АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Void main( )

Читайте также:
  1. Void main()
  2. void main()
  3. Аргументы функции main(): argv и argc

МАССИВЫ

 

Обчислити функцію y = axi2 – sin xi, де x1=-1, x2=-0,93, x3=-0,49, x4=0, x5=1,13, x6=0,96, x7=1,75.

При розв’язанні такої задачі кожне з перерахованих значень треба ввести в пам'ять комп'ютера, для чого буде потрібно відповідна кількість комірок. Такий довільний ряд однотипних значень, яким привласнене одне загальне символічне ім'я (ідентифікатор), називається масивом. Окреме значення масиву називається його елементом, а місце розташування елементів у масиві визначається за допомогою його індексу. У пам'яті комп'ютера масив займає стільки комірок пам'яті, скільки в ньому елементів.

У схемі алгоритму розв‘язання задачі спочатку передбачається введення значень всіх елементів оброблюваного масиву x[n] (n =7). Число, укладене в дужки, визначає кількість елементів масиву. Нумерація елементів масиву починається з 0 ізакінчується n –1. Далі введені елементи використовуються при обчисленні функції, шляхом вказівки індексу відповідного елемента.

Схема алгоритму розв’язання цієї задачі і програма виглядають:

// обчислення значень функції

// використання одновимірного массиву

#include <iostream>

#include <math.h>

using namespace std;

void main()

{

const int n =7;

float x[n];

int i;

float a = 10.5, y;

// Введення масиву

cout<< "Введіть значення масиву:" <<endl;

for (i=0; i < n; i++)

cin >> x [ i ];

// Обчислення функції

for (i = 0; i < n; i++)

{

y = a*x [ i ] * x [ i ] - sin (x [ i ]);

cout << "y = " << y << endl;

}

cin.get();}

При запису цього алгоритму у вигляді програми спочатку треба описати масив за допомогою оператора float x [n], ввести його значення в пам'ять комп'ютера, а потім робити необхідні обчислення.

У програмі, що реалізує даний алгоритм, для введення елементів масиву використовується оператор cin >> x [i];. Особливість виконання оператора введення cin >> x[i]; полягає в тому, що, зустрівши його в програмі, комп'ютер призупинить її виконання поки не буде введене значення елемента x[i] і натиснута клавіша Enter, після чого обробка програми буде продовжена. Зазначений оператор включений у цикл, реалізований оператором For, і повторюваний n разів, для забезпечення введення всіх елементів масиву.

Оскільки в мові С ++ індексаціяелементів масиву починається з нуля, то масив float x[7] (n =7) із семи елементів включає індексовані елементи x[0], x[1], x[2] … x[6] і при цьому x[0] — звертання до першого елемента, x[1] — звернення до другого елемента масиву і т.д. Пропонована програма використовує два цикли: один — для введення масиву, інший — для обчислення функції. Ці операції можна виконати й в одному циклі, тоді програма буде мати вигляд:

// введення елементів одновимірного масиву

// і обчислення функції здійснюється в одному циклі

#include < iostream>

#include < math.h>

using namespace std;


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)