АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оздоровчі види гімнастики в рекреаційних заняттях

Читайте также:
  1. Атлетичні види гімнастики
  2. Історія виникнення оздоровчих видів гімнастики
  3. Косметичні види оздоровчої гімнастики
  4. Лікувально-профілактичні види гімнастики
  5. Як зміни у системі суспільних цінностей впливають на підходи до реконструкції міського середовища в аспекті перетворення його ландшафтно- рекреаційних елементів.
  6. Як зміни у системі суспільних цінностей впливають на підходи до реконструкції міського середовища в аспекті перетворення його ландшафтно-рекреаційних елементів.

Лекція №1

Формування індивідуального стилю здорового способу життя вимагає використання різних засобів. Накопичений досвід народів і культур засвідчує перевагу комплексного підходу до використання засобів фізичної культури. Серед таких відомих і випробуваних засобів фізичного виховання як біг, хода на лижах, спортивні ігри, плавання, загартування важливе місце займають оздоровчі види гімнастики (ОВГ).

За довгий період свого розвитку гімнастичні вправи як засіб фізичного виховання людини сформувалися у різні системи, кожна з яких має право на своє існування. Ці системи фізичних вправ і методичних прийомів використовуються для вирішення низки освітніх завдань, фізичного виховання й удосконалення, оздоровлення, відновлення, лікування, набуття життєво важливих навичок (13). Враховуючи ефективність впливу гімнастичних вправ на організм людини, ентузіасти гімнастики не зупиняються на досягнутому і шукають нові напрямки цього виду рухової активності. На сьогодні тільки в аеробіці нараховують понад 100 напрямків, які більш-менш популярні у світі. Цьому сприяє різноманітність засобів і методів проведення занять оздоровчою гімнастикою.

Основними засобами ОВГ вважаються вправи для загального розвитку (ВЗР). Це рухи, що виконуються окремими частинами тіла або всім тілом із різною амплітудою, швидкістю, ступенем м’язових зусиль й у різних напрямках. Саме ВЗР використовуються у системі фізичної реакції для розвитку й удосконалення фізичних якостей і функціональних можливостей людини, для формування правильної постави і корекції недоліків, для формування життєво необхідних умінь і навичок (2, 6, 13).

ВЗР можуть виконуватися без предмета і з предметами (набивні і гумові м’ячі, гімнастичні палиці, гантелі, амортизатори, обручі, булави тощо), на обладнанні масового використання (гімнастична стінка, гімнастична лава) і на приладах гімнастичного багатоборства (гімнастичний кінь, кільця, колода, бруса, перекладина).

Серед засобів гімнастики важливе місце займають акробатичні вправи. Це різноманітні вправи динамічного і статичного характеру (перекиди, перевороти, стійки на руках, голові, лопатках, шпагати тощо), які широко застосовуються в сучасних видах спорту (паркур, брейк-данс), а також у східних видах гімнастики. Вони є чудовим засобом розвитку координації рухів, вестибулярної стійкості й орієнтації в просторі.

Крім того, до засобів занять ОВГ належать: прикладні вправи (хода, біг та їх різновиди, рівновага, лазіння, пере лазіння тощо), стрибки, елементи вільних вправ і художньої гімнастики. В сучасних напрямках ОВГ прекрасне поєднання гімнастичних вправ з елементами хореографії, атлетизму, циклічними вправами. Такий синтез рухів виконується з предметам, обтяженнями, на спеціальних пристроях (футболи, доріжки, тренажери, велоергометри), у різних середовищах (аквааеробіка чи гідроаеробіка), під сучасну музику.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)