АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інвертуючий підсилювач

Читайте также:
  1. Зворотні зв'язки в підсилювачах
  2. Параметри і характеристики операційних підсилювачів
  3. Характеристики операційного підсилювача
  4. Частотні спотворення в підсилювачах з резистивно-ємнісним зв’язком

Схему інвертуючого підсилювача наведено на рис. 6.6. Аналогові ІМС на схемах позначаються буквою А, цифрові – буквою D.

 
 

 


Рис. 6.6. Інвертуючий підсилювач

Схема інвертує напругу, оскільки вхідний сигнал поданий на інвертуючий вхід. Отже, напруги U вхі U вихзміщені за фазою на p. Зворотний зв'язок подається на вхід підсилювача за допомогою резистора R 2, коло зворотного зв'язку В утворене зовнішніми елементами R 2 і R 1. Оскільки напруги вхідна U вхі зворотного зв'язку U звзміщені на p, то зв'язок негативний. За способом введення – зв'язок паралельний, за способом зняття – за напругою. Паралельний негативний ЗЗ призводить до збільшення вхідного струму схеми І вх = І 1, і, отже, до зменшення вхідного опору інвертуючого підсилювача порівняно з вхідним опором операційного підсилювача. Негативний ЗЗ за напругою призводить до зменшення вихідного опору інвертуючого підсилювача, тобто R вих < R вих ОП, яке і без зворотного зв'язку малий.

Для спрощення аналізу вважатимемо, що у даній смузі частот операційний підсилювач близький до ідеального: K ОП ® ¥, R вхОП ® ¥, R вихОП ® 0. Це припущення можна вважати справедливим, оскільки згідно формули (4.8) вхідна напруга ОП U вх д max дорівнює дуже маленькому значенню. У цьому випадку вважаємо, що U вхд » 0, а вхідний струм ОП І вх ОП » 0, тому що вхідний опір R вхОП ® ¥.

Тоді для схеми рис. 9.10 справедлива рівність

І 1 = І 2,

а вхідний опір інвертуючого підсилювача дорівнює

R вх = = R 1. (6.15)

Для визначення коефіцієнта підсилення інвертуючого підсилювача знайдемо струми:

І 1 = ,

з урахуванням полярності вихідної напруги

І 2 = – .

Оскільки І 1 = І 2, то справедлива рівність

= – .

З цієї рівності знайдемо коефіцієнт підсилення інвертуючого підсилювача

K = . (6.16)

Таким чином, коефіцієнт підсилення K визначається тільки зовнішніми елементами схеми і не залежить від коефіцієнта підсилення операційного підсилювача K ОП. Знак мінус свідчить про інверсію сигналу.

Для змінного вхідного сигналу

K = .

За умовчанням, під коефіцієнтом підсилення розуміють його модуль.

Операційний підсилювач є підсилювачем постійного струму, тому підсилювач (рис. 5.5) підсилює і постійну, і змінну напруги. У загальному випадку, якщо вхідний сигнал містить і постійну, і змінну складові, обидві складові будуть підсилені в K раз. Перевагою операційних підсилювачів є те, що при використанні симетричного двополярного живлення, якщо сигнал не містить постійної складової, то і вихідний сигнал також не буде містити постійної складової. Це істотною спрощує каскадне з'єднання таких підсилювачів, оскільки немає необхідності використовувати розділяльні конденсатори між каскадами.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)