АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функціональні обов'язки

Функціональні обов’язки керівника апарату суду

 

Однією з характерних рис сучасного і добре організованого суду є чіткий розподіл функцій між суддями і адміністративним персоналом, а також між головою суду і керівником апарату суду. Мова йде про те, що функції, які не є суддівськими за своєю природою і не обов’язково мають виконуватися суддями, можуть передаватись керівникам апарату.

За таких умов голова суду замість того, щоб витрачати більшість свого часу на вирішення адміністративних та управлінських питань, делегує основну частину відповідних адміністративних функцій керівнику апарату суду, який фактично стає партнером голови суду

Процес виведення адміністративних функцій за межі службових обов’язків суддів спричинений двома міркуваннями, перше з яких стосується цінності робочого часу суддів, а друге – бажання уникнути конфліктів інтересів – як реальних, так і потенційних. Цінність робочого часу суддів зумовлена не лише тим, що посада судді зазвичай більш вагома і краще оплачувана, ніж інші посади в суді, а й розумінням того, що чим більше часу суддя зможе приділити розгляду справ, тим кращою буде якість винесених ним рішень або вироків. Судді повинні мати час для вивчення матеріалів справи, ознайомлення з відповідними нормативними актами і судовими рішеннями в аналогічних справах та для вироблення добре обґрунтованих рішень.

 

 

Відповідно до Типової посадової інструкції керівника апарату місцевого суду:

Керівник апарату очолює апарат місцевого суду (далі - суд) та здійснює безпосереднє керівництво його діяльністю. Правовий статус керівника апарату визначається Законами України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про державну службу".

Керівник апарату свої функціональні обов'язки виконує під керівництвом голови суду та безпосередньо йому підпорядковується (а також виконуючому його обов'язки заступнику) і координує свою діяльність з відповідним територіальним управлінням Державної судової адміністрації.

Функціональні обов'язки

- Здійснює належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, забезпечує організованість та злагодженість у роботі підрозділів суду, працівників апарату суду, їх взаємодію у виконанні покладених на апарат суду завдань.

- Взаємодіє з територіальним управлінням Державної судової адміністрації відповідної області, правоохоронними та іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, органами суддівського самоврядування, спеціальним підрозділом судової міліції "Грифон", іншими установами й організаціями, засобами масової інформації з питань забезпечення діяльності суду.

- Організовує ведення діловодства в суді відповідно до Інструкції з діловодства.

- Здійснює контроль за функціонуванням автоматизованої системи документообігу.

- Складає плани роботи суду та контролює їх виконання.

- Здійснює організаційні заходи щодо підготовки оперативних нарад, проводить оперативні наради.

- Організовує спільну роботу працівників апарату суду в ході підготовки необхідних матеріалів у разі віднесення питань до компетенції декількох підрозділів, працівників апарату суду.

- За погодженням з головою суду розробляє штатний розпис, визначає штатну чисельність та структуру підпорядкованого йому апарату суду, направляє на затвердження до територіального управління.

- Створює управління та відділи, розробляє та затверджує положення про структурні підрозділи, посадові інструкції заступника керівника апарату та працівників апарату суду.

- За погодженням з головою суду вносить пропозиції щодо запровадження в апараті суду нових посад та скорочення існуючих, здійснює вивільнення працівників.

- Здійснює безпосереднє керівництво діяльністю кадрової служби, забезпечує реалізацію державної політики з питань кадрової роботи та державної служби в апараті суду.

- Організовує роботу з кадрами апарату суду, контролює стан цієї роботи та ведення кадрового діловодства в суді, узагальнює практику роботи з кадрами.

- В межах повноважень видає накази з кадрових питань щодо працівників апарату суду (державних службовців, службовців та робітників), у тому числі помічників суддів (за поданням судді), а саме: про призначення на посади та звільнення з посад, просування по службі, встановлення рангів державного службовця, надання відпусток, преміювання, застосування до них заохочення та накладення дисциплінарних стягнень, проведення щорічної оцінки та проходження атестації, а також з адміністративно-господарських питань (відрядження, направлення на підвищення кваліфікації), тощо.

- Видає накази та розпорядження з питань функціонування суду та організаційного забезпечення його діяльності.

- У разі своєї відпустки копію наказу направляє до територіального управління в день його винесення.

- Утворює та затверджує склад конкурсної та атестаційної комісій для добору та прийому на державну службу працівників апарату суду.

- Організовує роботу з навчання та підвищення кваліфікації працівників апарату суду, внесення замовлення щодо потреб та підготовки спеціалістів для апарату суду до відповідних органів.

- Здійснює організаційне забезпечення ведення судової статистики, діловодства, обліку та зберігання судових справ, належного ведення архіву, кодифікації та роботи бібліотеки суду, а також планово-фінансової та бухгалтерської роботи, обслуговування рахунків в установах банку.

- Контролює повноту та якість звернення судових рішень до виконання.

- Забезпечує організацію роботи помічників суддів в частині проходження державної служби.

- Організовує та контролює роботу служби судових розпорядників.

- Здійснює контроль за роботою канцелярії суду.

- Уживає заходів організаційного характеру для підтримання приміщення суду у стані придатному для належного його функціонування, проведення капітального та поточного ремонтів, технічного оснащення приміщень, створення безпечних та комфортних умов для працівників та осіб, які перебувають у суді, забезпечує наявність необхідних ресурсів та оргтехніки, безперебійне її функціонування.

- Здійснює заходи щодо забезпечення належного матеріального та соціального забезпечення суддів та працівників апарату суду, медичного обслуговування та санаторно-курортного лікування, забезпечення благоустроєним житлом.

- Здійснює заходи щодо забезпечення належних умов діяльності суддів та працівників апарату суду, умов оплати їх праці, належного фінансування суду, інформаційно-нормативного забезпечення судової діяльності.

- Забезпечує зберігання та використання штампів і печаток суду, товарно-матеріальних цінностей та документації суду. Призначає матеріально-відповідальних осіб.

- Забезпечує виконання та необхідне дотримання правил охорони праці та протипожежної безпеки, дотримання працівниками суду правил внутрішнього трудового розпорядку.

- Контролює ведення журналу обліку робочого часу суддів та працівників апарату суду.

- Вживає заходів щодо удосконалення організації діяльності суду.

- Інформує збори суддів суду про свою діяльність.

- Здійснює інші повноваження з організації роботи апарату суду щодо організаційного забезпечення діяльності суду.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)