АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

С л о в н и к

1. Австро-Угорська імперія — держава в Центральній Європі, дуалістична монархія 1867-1918 рр., створена на основі угоди 1867 р. між Австрією та Угорщиною. Правлячою династією була династія Габсбургів. Спільними були: збройні сили, фінансова політика. Австрія та Угорщина мали власний уряд. Австро-Угорщина розпалася після Першої світової війни внаслідок прагнення окремих народів до незалежності та національного самовизначення.

2. Відовданська конституція — конституція 1920р., прийнята Установчою скупшиною Королівства сербів, хорватів та словенців у день Св. Віда. Конституція завершила процес формування держави КСХС.

3. Державний переворот — повалення або зміна державного ладу; насильницьке захоплення влади, зроблене з порушенням конституції.

4. Диктатура — здійснення влади у державі недемократичними мето­дами, авторитарний політичний режим.

5. «Залізогвардійці» — члени профашистської організації «Залізна гвардія» в Румунії, що орієнтувалися на нацистську Німеччину. В 1938 р. вожді «залізогвардійців» були звинувачені у змові проти короля та вбиті.

6. Корфська декларація — декларація, підписана 20червня 1917р. на о. Корфу прем'єр-міністром Сербії Н. Пашичем і головою Південнослов'янського об'єднаного комітету А.Трумбічем. Передбачала створення незалежної держави Королівства сербів, хорватів і словенців. До складу мата увійти: Сербія, Чорногорія, Хорватія, Словенія, Боснія, Герцеговина та інші південнослов'янські землі Австро -Угорської імперії. На чолі держави — король династії Карагеоргієвичів.

7. «Лінія Керзона» — умовна назва демаркаційної лінії, що визначила у період між двома оптовими війнами східний кордон Польщі. Лінія була запропонована міністром закордонних справ Великобританії Керзоном у 1919 р. Проходила через Гродно-Брест-Литовськ-Устилуг — Крилов на захід від Рави-Руської і на схід від Перемишля до Карпат.

8. Мала Антанта військово-політичний блок Чехословаччини, Румунії та Югославії, утворений у 1920-1921 рр. з метою збереження політичної стабільності в Центральній та Південно-Східній Європі після Першої світової війни. У зовнішній політиці Блок орієнтувався на Францію. Мюнхенська угода 1938 р. припинила існування Малої Антанти. Офіційно вона була розпущена у 1939 р.

9. Режим «санації» (оздоровлення) — авторитарний режим у Польщі (з 1926 р.), спрямований на консолідацію нації, суспільства та держави.

10. Судетська область — район на півночі Богемії, що межував з Німеччиною. Після розпаду Австро-Угорщини за Сен-Жерменським договором 1919 р. відійшла Чехословаччині. Значну частину населення області становили німці. Це дало підставу Гітлеровї вимагати передачі області Німеччині. Після Мюнхенської угоди 1938 р. Судетська область відійшла до Німеччини.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)