АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Режими передачі

Читайте также:
  1. Вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу
  2. ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕПЛОПЕРЕДАЧІ ПРИ ЗМУШЕНОМУ РУСІ ПОВІТРЯ В ТРУБІ
  3. Ефективність систем передачі неперервних сигналів різних методів модуляції
  4. Методи, засоби та режими знезараження окремих об’єктів при туберкульозі
  5. Політичні й державні режими
  6. Протоколи передачі мультимедійного трафіку
  7. Стаття 473. Порядок передачі запиту (доручення) про міжнародну правову допомогу
  8. ТЕМА 5. ОСНОВНІ ПОЛІТИЧНІ РЕЖИМИ СУЧАСНОСТІ. ДЕМОКРАТІЯ: СУТНІСТЬ, ФОРМИ ТА РОЛЬ У СУСПІЛЬСТВІ

Існує три основні режими передачі трафіку в IP-мережах: Unicast, Broadcast і Multicast. Кожен з цих трьох режимів передачі використовує різні типи IP-адрес призначення відповідно до їх завдань, і є велика різниця в ступені їх впливу на об'єм споживаного трафіку.

Розуміння різниці між цими методами є дуже важливим для розуміння переваг IP-телебачення і для практичної організації трансляції відеотрафіка в IP-мережі..

Unicast-трафік (одноцільова передача пакетів) використовується, перш за все, для сервісів «персонального» характеру. Кожен абонент може запитати персональний медіа-контент в довільний, зручний йому час. Unicast-трафік прямує з одного джерела до однієї IP-адреси призначення. Ця адреса належить в мережі тільки одному єдиному комп'ютеру або абоненту.

Число абонентів, які можуть отримувати unicast трафік одночасно, обмежене доступною в магістральній частині мережі шириною потоку (швидкістю потоку). Для випадку мережі Gigabit Ethernet теоретична максимальна ширина потоку даних може наближатися до 1 Гбіт/с за вирахуванням смуги, необхідної для передачі службової інформації і технологічних запасів устаткування.

Припустимо, що в магістральній частині мережі ми можемо, для прикладу, виділити не більше половини смуги для сервісів, яким потрібний Unicast-трафік. Легко підрахувати для випадку 5Мбіт/с на телевізійний канал MPEG2, що число абонентів, які одночасно одержують Unicast - трафік, не може перевищувати 100.

Broadcast-трафік (широкомовна передача пакетів) використовує спеціальну IP-адресу, щоб посилати один і той же потік даних до всіх абонентів даної IP-мережі. Така IP-адреса може закінчуватися на 255, наприклад 192.0.2.255, або мати 255 у всіх чотирьох полях (255.255.255.255).

Важливо знати, що Broadcast-трафік приймається всіма включеними комп'ютерами (або STB) в мережі незалежно від бажання користувача. З цієї причини цей вид передачі використовується в основному для службової інформації мережевого рівня або для передачі іншої виключно вузькосмугової інформації. Зрозуміло, для передачі відео-даних Broadcast-трафік не використовується.

Multicast-трафік (групова передача пакетів) використовується для передачі потокового відео, коли необхідно доставити відео-контент необмеженому числу абонентів, не перенавантажуючи мережу. Це найбільш часто використовуваний тип передачі даних в IPTV - мережах, коли одну і ту ж програму дивляться велике число абонентів.

Multicast-трафік використовує спеціальний клас IP-адрес призначення в діапазоні 224.0.0.0... 239.255.255.255. Це можуть бути IP-адреси класу D.

На відміну від Unicast режиму, Multicast-адреси не можуть бути призначені індивідуальним комп'ютерам (або STB). Коли дані посилаються по одній з Multicast IP-адрес, потенційний приймач даних може ухвалити рішення приймати або не приймати їх. Такий спосіб передачі означає, що головне устаткування IPTV оператора передаватиме один єдиний потік даних по багатьох адресах призначення. На відміну від випадку передачі у режимі Broadcast, за абонентом залишається вибір - приймати дані чи ні.

Важливо знати, що для реалізації Multicast передачі в IP-мережі повинні бути маршрутизатори, підтримуючі режим Multicast. Для цього маршрутизатори використовують протокол IGMP для відстежування поточного стану груп розсилки (а саме, членство в тій або іншій групі того або іншого кінцевого вузла мережі).

Основні правила роботи протоколу IGMP наступні:

- кінцевий вузол мережі посилає пакет IGMP типу report для забезпечення запуску процесу підключення до групи розсилки;

- вузол не посилає ніяких додаткових пакетів при відключенні від групи розсилки;

- маршрутизатор Multicast через певні часові інтервали посилає в мережу запити IGMP. Ці запити дозволяють визначити поточний стан груп розсилки;

- вузол посилає у відповідь пакет IGMP для кожної групи розсилки до тих пір, поки є хоч би один клієнт даної групи.

Завантаження магістральної частини мережі Multicast-трафіком залежить тільки від числа трансльованих в мережі каналів. У ситуації з мережею Gigabit Ethernet, припустивши, що половину магістрального трафіку ми можемо виділити під Multicast - передачу, ми отримуємо близько 100 телевізійних каналів MPEG-2, кожен з яких має швидкість потоку даних 5 Мб/с.

Зрозуміло, в IPTV-мережі присутні одночасно всі 3 види трафіку: broadcast, multicast і unicast. Оператор, плануючи оптимальну величину пропускної спроможності мережі, повинен враховувати різний механізм впливу різних технологій IP-адресації на об'єм трафіку. Наприклад, оператор повинен ясно уявляти собі, що надання послуги «відео на замовлення» великому числу абонентів вимагає дуже високої пропускної спроможності магістральної мережі. Одним з вирішень цієї проблеми є децентралізація в мережі відео-серверів. В цьому випадку центральний відео-сервер замінюється на декілька локальних серверів, рознесених між собою і наближених до периферійних сегментів багаторівневої ієрархічної архітектури IP-мережі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)