АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Глибока пальпація (класична, ковзна)

Методика обстеження дитини по ШКТ

Стан.

Свідомість.

Положення.

Перитоніт – лежить на боці, ноги зігнуті, живіт втягнутий.

 

Голова.

Шкіра обличчя тілесного кольору. Біла \ тілесна \ засмагла.

Немає блідості, істеричності ((вірусний гепатит), сіро-зеленого кольору (перитоніт).
Кон’юнктиви рожеві, вологі, чисті. Склери білі. Субіктеричності, істеричності не спостерігається.
Червона кайма губ достатньо яскрава, сухості, тріщин, ангулярного стоматиту (заїди) не спостерігається.
Запах з рота звичайний \ анетоноз, прілих фруктів, гнилісний, гнилуватих яблук…\

Слизова присінку рота – рожева, волога, чиста \ бліда (анемія). Молочниці, афт немає

 

Ротова порожнина.

Слизова рожева, волога, чиста. Молочниці не виявлено.

 

Симптом Мурсу не виявлено (+ при запаленні вивідного протока привушної залози). Протока привушної залози на рівні 2 верхнього моляра. Сухості не спостерігається.

Іктеричності під’язикового простору та твердого піднебіння немає.

 

Язик рожевий, вологий з порі марно вираженими сосочками. Атрофії сосочків, малинового язика немає. Атрофія сосочків – малиновий язик, гіпертрофія сосочків – «ягода малини».

Відбитків зубів не виявлено («симптом частоколу»). Якщо є – був набряклий. «фестончатий язик».

Без нашарування. Тонке нашарування біля кореня – норма.

Нашарування тонке \ товсте, сіре (підшлункова) \ біле (гастрит) \ коричневе \ жовтувате (гепато-біліарна).

 

Зуби в межах зубної дуги. Прикус правильний (5 – 12 років - змінений), карієсу не виявлено.

 

Шия тілесного кольору. Іктеричності, сухості не виявлено.

 

Тулуб.

Шкіра тілесного кольору. Сухості не виявлено. Іктеричності, повнокрів’я, навколо пупкових вен немає. Судинних зірочок на грудній клітці та черевній стінці не спостерігається.

 

Живіт не збільшений, округлої форми, симетричний, приймає участь в акті дихання. При огляді грижових вип’ячувань не виявлено. Значно збільшені внутрішні органи не контурують через передню черевну стінку. Симптом «пісочного годинника» (при пілоростенозі) негативний. Розходження прямих м’язів живота по серединній лінії не спостерігається.

 

Огляд ануса: колінно-ліктьове положення, у маленьких – на боці.

Анус зімкнутий \ зіяє. Гіперемії, мацерації шкіри не відмічається. Тріщин, гемороїдальних вузлів, не спостерігається. Відходження гельмінтів не спостерігається.

 

Випорожнення жовтуватого кольору, гомогенні, кашоподібні (як гірчиця), зі слабокислим запахом.

 

Кінцівки.

Шкіра тілесна, сухості та істеричності немає. Сухості та гіперкератозу на розгинальній поверхні суглобів немає (якщо є – захворювання гепато-біліарної системи). Симптому печінкової долоні немає (яскраво-рожева).

Нігтьові пластинки гладенькі, напівпрозорі. Розшарування, потоншання, ламкості не спостерігається. (тонкий, нерівний край – захворювання гепато-біліарної системи)

Трофіка волосся не порушена.

 

Пальпація поверхнева, порівняльна. Дитина лежить, трохи зігнуті ноги. Початок – права здухвинна ділянка.

Гіперестезії шкіри немає. Живіт м’який, значного напруження не виявлено. Розходження прямих м’язів живота по середній лінії не спостерігається. Грижових вип’ячувань не виявлено. Пупкове кільце не розширене. Перистальтика не відчувається. Значно збільшених внутрішніх органів не виявлено. Живіт безболісний.

 

Глибока пальпація (класична, ковзна).

Пальпується в типовому місці, форма циліндрична, поверхня гладенька \ горбкувата, консистенція еластична \ щільна \ ущільнена, діаметр 1- 1,5 см, сліпа – 1,5-2,5, не болюча. Рухливість (помірно-, достатньо-, малорухлива), акустичні явища – перистальтика не відчувається, не бурчить.

 

Печінка після 7 років не пальпується.

Печінка на __ см нижче реберної дуги. Есластична \ щільна \ ущільнена, поверхня гладенька \ горбкувата, край гострий \ заокруглений, не болюча.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)