АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація комп'ютерних вірусів

Віруси можна розділити на класи за такими ознаками:

· по середовища проживання вірусу;

· за способом зараження довкілля;

· по деструктивним можливостям;

· про особливості алгоритму вірусу.

По середовища проживання віруси можна розділити на мережні, файлові і завантажувальні.

Мережні віруси поширюються за комп'ютерну мережу, файлові проникають у що їх файли, завантажувальні – в завантажувальний сектор диска (>Boot-сектор) чи сектор, у якому системний завантажник вінчестера (>MasterBootRecord).

Способи зараження діляться нарезидентний інерезидентний. >Резидентний вірус при інфікуванні комп'ютера залишає оперативному пам'яті своюрезидентную частина, що потім перехоплює звернення ОС до об'єктів зараження і впроваджується у них.Резидентние віруси перебувають у пам'яті і є активними до вимикання чи перезавантаження комп'ютера. >Нерезидентние віруси не заражають пам'яті комп'ютера та є активними обмежений час.

По деструктивним можливостям віруси можна розділити:

· на нешкідливі, тобто. неможливо впливають працювати комп'ютера;

· безпечні, вплив яких обмежується зменшенням вільної пам'яті на диску і графічними, звуковими та ін ефектами;

· небезпечні, які можуть призвести до серйозних збоїв у роботі;

· дуже небезпечні, які можуть призвести до втрати програм, знищити дані, стерти необхідну роботи комп'ютера інформацію, записану в системних областях пам'яті.

По особливостям алгоритму варто виокремити такі групи вірусів:

· «>компаньон-вируси» - віруси, які мають файлів;

· «>вируси-черви» - віруси, які поширюються у комп'ютерній мережі, і такий самий як і «>компаньон-вируси», не змінюють файлів і секторів на дисках.

· «паразитичні» - все віруси, які за поширенні своїх копій обов'язково змінюють вміст дискових секторів чи файлів.

· «студентські» - вкрай примітивні віруси, частонерезидентние і містять велика кількість помилок.

· «>стелс-вируси» (>вируси-невидимки), які становлять дуже скоєні програми, які перехоплюють звернення DOS до ураженим файлам чи секторам дисків і «підставляють» замість себе незаражені ділянки інформації.

· «>полиморфик-вируси» - доситьтруднообнаруживаемие віруси, які мають сигнатур, тобто. які містять жодного постійного ділянки коду.

· «>макровируси» - віруси цього сімейства використовують можливостімакроязиков, вмонтованих у системи обробки даних.

Шляхів поширення вірусу є безліч.Зловредная програма може «звити гніздо» на дискеті, яку надсилав вам сусід, знайомий чи колега для роботи, влаштуватися на піратському компакт-диску чи прийти разом з повідомленням електронної пошти, що містить вкладений документ чи виконується програму.

Повністю «відсікти» віруси від вашого комп'ютера навряд чи, хіба що фахівцям-філологам ви приберіть із системи дисковод, перестанете працювати у Інтернет, і будете користуватися тільки легальним програмним забезпеченням. Однак у наших умовах всі ці ради — особливо останній — виглядають або утопією, або знущанням.

Основними симптомами зараження комп'ютера вірусом є:

· Уповільнення роботи програм;

· Збільшення розмірів файлів;

· Поява

не дотеперішніх «дивних» файлів;

· Зменшення обсягу доступною оперативної пам'яті;

· Раптом виникаючі різноманітні відео- і звукові ефекти.

Залишається лише спосіб: забезпечити ОС надійними сторожами — антивірусними програмами, зможуть вчасно розпізнати і знешкодитипрокравшегося до лігва ворога.

>Дареному коню в зуби не дивляться. Народна мудрість! Проте за виборі антивірусної програми нею керуватися годі. Адже використовуючи ненадійний антивірус, ви поставите під загрозу безпеку вашого ПК! Якщо хробаки[1], «троянці» [2] й інші шкідливі докладання проберуться на ваш жорсткий диск, ви можете позбутися даних, ви тут можуть украсти паролі; імовірні і ще неприємності.

Windows, на жаль, немає власними засобами антивірусної захисту, а то й брати до уваги антивірус відMcAfee, включений у пакет MicrosoftPlus 98. Добре, що Лєночка десь є безліч незалежних програм для вилову програмної зарази...

Найвідоміші антивіруси — програма >VirusScan відMcAfee, комплекс Norton >Antivirus відSymantec, програма >Dr. >Solomon... плюс близько десяти назв.

NortonAntivirus — програма більш «уїдлива», з-під її контролю не піде жоден запущений за комп'ютером процес. Після установки NortonAntivirus (наприклад, у складі комплекту Norton SystemWorks) неї взагалі забути —NAV сама проконтролює усе, що потрібно. Її «сторожа» захистять ваш поштову скриньку, сумлінно скануючи кожне що спадає лист,встроят захисний механізм в докладання Microsoft Office, не забудуть просканувати ваш комп'ютер після кожної завантаження... Всі ці процеси проходитимуть для користувача невидиме, і залучати вашу увагу програма буде лише під час виявлення нового вірусу або за необхідності оновити антивірусні бази через Інтернет.

Проте за всіх свої гідності,NAV — надто громіздка програма більшість домашніх комп'ютерів, розміри їїустановочного комплекту залишають бажати кращого, та й швидкість роботи втішає. Практично всі антивірусні програми здатні лише перевіряти на запит користувача диск на наявність вірусів, а й вести непомітну для користувача перевірку всіх що запускаються за комп'ютером файлів. Нарешті, більшість антивірусних програмснабжено механізмом автоматичного відновлення антивірусних баз даних через Інтернет.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)