АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Використовування комп'ютерних технологій на уроках в початковій школі

 

Комп'ютер вже давно є одним з ефективних засобів навчання. Поява останнім часом програмно-методичних комплексів, повчальних програм значно прискорили процес упровадження інформаційних технологій в освіту.

Сьогодні спостерігається зростаючий інтерес викладачів до використовування інформаційних технологій в навчанні, не тільки на уроках інформатики, але і на уроках інших дисциплін.

Інформаційні технології не тільки полегшують доступ до інформації і відкривають можливості варіативності навчальної діяльності, її індивідуалізації і диференціації, але й дозволяють по - новому організувати взаємодію всіх суб'єктів навчання, побудувати освітню систему, в якій учень був би активним і рівноправним учасником освітньої діяльності.

Інформаційні технології включають програмоване навчання, інтелектуальне навчання, експертні системи, гіпертекст і мультимедіа, імітаційне навчання, демонстрації. Ці приватні методики повинні застосовуватися залежно від начальних цілей і начальних ситуацій, коли в одних випадках необхідно глибше зрозуміти потреби учня, в інших - важливий аналіз знань в предметній області, по-третє, основну роль може виконувати облік психологічних принципів навчання.

Програмні і технічні засоби, використовувані на уроці, вносять свою специфіку, сприяють вдосконаленню традиційних методів навчання. Викладач на такому уроці виступає як консультант, що сприяє розвитку пізнавальної активності учнів, повнішому засвоєнню ними навчальної інформації. Для вчителя з'являється більше можливостей для індивідуальної роботи з учнями.

На уроці з використанням комп'ютера можна використовувати наступні методичні прийоми:

1. Використовування комп'ютерних програм вчителем: попросити учня прокоментувати процес, запропонувати продовжити подальше протікання процесу, попросити пояснити процес.

2. Використовування комп'ютера учнями: при вивченні текстового матеріалу можна: заповнити таблицю, скласти короткий конспект, знайти відповідь на питання.

3. Контроль знань: тести з самоперевіркою.

4. Виступ учнів з комп'ютерною презентацією розвиває мову, мислення, пам'ять, навчає конкретизувати, виділяти головне, встановлювати логічні зв'язки.

Переваги комп'ютерних технологій, в порівнянні з традиційними, багатоманітні: наочне представлення матеріалу, можливість ефективної перевірки знань, різноманіття організаційних форм в роботі учнів і методичних прийомів в роботі викладача. Учні з образним мисленням важко засвоюють абстрактні узагальнення, без картинки не здатні зрозуміти процес, вивчити явище. Розвиток їх абстрактного мислення відбувається за допомогою образів. Комп'ютерні анімаційні моделі дозволяють сформувати в свідомості учня цілісну картини процесів і явищ, інтерактивні моделі дають можливість самостійно "конструювати" процеси, виправляти свої помилки, самонавчатися.

Комп'ютерні технології можуть бути використані таким чином:

а) Анонсування теми припускає, що нова тема уроку представлена на слайдах, в яких стисло висловлені ключові моменти питання, яке розбирається.

б) Супровід пояснення вчителя припускає використовування спеціально створених для конкретних уроків комп'ютерних конспектів-презентацій, що містять короткий текст, основні формули, схеми, малюнки, відеофрагменти, анімації, демонстрацію послідовності дій на комп'ютері для виконання практичної частини роботи, часто з одночасним дублюванням дій учнями на своїх робочих місцях.

Інформаційно-навчаючий посібник припускає самостійну діяльність учня по пошуку, усвідомленню і переробці нових знань. Викладач в цьому випадку виступає як організатор процесу навчання, керівник самостійної діяльності учнів, який надає їм потрібну допомогу і підтримку.
Такі посібники зручно використовувати в тих випадках, коли учні з якоїсь причини не встигли виконати завдання під час уроку, або пропустили тему унаслідок хвороби. В цьому випадку учні можуть допрацювати матеріал вдома з батьками. І, навпаки, учні, які встигають за урок виконати всі запропоновані по темі завдання, можуть, не чекаючи інших, перейти до виконання творчого завдання по вивченій темі.

Контроль знань припускає використовування комп'ютерного тестування.
Тести можуть бути варіантами карток з питаннями, відповіді на які учень записує в зошиті або на спеціальному бланку відповідей, за бажанням викладача зміна слайдів може бути налаштована на автоматичний перехід через певний інтервал часу. При створенні тесту з вибором відповіді на комп'ютері, можна організувати висновок реакції про правильність зробленого вибору, або передбачити можливість повторного вибору відповіді. Такі тести повинні передбачати висновок результатів про кількість правильних і неправильних відповідей. Крім того, висновок питань тесту організовується випадковим чином, що створює ілюзію наявності декількох різних варіантів тесту. За наслідками таких тестів можна судити про ступінь готовності і бажання учнів вивчати даний розділ.

Методика використовування комп'ютерних технологій припускає:

1. Вдосконалення системи управління навчанням на різних етапах уроку;

2. Посилення мотивації навчання;

3. Поліпшення якості навчання і виховання, що підвищить інформаційну культуру учнів;

4. Підвищення рівня підготовки учнів у області сучасних інформаційних технологій;

5. Демонстрацію можливостей комп'ютера, не тільки як засоби для гри.

При використовуванні на уроці комп'ютерних технологій структура уроку принципово не змінюється. У ньому як і раніше зберігаються всі основні етапи, зміняться, можливо, тільки їх тимчасові характеристики.

Необхідно відзначити, що етап мотивації в даному випадку збільшується і несе пізнавальне навантаження. Це необхідна умова успішності навчання, оскільки без інтересу до поповнення недостатніх знань, без уяви і емоцій немислима творча діяльність учня.

Учнів привертає новизна проведення комп'ютерних уроків. У класі під час таких уроків створюється обстановка реального спілкування, при якій учні прагнуть виразити думки "своїми словами", вони з бажанням виконують завдання, виявляють цікавість до матеріалу, у учнів пропадає страх перед комп'ютером. Учні вчаться самостійно працювати з навчальною, довідковою і іншою літературою по предмету. У учнів з'являється зацікавленість в отриманні вищого результату, готовність і бажання виконувати додаткові завдання. При виконанні практичних дій виявляється самоконтроль.

Сучасний комп'ютерний урок будується по тій же структурі, що і традиційний: актуалізація знань, пояснення нового, закріплення, контроль. Використовуються ті ж методи: пояснювально-ілюстративний, репродуктивний, частково-пошуковий і інші. Але спрямованість на оперативний зворотний зв'язок з користувачами, принципова надмірність інформації і можливість вибудовування індивідуальної освітньої траєкторії в інформаційному середовищі електронного дидактичного засобу навчання міняють і розуміння сучасного навчального предмету як дидактичного феномена, і його структуру, і дидактичні функції. Таким чином, сучасний комп'ютерний урок – це перехідна форма від традиційного навчання до відкритої освіти. У електронних мультимедійних засобах навчання "текст" як носій навчального матеріалу розуміється вже в широкому значенні слова, це не тільки письмовий вербальний текст, але і відеофрагмент, анімована схема, модель. Останні володіють унікальною можливістю підвищувати інформаційну густину викладу за рахунок прискореної подачі інформації, тому видозмінюється їх дидактична функція - це вже не ілюстрований матеріал, а найважливіше джерело інформації і об'єкт для спостережень. Залежно від дидактичної функції мультимедійного комплексу, змінюються прийоми і методи його використовування.

Використовування комп'ютера і комп'ютерних програм в навчальному процесі спричиняє за собою ряд змін:

- розширяються і збагачуються дидактичні принципи навчання. У дидактиці вже відбувся перегляд значень таких принципів, як наочність, доступність, систематичність, послідовність, свідомість. Визначилися і два нові принципи - індивідуалізації навчання і активність;

- пріоритетним у формуванні компонентів навчальної діяльності із застосуванням комп'ютерів стає принцип інтегративності. Він припускає встановлення викладачем інтеграційних зв'язків, які дозволяють яскравіше представити характеристику предмету, показати взаємозв'язок між змістом окремих наочних освітніх розділів і модулів, між наочним навчанням і загальною інформаційною підготовкою учнів. Встановлені зв'язки дозволяють органічно включати комп'ютер в навчальний процес, поєднувати традиційні і комп'ютерні методи навчання, створювати особливе інформаційне педагогічне середовище, яке сприяє інтенсифікації навчального процесу.

Отже, на відміну від звичних технічних засобів навчання, інформаційні комп’ютерні технології дозволяють не тільки наситити учнів великою кількістю готових, строго відібраних, відповідним чином організованих знань, але і розвивати інтелектуальні, творчі здібності учнів, їх уміння самостійно здобувати нові знання, працювати з різними джерелами інформації.

Використовування інформаційних і комп’ютерних технологій дозволяє підтримувати у учнів інтерес до предмету, дозволяє створити інформаційну обстановку, яка стимулює інтерес і допитливість учнів.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)