АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ГИЧКОЗБИРАЛЬНІ МАШИНИ. БУРЯКОНАВАНТАЖУВАЧІ-ОЧИСНИКИ

Читайте также:
  1. ТЕМА: Вивчення структурної схеми будівельної машини. Позначення в кінематичних схемах.

 

1. Мета роботи: Вивчити будову, процес роботи та регулювання гичкозбиральних машин. Ознайомитись з конструкцією буряконавантажувачів-очисників.

2. Тривалість заняття – 1 академічна година.

3. Обладнання робочого місця: Апарат для зрізання гички машини БМ-6А, стенд з робочими органами, плакати.

4. Місце проведення заняття: лабораторія №2 грунтообробних, посівних та збиральних машин кафедри с.-г. машин.

5. Загальні відомості

Гичкозбиральні машини зрізують гичку цукрових і кормових буряків та подають її у транспортні засоби або розкидають на зібране поле. Для зрізування гички коренеплодів застосовують різальні апарати дискового і ротаційного типів, а для її збирання – гичкозбиральні машини БМ-6Б, БМ-4А, МБП-6 і МБК-2,7.

Гичкозбиральна машина БМ-6Б (рис. 28.1) призначена для збирання гички цукрових буряків, які посіяні з шириною міжрядь 45 см. Машина причіпна і агрегатується з тракторами класу 1,4 та 2. Робочі органи гичкозбиральної машини приводяться в рух від ВВП трактора. Робоча швидкість руху машини 5,1...8,0 км/год, ширина захвату 2,7 м, продуктивність машини 1,3...2,4 га/год.

Машина складається з основної рами (див. рис. 28.1), на якій встановлено дві суміжні секції гичкозбиральних апаратів, два поздовжні (приймальні) конвеєри 5, два проміжні бітерні вали 6, поперечний конвеєр 9 і вивантажувальний елеватор 7, два бітерні вали 8 кидального типу, очисник головок коренеплодів 11, два опорні пневматичні колеса 10, причіпний пристрій, автомат водіння, гідросистему, механізм приводу робочих органів, універсальну систему контролю і сигналізації УСАК-6В.


 

 


Ззаду до машини шарнірно приєднаний бітерний пристрій для доочищення головок коренів цукрових буряків від залишків гички.

Автомат водіння призначений для спрямування робочих органів по осі рядків буряків і складається з трьох копір-водіїв 1 (див. рис. 28.1), які завдяки шарнірній системі навіски з’єднані з поперечною тягою. На рамі автомата водіння також встановлено коромисло, гідророзподільник, гідроциліндр, запобіжний клапан та систему маслопроводів.

Кожна секція гичкозбиральних апаратів (рис. 28.2) складається з трьох гичкозрізувальних апаратів, які змонтовані на рухомій рамі 5 в її передній частині, що спирається на пневматичне копіювальне колесо 1.

 

Рис. 28.2. Схема гичкозрізувального апарата:

1 – опорне колесо; 2 – копір; 3 – гайка кріплення копіра; 4 – стояк копіра; 5 – рама; 6 – регулювальна головка; 7 – фіксуюча гайка; 8 – гвинт регулювання вертикального зазору між копіром і ножем; 9 – гайка фіксації гвинта 8; 10 – ніж.

 

Гичкозрізувальний апарат має гребінчастий пасивний копір 2, який через стояк 4 шарнірно встановлений на паралелограмній підвісці, за яким змонтовано дисковий ніж 10 з бітерною лопаткою. Вал обертання ножа з бітером за допомогою гвинтової тяги 8 шарнірно з’єднано з паралелограмною підвіскою і рухомою рамою 5. Різальні апарати комплектуються гладенькими дисковими або сегментними ножами залежно від умов використання. На полях з нерівномірним розподілом рослин у рядку, за великої урожайності гички або забур’яненості посівів застосовують сегментні ножі.

Очисник коренеплодів 11 (див. рис. 28.1) має раму, що спирається на два регулювальних колеса 12. На ній змонтовано очисний пристрій – вал 13, з консольно закріпленими по гвинтовій лінії очисними елементами 14, виконаними у вигляді еластичної стрічки з прогумованого паса. Вал очисного пристрою 13 встановлюється під кутом до напрямку руху машини.

Під час технологічного процесу гичкозбиральний агрегат переміщується вздовж рядків (див. рис. 28.1); при цьому копір-водії 1 рухаються по міжряддях, копіюють поверхню поля та головки коренеплодів і за допомогою гідросистеми забезпечують спрямування гичкозрізувального апарата машини по рядках. Гребінчасті копіри 3 наїжджають на головки коренеплодів і, переміщуючись по них, утримують дискові ножі 4 на заданій висоті зрізу гички. Ножі 4 обертаються і різальними кромками зрізують верхню частину головки коренеплодів з гичкою, яка захоплюється бітерними лопатками, що подають її на поздовжні приймальні конвеєри 5, а далі – до бітерних валів 6. Звідси гичка переправляється на поперечний конвеєр 9, підхоплюється бітерами і подаються на вивантажувальний елеватор 7. З цього конвеєра гичка надходить до бітерів 8 кидального типу, які спрямовують її безпосередньо в кузов транспортного засобу, що рухається поряд із збиральним агрегатом. Одночасно із зрізуванням і транспортуванням гички очисні елементи 14 привідного вала 13 очисника головок 11 доочищують залишки гички на головках коренеплодів і зміщують рослинні домішки на зібрану частину поля.

Гичкозрізувальний апарат машини БМ-6Б має чотири регулювання для забезпечення високоякісного зрізування.

1. Встановлення ножів 10 (див. рис. 28.2) відносно рівня грунту. Для цього треба спочатку послабити затяжку гайки 7. При провертанні головки 6 рама 5 апарата, а разом з нею і ножі опускаються або піднімаються відносно опорного колеса 1 і відносно рівня грунту. Після регулювання гайку 7 затягують довідказу.

2. Регулювання вертикального зазору в між копіром 2 і лезом ножа 10. При загвинчуванні або згвинчуванні гайки 9 тяга 8 укорочується або подовжується, в результаті чого копір опускається або піднімається відносно ножа за рахунок повертання шарнірного паралелограма. Після кожної зміни зазору по висоті між копіром і ножем гайки 9 затягують довідказу.

3. Для зміни горизонтального зазору п між копіром і лезом ножа відпускають гайки З на стояку копірів, переміщують копір 2 по овальних отворах у потрібний бік і знову затягують гайки.

4. Регулювання вертикальної поправки – автоматичного збільшення вертикального зазору в між копіром і лезом ножа при піднятті копіра таі ножа вгору. Вертикальна поправка дорівнює різниці між висотою підняття з нижнього положення копіра та підняттям ножа.

Через наявність вертикальної поправки з високих коренів зрізується товща частина головки, а з низьких коренів висота зрізаних головок буде менша. Чим більший корінь, тим більше він виступає над рівнем грунту, тим більша в нього частина головки, яку потрібно зрізати. Чим більше на полі таких коренів, тим на більшу вертикальну поправку треба налагоджувати гичкозрізувальні апарати.

Зміну вертикальної поправки забезпечують переставленням шарнір тяги на один з отворів І, II, III. Якщо під час роботи машини окремі корені, головки яких розміщені нижче рівня грунту, будуть зрізані високо, обертанням головки 6 опускають ножі нижче. Але при цьому слід пам'ятати, що опускання ножів нижче рівня грунту небажане і не повинно перевищувати 1...2 см. Якщо ножі ідуть у грунті, вони швидко тупляться і, крім того, зрізаючи шар грунту, більше забруднюють гичку.

Регулювання очисника виконують переміщенням коліс, встановлюючи його вал так, щоб била прилягали до головок коренів, Слід врахувати, що низьке положення бил може призвести до вибивання коренів з рядків і невиправданої затрати потужності трактора.

Гичкозбиральна машина МБП-6 (рис. 28.3) призначена для двостадійного однофазного збирання гички цукрових буряків з міжряддями 45 і 60 см. Зрізування гички і очищення головок коренеплодів від її залишків з одночасним дообрізуванням головок відбувається за одне проходження агрегату.

 
 

 


Рис. 28.3. Конструктивно-технологічна схема гичкозбиральної машини МБП-6:

1 – основна рама; 2 – причіпний пристрій; 3, 13 – копіювальне колесо; 4 – ротор; 5 – секція молоткових ножів; 6 – шнековий конвеєр; 7 – лопатевий бітер; 8 – вивантажувальний елеватор; 9 – бітер-метальник; 10 – опорне колесо; 11 – очисник головок коренеплодів; 12 – очисні елементи; 14 – дообрізник головок; 15 – гребінчастий копір; 16 – пасивний ніж; 17 – пасивний копір-водій; 18 – кузов транспортного засобу.

 

Агрегатується машина з тракторами тягового класу 1,4; 2 і 3. Фронтально розміщені робочі органи машини приводяться в рух від ВВП трактора. Ширина захвату машини 2,7 м, робоча швидкість 6,0...8,0 км/год, продуктивність до 2,0 га/год.

Гичкозбиральна машина МБП-6 (див. рис. 28.3) складається з основної рами 1, на якій змонтовано причіпний поворотний пристрій 2; фронтально розміщеного ротора 4, на якому вздовж його осі обертання шарнірно закріплені секції молоткових ножів 5. Для якісного зрізування гички з коренеплодів у зоні рядка ножі 5 на роторі 4 встановлені в два ряди зі зміщенням на 180°, а в зоні міжрядь – в один ряд. Над ротором 4, який обертається в напрямку руху машини, фронтально встановлено шнековий конвеєр 6, ліва і права частини якого мають протилежне спіральне навивання. В центральній частині шнекового конвеєра 6 змонтовано лопатевий бітер 7 кидального типу. На основній рамі 1 встановлено також вивантажувальний елеватор 8, у верхній частині якого розміщено два лопатевих бітери-метальники 9; копіювальні 3 і опорні 10 колеса; одновальний очисник головок коренеплодів 11, очисні елементи 12 якого аналогічні очисним елементам доочисника гичкозбиральної машини БМ-6Б; копіювальні колеса 13 і пасивний дообрізник головок 14, виконаний у вигляді трьох пар пасивних гребінчастих копірів 15, ножів 16 і пасивних копірів-водіїв 17; гідросистему та механізми приводу і піднімання очисника.

Під час руху гичкозбиральної машини молоткові ножі 5 ротора 4 зрізують гичку коренеплодів і закидають її на шнековий конвеєр 6, де його ліва і права частини спірального навивання пересувають гичку в центральну частину до лопатевого бітера 7, який унаслідок обертання подає її на вивантажувальний елеватор 8. Цим конвеєром гичка подається у верхню частину до двох бітерів-метальників 9, які спрямовують її в кузов транспортного засобу 18, що рухається поряд із гичкозбиральною машиною. Одночасно із зрізуванням і транспортуванням гички очисні елементи 12 одновалового очисника головок коренеплодів 11 доочищують головки від залишків гички на низькостоячих коренеплодах, землі та інших домішок і зміщують їх вбік на зібране поле за рахунок розміщення очисного вала очисника 11 під кутом до поперечної осі. Пасивні копіри-водії 17 спрямовують дообрізник головок 14 у міжряддя коренеплодів, а пасивні гребінчасті копіри 15 дообрізника 14 наїжджають на головки коренеплодів і копіюють їх. При цьому пасивні ножі 16 на встановленій висоті дообрізують головки буряків.

Первинне регулювання гичкозбиральної машини МБП-6 на потрібну висоту зрізу (як правило, на висоту головок коренеплодів, які максимально виступають над рівнем ґрунту) і розміщення очисних елементів 12 очисника головок коренеплодів 11 виконують на рівному майданчику за допомогою копіювальних коліс 3 і 13. Зазор між нижньою кромкою гребінчастого копіра 15 і лезом пасивного ножа 16 регулюють перестановкою відповідних положень кронштейнів копіра і ножа.

При застосуванні перевалочної і потоково-перевалочної технологій збирання цукрових буряків комплексами високопродуктивних збиральних машин коренеплоди тимчасово складають у валки або кагати до 4 м завширшки і до 2 м заввишки. Для підбирання коренеплодів із валків і кагатів та доочищення їх від рослинних домішок і землі, а також для навантаження коренеплодів у транспортні засоби застосовують буряконавантажувачі-очисники.

Навантажувач-очисник СПС-4,2А призначений для підбирання коренеплодів цукрових буряків із польових кагатів, валків, куп, доочищення їх від землі та рослинних домішок і навантаження у транспортні засоби.

Ширина захвату навантажувача 4,2 м, робоча швидкість 0,05...0,74 км/год, продуктивність до 200 т/год, висота навантаження до 3,5 м.

Навантажувач СПС-4,2А (рис. 28.4) складається з енергетичного засобу – трактора МТЗ-80/80Л, який встановлений на рамі навантажувача, і навантажувально-очисної системи. Із трактора, який обладнують ходозменшувачем ГХУ-04, попередньо знімають ведучі колеса, передній міст керованих коліс і начіпний механізм.

Очисна система складається з двох підгрібальних щитків 16, кулачкового живильника 1, активного бітерного вала 2, приймального шнекового очис-


 

 

 


ного конвеєра 3, двох гладеньких циліндричних вальців 4, бітерних валів 5 і 7, поздовжнього конвеєра 6, за яким встановлено двостадійний доочисний пристрій, виконаний у вигляді шнекового конвеєра-розподільника 8 і шнекового конвеєра-доочисника 9, вивантажувального елеватора 11, механізму приводу робочих органів, гідросистеми та системи автоматизованого контролю і сигналізації основних робочих органів УСАК-6ВМ.

Приймальний шнековий очисний конвеєр призначений для звуження потоку і часткового попереднього очищення коренеплодів від домішок. Він виконаний у вигляді послідовно розміщених циліндричних вальців. Ліві та праві частини перших двох вальців мають протилежне спіральне навивання, треті ліві та праві частини – це гладенькі вальці 4, які є активними боковими стінками.

Двостадійний доочисний пристрій призначений для розширення потоку вороху коренеплодів і остаточного очищення його від землі та рослинних решток. Пристрій має вигляд послідовно розміщених один за одним систем циліндричних гладеньких і спіральних вальців.

Під час технологічного процес опорні котки 14 кулачкового живильника 1 опускають на землю перед валком коренеплодів. Навантажувач, рухаючись вздовж валка, підгрібальними щитками 16 підбирає коренеплоди і вони спрямовуються до кулачкового живильника 1, де кулачки підбирають певні порції вороху і подають його на активний восьмигранний бітер 2, а звідти – до приймального шнекового очисного конвеєра 3. Ліві та праві частини спірального навивання шнекових вальців активних бокових вальців 4 звужують потік коренеплодів до центру очисника і одночасно частково очищують їх від домішок. Потім за допомогою бітера 5 ворох коренеплодів спрямовується на поздовжній прутковий конвеєр 6, з якого потік вороху подається на двостадійний очисний пристрій, тобто до шнекового конвеєра-розподільника 8, а потім до шнекового доочисника 9. На ньому коренеплоди остаточно доочищуються від домішок, зміщуються в праву частину буряконавантажувача і надходять до вивантажувального елеватора 11, який подає їх у кузов транспортного засобу, що рухається поряд із навантажувачем.

Під час технологічних регулювань положення кулачкового живильника відносно поверхні поля регулюють гвинтовими механізмами опорних коліс рухомої рами, навантаження на опорні колеса живильника – переміщенням ланцюгів підвіски рухомої рами у пазах кронштейнів.

Положення верхньої рухомої рамки вивантажувального елеватора регулюють боковими гвинтовими тягами, а кут нахилу козирка елеватора змінюють довжиною троса.

6. Опис установки і методика експерименту

Визначення конструкції гичкозбиральної машини проводиться на її натурному зразку безпосередньо на робочому місці. Призначення та будову робочих органів гичкозбиральної машин зерна вивчають біля стенда, користуючись натурним зразком гичкозрізувальної секції та комплектами плакатів.

Ознайомлення з конструкцією навантажувача-очисника СПС-4,2А проводимо біля стенда, користуючись комплектами плакатів.

7. Послідовність виконання лабораторної роботи

7.1. Вивчити конструкцію гичкозбиральної машини БМ-6Б безпосередньо на робочому місці. Засвоїти послідовність підготовки її до роботи.

7.2. Біля стенда ознайомитись з робочими органами гичкозбиральної машини БМ-6Б та засвоїти особливість їх регулювань на задані параметри роботи.

7.3. Засвоїти послідовність заміни горизонтального та вертикального зазорів у різальному апараті гичкозбиральної машини БМ-6Б та провести відповідні регулювання, користуючись слюсарним інструментом.

7.4. Ознайомитись з особливостями конструкції та підготовки до роботи гичкозбиральної машини МБП-6.

7.5. Ознайомитись з особливостями конструкції та підготовки до роботи навантажувача-очисника СПС-4,2А.

7.6. За результатами лабораторної роботи заповнити табл. 28.1 і зробити висновок.

Таблиця 28.1

Результати лабораторних досліджень гичкозрізувальної секції машини БМ-6Б

Досліджувані параметри Значення параметрів
Відстань від нижньої кромки різального диска до грунту, мм  
Вертикальний зазор в, мм  
Горизонтальний зазор п, мм  
Кут нахилу вала різальної секції до вертикальної лінії, град.  
Діаметр різального диска, мм  
Тип різального диска  
Кількість сегментів на диску  
Висота бітерної лопатки, мм  
Довжина регулювального гвинта, мм  

 

8. Зміст звіту

8.1. Накреслити схему гичкозбиральної машини БМ-6Б.

8.2. За наслідками лабораторних досліджень заповнити табл. 28.1 та зробити висновок по роботі.

9. Питання для самоконтролю.

9.1. Загальна будова гичкозбиральної машини БМ-6А.

9.2. Будова, процес роботи копірів-водіїв та копіювального пристрою.

9.3. Будова, процес роботи та регулювання дискових апаратів для зрізання гички.

9.4. Будова пристрою для видалення з головок коренів залишків гички.

9.5. Будова, робота регулювання апарату водіння гичкозбиральної машини по рядках.

9.5. Особливості будови навантажувача буряків СПС-4.2.

9.6. Особливості конструкції гичкозбиральної машини МБП-6.

9.7. Технічна характеристика гичкозбиральної машини і буряконавантажувача-очисника.

 

Бібліографічний список

1. Войтюк Д.Г., Гаврилюк Г.Р. Сільськогосподарські машини. – К.: Урожай, 1994. –С. 353-359.

2. Сільськогосподарські та меліоративні машини: Підручник / Д.Г. Войтюк, В.О. Дубровін, Т.Д. Іщенко та ін.; За ред. Д.Г. Войтюка – К.: Вища освіта, 2004. – С. 408-428.

3. Карпенко А.Н., Халанский В.М.Сельскохозяйственные машины. –М.: Агропромиздат, 1989. – С.359-363.

4. Листопад Г.Е., Демидов Г.К., Зонов Б.Д. и др. Сельскохозяйственные и мелиоративные машины.- М.: Агропромиздат, 1986. – С. 310-320.

5. Практикум з технологічної наладки та усунення несправностей сільськогосподарських машин / Г.Р. Гаврилюк, Г.І. Живолуп, П.С. Короткевич та ін. -К.: Урожай, 1995. – С.204-207.

 

 

Лабораторна робота №29


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)