АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінансова структура підприємства

Читайте также:
  1. B) социально-стратификационная структура
  2. III. СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРИХОДА
  3. VI. Рыночный механизм. Структура рынка. Типы конкурентных рынков
  4. VIII. Формирование и структура характера
  5. А. Лінійна організаційна структура
  6. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  7. Адміністративна структура БМР має три органи: загальні збори акціонерів, рада директорів і правління.
  8. Адхократическая структура
  9. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  10. АЛЕКСИТИМИЯ И ПСИХОСОМАТИЧЕСКАЯ СТРУКТУРА
  11. Анормальная структура мозга
  12. Антигенная структура бактерий. Серотипирование.

Постановка системи бюджетування вимагає описання фінансової структури підприємства з виділенням центрів фінансової відповідальності з метою персоніфікації відповідальності за прийняття і виконання рішень.

Центр фінансової відповідальності — це структурний підрозділ підприємства, керівник якого несе відповідальність за його діяльність та досягнення фінансових показників.

Будь-яке підприємство – це ієрархія центрів відповідальності (відділи входять в управління, управління – в департаменти і тд.) Саме підприємство - ЦФВ. Центр фінансової відповідальності використовує різні ресурси (матеріальні, людські, фінансові) для отримання на виході продукції або робіт чи послуг, які надаються іншим підрозділам або зовнішнім клієнтам. Ефективність ЦФВ визначається двома параметрами:

· Досягнення поставлених цілей;

· Ефективність використання ресурсів.

Ефективність ЦФВ визначає ефективність підприємства в цілому і, в результаті, впливає на його вартість.

Розрізняють 4 види ЦФВ, які є структурними підрозділами підприємства:

  1. Центр доходу — центр відповідальності, керівник якого контролює доходи центру і несе за них відповідальність.
  2. Центр витрат — центр відповідальності, керівник якого контролює витрати центру і несе за них відповідальність.
  3. Центр прибутку /маржинального прибутку — центр відповідальності, керівник якого контролює прибуток (через доходи і витрати) центру і несе за них відповідальність.
  4. Центр інвестицій — центр відповідальності, керівник якого контролює і несе відповідальність за рішення щодо інвестицій, рівня оборотних активів.

Центри доходу формують дохідну частину бюджету підприємства. Приклад – відділ збуту, завданнями якого є залучення нових клієнтів і збільшення обсягів продажу. Хоча відділ несе і певні витрати – на заробітну плату тощо.

Центри витрат – це підрозділи, які для виконання своїх функцій використовують різні ресурси, у зв’язку з чим підприємство несе витрати. Вони відповідають за величину понесених витрат. Приклад – виробничі цехи, бригади, відділ маркетингу, бухгалтерія. Центри витрат формують витратну частину бюджету підприємства

Розрізняють два види центрів витрат – центр нормованих і центр ненормованих витрат. Центри нормованих витрат – виробничі підрозділи. В центрах нормованих витрат може бути встановлене точне співвідношення входу і виходу, тобто потреба в ресурсах для виробництва кожної одиниці продукції, виходячи із технологічних нормативів. Центри ненормованих витрат – відділи маркетингу, бухгалтерія тощо.

Центри маржинального доходу (інша назва - маржинального прибутку) і прибутку можна розглядати окремо. Центри маржинального прибутку несуть відповідальність за величину маржинльного доходу. Вони виділяються на підприємствах, де існує кілька напрямків діяльності з різними продуктами. Центри маржинального прибутку контролюють і доходи і прямі витрати свого напрямку діяльності.

Центри прибутку відповідають за суму отриманого прибутку. Часто центр прибутку – це окреме підприємство в холдинговій компанії.

Центр інвестицій – узагальнюють всю фінансову структуру. Як правило, це не окремий підрозділ, а орган управління підприємства (вище керівництво), або керівництво відокремленого підрозділу, наділене відповідними правами. Відповідає за окупність вкладень підприємства. Приймає рішення про інвестиції в необоротні і збільшення оборотних, в розробку нових видів продукції, будівництво нових виробництв, відкриття філій, придбання інших підприємств або про здійснення деінвестицій.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)