АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МИНИCTEPCTBO ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ

Читайте также:
  1. I Таможенное право Российской Федерации
  2. II. Конец Золотой Орды и история образования казакского ханства
  3. II. Разделы социологии: частные социальные науки
  4. II. Финансирование из бюджетов субъектов Федерации и муниципальных бюджетов
  5. III ПРЕОБРАЗОВАНИЯ ПРИ ПОЛОВОМ СОЗРЕВАНИИ
  6. IX.3.Закономерности развития науки.
  7. IX.6. Взаимоотношение науки и техники
  8. VII. Идея и деление особой науки, называемой критикой чистого разума
  9. YIII.4.3.Формализация. Язык науки
  10. А. Законодательные (представительные) органы власти республик в составе Российской Федерации
  11. А. Нарушения образования импульса
  12. А. Органы исполнительной власти республик в составе Российской Федерации

Система НТСЬК, розроблена в США, прийнята як стандартна мовна система кольорового телебачення в Канаді, Япо­нії і низці країн Американського континенту. У цій системі, так само, як і в системі СЕКАМ, інформація про колір передається усередині спектру сигналу яскравості на тих, що піднесуть, модульованих цветоразностными сигналами.

Відмінність полягає в тому, що обидва цветоразностных сигнали передаються одночасно, в кожному рядку розгортки, причому без розширення смуги частот, займаної сигналом кольоровості в спектрі сигналу яскравості. Це досягнуто застосуванням квадратурної модуляції, при якій дві що піднесуть, модульовані цветоразностными сигналами по амплітуді, мають одну і ту ж частоту fc, але зрушені один щодо одного по фазі на 90°.

Квадратурний модулятор складається з двох балансних модуляторів, БМ-1, БМ-2 і суматора CI (мал. 5.10, а). На кожен балансний модулятор подаються що піднесе ^.=3,58 Мгц (із зрушенням по фазі на 90°) і один з цветоразностных сигналів, Е', або E'q, структура яких в порівнянні з сигналами?g_y і Ев-у не­сколько змінена:

?/==0,74 er_y- 0,27 eb_y;

?o==0,48?<_y+0,41 eb_y.

Мал. 5.10. Кодуючий пристрій системи НТСЬК:

а—упрощенная структурна схема; б—получение повного сигналу кольоровості

 

Балансний модулятор влаштований таким чином, що сигнал на його виході (U\ або Ut} виникає тільки при дії модулюючого сигналу. Коливання немодульованої частоти, що піднесе, балансним модулятором пригнічуються. Застосування таких модуляторів різко знижує перешкоди від тих, що піднесуть на чорно-білому зображенні.

У суматорі С1 амплітудно-модульовані сигнали U\ і U-г складаються, утворюючи повний сигнал кольоровості (Вус. Оскільки сигнали U\ і Ц-г зрушені по фазі на 90° (мал. 5.10,6), то повний сигнал кольоровості визначається геометричною сумою цих сигналів

(Uc== /L/? + U^) і не співпадає ні з одним з них по фазі.

При передачі чорно-білих ділянок зображення цветоразностные сигнали Е^_у і Яд_у, як відомо, дорівнюють нулю, а значить, сигнали на виходах балансних модуляторів L/i==t/2=0 і t/c==0. При передачі забарвлених ділянок сигналів U\ і L/z набувають певні значення, причому тим більші, чим вище за насыщен­ность квіти.

Тому амплітуда сигналу Uc передає інформацію про насыщен­ности квітів ділянок зображення. Фаза (р сигналу Uc залежить від співвідношення між амплітудами сигналів Ui і Us, тобто пере­дает інформацію про переважаючий колірний тон.

З виходу суматора С/ модульований по амплітуді і по фазі сигнал Uc поступає в суматор С2, де складається з сигналом яскравості Е'у, в який заздалегідь введені імпульси, що гасять і синхронізуючі. Далі отриманий в суматорі С2 повний телевізійний сигнал кольорового телебачення поступає на модулятор передавача.

Для можливості розділення цветоразностных сигналів, переданих методом квадратурної модуляції, в телевізійному приймачі та, що пригнічена піднесе відновлюється. При цьому необхідно, щоб що відновлена піднесе з високою точністю співпадала з пригніченою не тільки по частоті, але і по фазі.

Це забезпечується введенням на телецентрі до складу повного телевізійного сигналу спеціальних сигналів колірної синхронізації. Вони передаються під час кожного рядкового імпульсу, що гасить, після синхронізуючого імпульсу і є пакетами («спалахи») з 8...10 періодами коливань частоти піднесе (мал. 5.11). Фаза цих коливань відповідає фазі (р сигналу Uc в кожному рядку розгортки.

Мал. 5.11. Структура рядкового імпульсу, що гасить, в телевізійному сигналі системи НТСЬК

Сигнали колірної синхронізації управляють роботою синхронних детекторів, які в приймачах системи НТСЬК використовуються для виділення цветоразностных сигналів.

Система ЛІГ, прийнята як стандартна мовна система кольорового телебачення у ФРН, Англії, Швеції, Данії, Бельгії, Норвегії, Фінляндії, Голландії і деяких інших країнах, аналогічна системі НТСЬК.

У системі ЛІГ також застосовується квадратурний метод модуляції тієї, що піднесе цветоразностными сигналами, але фаза однієї з квадратурних складових змінюється від рядка до рядка на 180°. Це дозволяє зменшити чутливість системи до фазових спотворень, які при квадратурній модуляції неминучі і є основним недоліком системи НТСК.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Поясните рівняння?',,==0,30?'„+0,59?o+0,ll Ец.

2. Що таке цветоразностные сигнали і з якою метою вони формуються?

3. Як ущільнюється спектр частот при передачі кольорового телебачення?

4. Яке значення мають частоти піднесуть?

5. Чому дорівнює девіація частоти що піднесуть в рядках з сигналами D„ і Од?

6. Для чого вводять на телецентрі низькочастотні і високочастотні предыскажения?

7. Яке призначення мають сигнали колірної синхронізації?

8. Коли передаються сигнали колірної синхронізації?

9. Поясните схему, зображену на мал. 5.6.

10. Яке призначення лінії затримки сигналу яскравості і як вона влаштована?

МИНИCTEPCTBO ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)