АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заг х- ка типу Кишковопорожнинні

Читайте также:
  1. Тип Кишковопорожнинні / Coelenterata

Тип споровики: особливості будови у зв'язку з способом життя, представники, місце їх паразитування і захворювання, які вони спричиняють. Профілактика захворювань

Він об'єднує найпростіших, які ведуть паразитичний спосіб життя, тому у них проявляються ознаки спрощення організації. Органоїди руху у дорослих споровиків відсутні, тільки на стадії розмноження у мікрогамет іноді є джгутики. Відсутні також травні та скоротливі вакуолі, тому поживні речовини потрапляють в тіло осмотично. Представники: еймерія, малярійний плазмодій, токсоплазма, бабезії, тейлерії, нутилії. Місце паразитування: в епітеліальних клітинах кишечника, печінкі, нироках, у клітинах крові різних тварин і людини. Захворювання: Спричиняють захворювання тварин - кокцидіози. людини - малярію. Профілактика кокцидіозу це утримання тварин у сухих, чистих приміщеннях, які періодично дизенфікують, пропарюють кип'ятком; хворих тварин необхідно ізольовати. Профілактичні заходи проти малярії є осушення водойм, де розвиваються комарі.

Життєвий цикл кокцидій: будова інвазійної і не інвазійної ооцисти, місце паразитування(хазяїн органи) кокцидій. Профілактика захворювань

Життєвий цикл складається із закономірним чергування нестатевого розмноження(шизогонії) і статевого.

Зрілі, або інвазійні, ооцисти кокцидій мають овальну чи круглу форму. Зверху вони вкриті оболонкою з кришечкою. В кожній ооцисті є чотири спори, в яких міститься по два рухливих спорозоїти.

Зигота,що утворилась після статевого запліднення, покривається оболонкою і перетворюється в ооцисти, які з фекаліями виділяються у зовнішнє середовище. При сприятливих умовах зовнішнього середовища в кожній ооцисті формуються чотири спори з двома спорозоїтами - ооциста стає інвазійною

Спричиняють захворювання тварин - кокцидіоз. Особливо небезпечні вони для курей і кролів. Хворіють також вівці, телята, зустрічаються в кишечнику коропів. Іноді викликають масову загибель кролів. Паразитують вони переважно в епітеліальних клітинах кишечника, печінки, нирок. Профілактичні засоби це утримання тварин у сухих, чистих приміщеннях, які періодично дезинфікуються,пропарюються кип'ятком: хворих тварин необхідно ізолювати.

Значення Кнідоспоридій та Міксоспоридій

Вони паразити. Міксоболюс паразитує у риб.

Заг х- ка типу Кишковопорожнинні

Кишковопорожни́нні або Радіа́льно-симетри́чні (Coelenterata, Radiata) — група тварин невизначеного таксономічного рангу, до якої належать типи Кнідарії та Реброплави, які мають найпростішу тканинну організацію тіла.

Кишковопорожнинні — група двошарових багатоклітинних організмів, що мають радіальну (променеву) симетрію. Кишковопорожнинні живуть у морях та океанах, рідше в прісних водоймах; є як прикріплені та малорухомі форми, так і ті, що активно плавають (в багатьох відбувається чергування прикріпленої та рухомої стадій життєвого циклу). Розміри тіла від 1 мм (деякі поліпи) до 30 м (ціанея арктична). Всього нараховується близько 9 тис. видів кишковопорожнинних.

Стінка тіла обмежує внутрішню гастральну (кишкову) порожнину і складається з ектодерми (зовнішній покрив, що виконує в основному функцію захисту) і ентодерми (внутрішній шар, що виконує травну функцію), між якими знаходиться драглистий шар — мезоглея (секретується клітинами екто- і ентодерми).

Травлення

Частково порожнинне. Остаточно їжа перетравлюєтся в епітеліальніх і епітеліально-мязових клітинах (внутрішньоклітинне травлення).

Історія класифікації

Раніше вчені виділяли тип Кишковопорожнинні, після розформування якого кнідарії та реброплави отримали ранг окремих типів. Термін «кишковопорожнинні» лишився для позначення одного з розділів підцарства Справжні багатоклітинні.

Згідно з класифікацією, яку ввела в 1997 році Лінн Марґуліс, що є переробленою моделлю Томаса Кавалье-Сміта, кнідарії та реброплави після розформування типу Кишковопорожнинні були вміщені в групу радіально-симетричних (Radiata) підцарства Справжні багатоклітинні (Eumetazoa). Дана класифікація наразі не є офіційно затвердженою, але, тим не менше, широко використовується в науковій літературі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)