АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Запоріжжя – 2010

Читайте также:
  1. Диво Запоріжжя

МОЗ України

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Ректор – д.мед.н., професор Ю.М. Колесник

 

 

Кафедра факультетської хірургії

(завідувач д.мед.н., професор В.М. Клименко)

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ВИРОБНИЧІЙ ПРАКТИЦІ З ХІРУРГІЇ ДЛЯ СТУДЕНТІВ IV КУРСУ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

 

 

Запоріжжя – 2010

Загальна мета практики студентів медичного факультету – закріплення вмінь та навичок з догляду за хворими, клінічному та лабораторному обстеженню їх, постановці діагнозу, лікуванню, наданню невідкладної допомоги, безпосереднє знайомство з організацією лікувальної справи, з профілактичною та протиепідемічної роботою, надбання деонтологічних принципів та професійної етики.

Перед початком відділ виробничої практики паспортизує та підбирає базові лікувальні установи, готує відповідну документацію і проводить інші організаційні дії. Для керівництва практикою і забезпечення виконання затвердженої програми кафедрою призначаються викладачі – кафедральні керівники практикою.

В лікувальних установах загальне керівництво практикою за наказом головного лікаря забезпечує один з найбільш досвідчених фахівців.

Безпосереднє керівництво практикою студентів у відділенні забезпечує завідуючий – базовий керівник практикою.

Всі студенти працюють за графіком лікувальної установи, беруть участь у всіх заходах з організаційної та лікувально-методичної роботи, які проводяться керівництвом лікувальної установи.

Щоденно студент веде щоденник своєї діяльності, в якому відображує всю роботу, докладно описує клінічні спостереження, операції, результати лікування, надає аналіз роботи відділення. Щоденник повинен давати ясне уявлення про самостійність студента у виконанні тієї чи іншої роботи. В звітному розділі щоденника і атестаційному листі перелічується кількість самостійно виконаних операцій, перев’язок, маніпуляцій, процедур та ін. По закінченню практики необхідно надати опис двох історій хвороб у вигляді додатку на окремих аркушах.

Перевірка щоденника виконується завідуючим відділенням і асистентом медичного університету – керівником практики.

Контроль знань студентів під час виробничої практики проводиться за трьома основними напрямами:

- перевірка рівня теоретичної підготовки;

- перевірка клінічного мислення;

- перевірка здобутих практичних навичок.

Перевірка рівня теоретичних знань студента проводиться у співбеседі під час його роботи в відділенні, консультації хворих, на клінічному розборі, перевірці рефератів з актуальних проблем хірургії.

Рівень початкових практичних навичок виявляється у співбеседі зі студентами на першій виробничій нараді. Студент повинен уміти виконувати найбільш розповсюджені медичні і лікарські маніпуляції згідно плану вищенаведенного переліку практичних навичок.

Клінічне мислення студентів перевіряється у співбеседі під час перевірки щоденників (правільність постановки і формулювання діагнозу, плану обстеження хворого; під час консультативного розбору хворих).

По закінченні виробничої практики головний лікар (за наданням базового керівника практикою) дає характеристику студенту, у якої повинні бути відображені такі положення: рівень теоретичної підготовки, оволодіння практичними навичками згідно наведеним вимогам, знання рецептури, виконання деонтології та етіки. Характеристика повинна бути підписаною викладачем – керівником практики і керівником базової лікувальної установи, поставлена печать цієї установи.

Залік по практиці приймає комісія у складі кафедрального і базового керівників практикою та адміністрації лікувально-профілактичної установи. При оцінці праці студента необхідно ураховувати якість виконання їм програми виробничої практики, оволодіння практичними навичками, виконання завдання з УДРС, якість ведення щоденника.

Оцінка за виробничу практику вноситься у залікову книжку студента.

Під час практики студенти повинні придбати практичні навички санітарно-освітньої роботи, ознайомитися з планами санітарно-освітньої роботи лікарні, провести 1-2 лекції-бесіди для хворих на актуальну тему. Тематику бесід і аудиторію визначає керівник базової установи – відповідальний за санітарно-освітню роботу.

Учбово-дослідна робота проводиться студентом за рекомендацією кафедри, асистента-керівника, завідуючого відділенням або його бажанням.

По хірургії рекомендується клінічна демонстрація хіорих на лікарських конференціях, успішного проведення лікувальних заходів при загрожуючих життю хворих станах, оцінка фармакологічної дії деяких ліків, проведення клінічно-рентгенологічних або клінічно-лабораторніх сопоставлень у куріруємих хворих. Можливі і інші форми УДРС за рекомендацією кафедри.

Виконана УДР повинна бути надана у вигляді письмового додатку до щоденника і ураховуватися при підведенні підсумків виробничої практики.

 

На циклі хірургії студенти працюють в стаціонарі помічником палатного лікаря, ведуть 6-8 хворих, щоденно роблять обходи, обстежують хворих, заповнюють медичну документацію, приймають участь у спеціальних дослідженнях, перев’язках, операціях. Студенти повинні навчитися користуватися спеціальною довідниковою літературою, привчати себе до самостійності мислення, правильної постановці діагнозу, провести диференційну діагностику, визначити план обстеження і дікуквання хворого, який повинен бути узгоджен з завідуючим відділення.

За час проходження циклу хірургії студенти повинні закріпити і освоїти методи обстеження хірургічного хворого, ознайомитися з роботою операційного блоку і характером виконуваних операційних втручань, приймати активну участь в ендоскопічних, рентгенологічних, ультразвукових засобах обстеження, у проведенні передопераційної підготовки та у післяопераційному веденні хворих. Остаточно оволодіти правилами асептики і антисептики, методами обробки рук перед роботою у перев’язочній, операційній, ознайомитися з підготовкою перев’язочного та операційного столу, заготівлею матеріалу, антисептичних розчинів, із стерілізацією матеріалу і інструментів.

У перев’язочній студенти під контролем лікаря самостійно виконують перев’язки, знімають шви, оцінюють стан ран, зондують та дренують їх, виконують новокаїнові блокади, пункції абсцесів, плевральної порожнини, лапароцентез, венесекції та ін.

В операційній студенти працюють тільки спільно з лікарем. Вони повинні обов’язково асистувати при виконанні планових та екстрених хірургічних втручань, допомогати в проведенні наркозу, освоїти регіонарну та інфільтративну анестезію, а також малі хірургічні операції: первинну хірургічну обробку рани, розтин поверхневих гнійників, венесекцію. В деяких випадках знаючим активним студентам може бути довірено самостійне виконання інших малих операцій з асистуванням завідуючого відділенням.

На циклі хірургії студенти беруть участь у двох нічних чергуваннях, як помічники чергуючих лікарів. Під час чергування вони оглядають поступаючих і тяжких хворих, обов’язково приймають участь у виконанні всіх лікувальних і діагностичних заходах, а також повинні бути готовими надати першу та невідкладну допомогу хворим з гострими хірургічними захворюваннями та при нещасних випадках, приймати участь у проведенні реанімаційніх заходів.

З метою кращого ознайомлення з ургентними станами студент повинен зробити декілько виїздів на протязі 2-3 днів роботи на машині швидкої допомоги у складі лінійної або спеціалізованої бригади. В цьому випадку він працює під контролем лікаря швидкої допомоги, виконує необхідні лікувально-діагностичні заходи, знайомиться з заповненням документації, видами транспортування, показаннями до госпіталізації.

За час практики по хірургії кожен студент повинен виконати перелік практичних навичок, з якими його знайомлять в самому початку циклу, щоб він був чітко орієнтован у тих вимогах, які надає йому практика, а також щоб він мав нагоду планувати свою подальшу роботу.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)