язані з рухом матеріальних цінностей, повинні бути припинені.

Отримані дані записують в інвентаризаційні описи, в яких зазначається найменування і кількість цінностей. Описи складають окремо по кожній матеріально-відповідальній особі та місцю зберігання і підписують усіма членами комісії. Після цього оформлені описи здають до бухгалтерії, де результати інвентаризації зіставляють з обліковими даними і цінності по яким є відхилення фактичної наявності від даних обліку заносять в зварювальну відомість.

Розходження фактичної наявності матеріальних цінностей і грошових коштів з даними БО, виявлені при інвентаризації і інших перевірках, регулюються підприємством, установою в такому порядку:

- основні засоби, матеріальні цінності, цінні папери, грошові кошти і інше майно виявлені як надлишки підлягають оприбуткуванню і зарахуванню власне на результати фінансовий-господарської діяльності або збільшення фінансування з подальшим встановленням причин виникнення надлишків і винних в цьому осіб.

- Недостача цінностей в межах затверджених норм списування за рішенням керівника підприємства, установи відноситься на витрати виробництва або на зменшення фінансування. При відсутності норм природного спаду недостача розглядається як наднормативна недостача

- Наднормативні недостачі і втрати матеріальних цінностей, включаючи готову продукцію, в тих випадках, коли винні особи не встановлені або в покаранні винних осіб відмовлено судом, зараховуються в збитки або зменшення фінансування.

У документах, якими оформляються списання втрат і наднормативні недостачі цінностей повинні бути вказані прийняті заходи по запобіганню подібним недостачам і втратам.

При інвентаризації розрахунків всім дебіторам повинні передати виписки про їх заборгованість. Підприємства-дебітори повинні протягом 10 днів підтвердити заборгованість або свої заперечення.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)