АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кроль на спині

Читайте также:
  1. Кроль на грудях.

Кроль на спині застосовують на змаганнях з плавання на дистанціях 100 і 200 м, в комплексному плаванні на дистанціях 200 і 400 м (2 відрізок 50, чи 100 м) а також на першому етапі комбінованої естафети 4 х 100 м.

Кожний цикл рухів в цьому способі складається з двох поперемінних рухів рук, шести поперемінних рухів ніг, одного вдиху і одного видиху. Цей найбільш розповсюджений варіант техніки називається шестиударним кролем на спині

Положення тіла. Тіло плавця займає у воді добре обтічне, майже горизонтальне положення. Плечовий пояс знаходиться дещо вище тазу, а таз і стегна біля поверхні води. Кут атаки тіла не перевищує 6-8°.

Під час плавання плечовий пояс спортсмена ритмічно повертається вліво і вправо (25-35°) відносно повздовжньої вісі. Ці повороти, пов’язані з рухами рук, допомагають посилити гребок, виконати його на певній глибині, а також пронести другу руку над водою з найменшим опором.

Положення голови під час плавання відносно стабільне, ненапружене, її м’язи розслаблені. Голова лежить на воді лицем вверх, підборіддя наближається до грудей.

 

Техніка плавання кролем на спині.

Рухи рук і дихання. При плаванні на спині рухи рук відіграють провідну роль. Вхід руки у воду і захват. Після проносу в повітрі рука опускається у воду на лінію, що є продовженням однойменного плечового суглобу. При зануренні у воду долоня повернута назовні, а мізинець першим входить у воду. Тулуб починає повертатись навколо повздовжньої вісі в сторону зануреної у воду руки. Це повертання тулуба сприяє зануренню руки на глибину 15-20 см. По мірі занурення рука згинається в ліктьовому суглобі, а кисть рухається вперед-назовні в перпендикулярне за напрямком руху положення, і починає захвачувати воду. Продовжуючи рух вниз-вперед- всторону, рука згинається в ліктьовому суглобі до кута 50°, при цьому лікоть опускається вниз і розмішується перпендикулярно напрямку руху тіла.

Основна частина гребка ділиться на дві частини: підтягування і відштовхування.

 

Рука переходить до підтягування в момент зміни напрямку руху кисті, пов’язаного із згинанням і обертанням передпліччя до середини. Кисть рухається назад-вверх. Робочі поверхні кисті і передпліччя займають майже фронтальне положення, найбільш вигідне для опори на воду. Плавець підтягується до опори за рахунок енергійного приведення плеча.

У цій частині гребка кисть ніби доганяє лікоть. Під час підтягування рука згинається у лікті, що дозволяє добре опиратись на воду долонею і передпліччям. У кінці підтягування кут згинання руки у лікті досягає до 100°, передпліччя і кисть знаходяться у вертикальному положенні, ступінь нахилу тулуба в цей момент досягає максимуму і починає поворот у зворотньому напрямку.

Підтягування переходить у відштовхування в момент, коли кисть під час гребка, мине лінію плечового поясу.

Під час відштовхування плече завершує приведення і розгинання, кисть і передпліччя продовжують швидкий опорний рух до повного випрямлення руки в ліктьовому суглобі. Завершується відштовхування хлистоподібним рухом кисті назад-вниз, долонею до дна басейну. У кінці гребка кисть знаходиться нижче стегна і без найменшої зупинки розвертається долонею до стегна і ковзним рухом спрямовується вверх для виходу з води.

Вихід руки з води і рух над водою виконується швидким рухом з мінімальним опором. Випрямлена рука виходить з води великим пальцем вверх. Виходу руки з води сприяє повертання тулубу в протилежний бік і активне припіднімання над поверхнею води плечового поясу зі сторони руки, що завершила гребок.

Рух випрямленої в ліктьовому суглобі руки над водою виконується у майже вертикальному положенні над тілом плавця в єдиному ритмі з гребком другої руки.

Узгодження рухів рук повинно забезпечити неперервність і плавність тягових зусиль. Коли одна рука завершує гребок і виходить з води, друга входить в неї і починає захват.

Дихання найчастіше узгоджується з повним циклом рухів однієї руки. При проносі руки в повітрі і вході її у воду відбувається вдих, під час гробка і виходу із води - видих.

Рухи ногами. Основна роль рухів ніг при плаванні на спині - утримувати тіло спортсмена в обтічному положенн, посилити окремі фази гребка руками, а також внести певну долю у створенні сил, що просувають плавця вперед. Ноги виконують поперемінні рухи вверх і вниз. Амплітуда рухів стегон помірна, рівень згинання ніг у колінних суглобах дещо більший, ніж при плаванні на грудях, стопи розслаблені. Дуже малі рухи стопами біля поверхні води малоефективні.

Основна робоча фаза - рух ноги знизу-вверх має хлистоподібний характер, внаслідок обгону стегном гомілки і стопи. В той час, як стопа ще рухається вверх, стегно починає енергійно рухатись вниз.

Дельфін.

Дельфін характеризується одночасними симетричними рухами рук і ніг, а також хвилеподібними рухами тулуба, які допомагають рухам рук і посилюють роботу ніг. Окремі елементи дельфіну (рухи руки і ноги) мало чим відрізняються від техніки кроля на грудях

По швидкості плавання дельфін посідає друге місце, після кроля на грудях.

На змаганнях, дельфіном плавають на дистанціях 100 і 200 м, у комплексному плаванні – на дистанціях 200 і 400 м (перший відрізок 50, чи 100 м) і на третьому етапі комбінованої естафети – 4 х100 м.

Положення тіла. При плаванні дельфіном тіло плавця лежить на поверхні води у витягнутому положенні, голова опущена лицем у воду. В зв’язку з хвилеподібними рухами тулуба і коливаннями в вертикальній площині плечового поясу кут атаки протягом одного циклу змінюється в межах 15°.

 

Рухи рук. Рухам рук при плаванні дельфіном належить провідна роль. Їм підпорядковуються хвилеподібні рухи тулуба і ніг.

У фазі захвату кисті рухаються вперед - назовні і дещо вниз. Вони розвернуті долонями назовні під кутом 45°. Голова плавця в цей момент опушена лицем у воду.

Початок основної частини гребка співпадає із зміною напрямку в рухах рук, кисті спрямовуються до середини-вниз-назад одночасно із згинанням передпліч. В І-й половині гребка руки згинаються в ліктях, в ІІ-й половині - розгинаються. Максимальний кут згинання в ліктях (в середині гребка) 90-100°.

В основній частині гребка потрібно намагатись утримувати кисті долонями назад, а лікті - розвернутими в сторони (але не назад). В середині гребка кисті зближуються під животом, після чого спрямовуються назад-назовні-вверх. Завершується гребок майже повним випрямленням рук в ліктьових суглобах. В останній момент гребка, кисті швидко розвертаються мізинцями вверх.

Вихід рук з води здійснюється швидким маховим рухом. Над водою з’являються лікті, передпліччя, кисті. Вихід кистей з води відбувається за лінією тазу, дещо в стороні від стегон, в цей момент вони розслаблені і повернуті долонями в середину.

Рух руками над водою здійснюється плавним махом майже прямих і розслаблених рук через сторони вперед. Плечовий пояс плавця в цей момент дещо припіднімається над поверхнею води, що сприяє рухам рук над водою. В 2-й половині проносу рук голова спортсмена опускається лицем вниз, допомагаючи плавно прискорити рух рук вперед.

До моменту входу рук у воду кисті повертаються долонями вниз-назовні, а лікті утримуються так, щоб кисті першими торкнулись води.

Вхід рук у воду проходить приблизно на ширині плечей. Першими занурюються кисті, за ними - передпліччя і плечі.

 

Дихання узгоджується з рухами рук. На початку основної частини гребка починається плавне розгинання шиї, голова плавця повільно повертається лицем вперед і до кінця гребка руками піднімаються на поверхнею води (разом з плечовим поясом). Вдих співпадає з моментом виходу рук з води. В цей момент підборіддя рухається біля самої поверхні води, погляд плавця спрямований вперед. Закінчується вдих в І-й половині рухів рук над водою. Лице спортсмена опускається у воду.

При плаванні дельфіном, як правило, виконується один вдих і один видих на повний цикл рухів рук.

Рухи тулуба і ніг. Тулуб і ноги плавця виконують активні хвилеподібні рухи вверх-вниз. Коли стопи роблять хлистоподібний удар вниз, таз припіднімається вверх, а плечовий пояс наковзує на воду, дещо занурюючись вниз і під час рухів гомілок і стоп вверх, таз енергійно опускається вниз, а плечовий пояс дещо припіднімається. Тіло плавця просувається вперед по пологій хвилеподібній траєкторії.

Ритмічні і активні рухи тулубом сприяють найбільш ефективно узгоджувати робочі і підготовчі рухи руками і ногами.

Рухи ногами починаються від тазу (його руки забезпечують великі м’язи передньої і задньої поверхні тулуба) і вслід за тазом в рух включаються стегна потім гомілки і стопи. Енергійний удар стопами вниз (таз в цей момент рухається вверх) - основний робочий рух ногами. В цілому рухи ногами вниз мають хлистоподібний характер з вираженим обгоном тазом і стегнами гомілок і стоп. Загальний характер рухів - неперервний і пружний. Рух тазом вниз тут же змінюється його рухом вверх і т.д.

Загальна координація рухів. Найбільш раціональне узгодження рухів при плаванні дельфіном спостерігається при двоударній координації. Два повних удари стопами вниз виконуються на один закінчений цикл рухів руками, І-й хлистоподібний удар ногами вниз співпадає з входом рук у воду, ІІ-й – в момент виконання руками другої половини основної частини гребка.

Брас.

Брас характеризується одночасними і симетричними рухами рук і ніг. На відміну від дельфіну весь цикл рухів рук відбувається у воді.

По швидкості брас займає останнє місце серед спортивних способів плавання. Проте він має найбільше значення в прикладному плаванні, оскільки дозволяє спортсмену плисти тихо, добре спостерігати простір над водою, долати значні відстані. В зв’язку з тим, що робочі рухи ніг при плаванні брасом створюють велику силу тяги, плавець може ефективно застосовувати ці рухи при транспортуванні потерпілого і різних предметів. Брас також з успіхом застосовують при плаванні під водою.

На змаганнях з плавання брасом пливуть дистанції 100 і 200 м в комплексному плаванні на дистанція 200 і 400м (третій відрізок 50 чи 100 м) і на другому етапі комбінованої естафети 4 х 100 м.

Кожний цикл рухів в брасі складається з одного руху рук, одного руху ніг, одного вдиху і одного видиху у воду.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)