АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гарантії охорони праці жінок та неповнолітніх

Читайте также:
  1. A. Працівники бригад постійної готовності другої черги
  2. A. Працівники бригад постійної готовності першої черги
  3. A. У лікувально-профілактичних установах медичними працівниками – лікарями вузької спеціалізації.
  4. а) Міжнародний поділ праці.
  5. Аналіз праці та її оплати.
  6. Атестація робочих місць за умовами праці
  7. Безпечні прийоми праці
  8. Взємодія попиту та пропозиції на ринку праці
  9. Взяття шлункового вмісту для дослідження секреторної функції шлунка (пацієнт може допомагати медичному працівникові, поведінка адекватна)
  10. Викладіть сутність вартісного методу вимірювання продуктивності праці.
  11. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ, УТИЛІЗУВАННЯ
  12. Вимоги до режимів праці і відпочинку при роботі з ВДТ

Згідно до законодавства про працю забороняється застосування праці жінок та неповнолітніх (до 18 років) на важких роботах і на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, відповідно до "Переліку робіт з підвищеною небезпекою".

Для молоді і жінок встановлені обмежені норми перенесення вантажів. Для жінок: 7 кг при постійному перенесенні і до 10 кг - при періодичному, сумарна вага вантажу який переміщується протягом змін не повинна перевищувати 175 кг (з підлоги) або 350 кг (з робочої поверхні). Для юнаків та дівчат 16... 17 років складає відповідно 16,4 кг та 10,25 кг. Заборонено залучати неповнолітніх до робіт, які складаються лише з переносу вантажів вагою більш 4,1 кг.

Робота жінок обмежується в нічний час. Вагітні жінки і ті що мають дітей віком до 3 років не залучаються до роботи в нічні часи, к понаднормованим роботам і роботам у вихідні дні, а також не направляються у відрядження.

Жінки, що мають дітей від 3 до і: років або дітей – інвалідів не залучаються до понаднормованих робіт і не направляються у відрядження без їх згоди. Жінок з дітьми віком до 3 років можуть, за їх бажанням, перевести на більш легку роботу зі збереженням середнемісячного заробітку.

Законодавством встановлені пільги вагітним і по родах: відпустка - 70 календарних днів дородових і 56 післяродових, до 2 років по догляду за дитиною (виплата по соцстраху), до 3 років - без збереження заробітної плати. За медичним висновком відпустка по догляду за дитиною може бути до 6 років. Усі перераховані відпустки зараховуються в загальний і професійний стаж роботи.

Вагітність жінки та її діти не можуть бути причиною звільнення або відмови прийняття на роботу. Жінки, які мають дітей до 14 років, мають право на позачергове забезпечення путівками до санаторію і надання матеріальної допомоги.

Праця неповнолітніх регулюється такими же законами, нормами і правилами що й повнолітні, зокрема, що до охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці мають пільги.

На роботу дозволяється приймати молодь віком не менш 16 років, у виняткових випадках, за погодженням з профспілками, - 15 років.

З метою трудового та професійного навчання допускається приймати з 14 років учнів загальноосвітніх шкіл і професійних навчальних закладів для виконання робіт в вільний від навчання час за згодою батьків.

Усі неповнолітні приймаються на роботу після попередженого медичного огляду і в подальшому передбачається щорічний медичний огляд до досягнення 21 року.

Законодавством заборонено використовувати неповнолітніх для нічних, понаднормованих робіт і робіт в вихідні дні. Робочий час складає 36 годин на тиждень (16... 18 років) та 24 години на тиждень (15... 16 років) і для учнів 14... 15 років під час канікул).

Виробниче навчання неповнолітніх і підвищення кваліфікації проводиться індивідуально або в бригадах за рахунок підприємства. Навчання може бути здійснюватися в робочий час. За час навчання виплачується заробітна плата.

Для здачі вступних іспитів до вищих навчальних закладів працююча молодь має право на відпустку: 15 календарних днів (при вступі в ВЗО ІУ ступені), 10 календарних днів (при вступі в ВЗО II та ПІ ступені акредитації).

Молодь, що вчиться; має право на один вільний день на тиждень без збереження заробітної плати, також пільги мають студенти заочних та вечірніх відділень ВОЗ.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)