АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Невебальні компоненти спілкування

Читайте также:
  1. Біогеоценоз та екосистема як компоненти природи
  2. ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ СПІЛКУВАННЯ.
  3. Головні компоненти
  4. Індивідуальні та колективні форми фахового спілкування. Функції та види бесід
  5. Компоненти особистості
  6. Компоненти трудового потенціалу в системі факторів якості життя
  7. Макрокомпоненти
  8. Мала деформація та її компоненти
  9. Мережеві компоненти, що атакують
  10. Мова, мовлення і спілкування. Поняття ділового спілкування.
  11. Мовний етикет професійного спілкування. Звертання

Звичайно, найуніверсальнішим і найефективнішим засобом інформаційного зв'язку між людьми є словесне (вербальне) мовлення. Але люди використовують для комунікативного зв'язку цілу низку невербальних засобів,які мають свою своєрідну класифікацію. Вчені розглядають 16 невербальних засобів спілкування – це рухи тіла, жести (рухи ніг, рук), просторове поле між співрозмовниками, вираз очей та направленість погляду, вираз обличчя, акустичні засоби (пов'язані з мовою і не пов'язані з нею), тактильні засоби (потиск руки, поцілунки), посмішка, косметика, реакції шкіри (почервоніння, збліднення), запахи (парфуми, алкоголь), одяг та його колір, манери (наприклад, тримати сигарету) та ін.

У зв'язку з цим серед невербальних засобів спілкування виділяють оптико – кінетичну систему (жести, міміка, пантоміміка, рухи тіла (кінесика)), паралінгвістичну систему (це вокалізація, тобто якості голосу, його діапазон, тональність), екстралінгвістичну систему (це темп, паузи, різні вкраплення в мову - плач, сміх, кашель тощо), проксеміку (система організації простору і часу спілкування) і т.д.

Більш детально ці системи невербальних засобів спілкування розглянемо на практичному занятті.

Психологами встановлено, що в процесі взаємодії людей від 60 до 80 % комунікації здійснюється за рахунок невербальних засобів вираження, і тільки 20-40% інформації передається за допомогою вербальних засобів. А австралійський спеціаліст «з мови рухів тіла» А. Піз стверджує, що за допомогою слів передається лише 7 % інформації, зате за допомогою звукових засобів (включаючи тон голосу, інтонацію тощо) – 38%, міміки, жестів, пози – 55%.

Приклад. В якому вигляді легше сприймається догана – у письмовому чи усному? У письмовому. Бо в усному вигляді догана супроводжується ще й насупленим поглядом, грізними бровами, суворою постаттю, інтонацією, голосом. Все це посилює негативний вплив на людину і пригнічує її. А в якому вигляді хотілося б сприймати подяку - у письмовому чи усному? В усному, бо вона супроводиться посмішкою, добрим поглядом, потиском руки, інтонацією тощо. Все це посилює позитивний вплив на людину, на її самопочуття, настрій, викликає бажання працювати або робити щось ще краще, ніж раніше.

І якщо раніше невербальній комунікації відводилася допоміжна, другорядна роль, то нині психологи вважають, що вміння читати невербальні сигнали є важливою умовою ефективного спілкування. Навички невербального спілкування здобуваються в повсякденному житті. Ними ми користуємося і «читаємо» невербальну поведінку інших людей автоматично, не усвідомлюючи цього. Тому, як би ми не хотіли часом сховати справжній зміст того, про що говоримо, нас видають невербальні реакції, сховані за словами. Важливо не лише вгадувати зміст невербальних сигналів учасників, але й орієнтуватися у своїх невербальних реакціях, а найкраще намагатися, щоб слова відповідали почуттям. Не слід забувати, що учасники спілкування також більш – менш успішно «читають» невербальні знаки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)