АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Висновки. 1. Активізація інноваційної діяльності в малому підприємстві є важливою складовою економічного розвитку малих підприємств

Читайте также:
  1. Висновки.
  2. ІX. Висновки.
  3. ІІ. Розрахувати завдання і зробити висновки.
  4. ІІ. Розрахувати завдання та зробити висновки.

1. Активізація інноваційної діяльності в малому підприємстві є важливою складовою економічного розвитку малих підприємств, регіонів, та суспільства. За умов ринкової економіки основними регуляторами підприємницької діяльності є ринкова конкуренція. За умови, змін у законодавчій базі, щодо визначення малих підприємств статистична інформація за останні роки, що до кількості, розвитку малих підприємств буде перерахована у регіонах України та в цілому на рівні держави, з метою можливості порівняння, аналізу розвитку малих підприємств та дані будуть змінені, скоріш за все в сторону збільшення. Аналіз проводився за даними, які були підраховані до змін у законодавстві, щодо визначення малого бізнесу.

2. Активне впровадження інноваційної діяльності в економіці супроводжується зниженням матеріалоємності та енергоємності виробництва, зростанням продуктивності праці і, відповідно, підвищенням конкурентоспроможності країни. Впровадження інноваційної діяльності є необхідним у малому бізнесі, який є важелем розвитку підприємств всіх рівнів, він може функціонувати як малий поліпшуючи соціально-економічний розвиток регіону, держави, суспільства, згодом може стати середнім або великим, бути елементом взаємовідносин між середніми та великими підприємствами. Нестабільність у державі впливає на розвиток економіки, рівень інвестицій та інноваційний рівень функціонування, поліпшення підприємницької діяльності.

3. Запровадження нових ідей, прогресивних технологій, використання науково-технічного потенціалу, раціональна організація та управління активами підприємств надають змогу поліпшення фінансового стану, створення конкурентного середовища між підприємцями, розвитку підприємства, механізму соціально-економічного розвитку, як підприємства, окремої галузі так і держави, суспільства в цілому.

4. В структурі інновацій розвинутих країн світу майже 60% становлять такі інновації, що мають проривне значення або відносяться до крупних технологічних досягнень. Частка інновацій, пов’язаних тільки з удосконаленням традиційних технологічних процесів, в таких країнах має тенденцію до зменшення і в найбільш інноваційно розвинутих країнах вона не перевищує 10-12%. У розвинутих країнах частка наукомісткого сектору виробництва в обробній промисловості становить в середньому 35-40% в доданій вартості, в зайнятості. Активне впровадження інноваційної діяльності в економіці супроводжується зниженням матеріалоємності та енергоємності виробництва, зростанням продуктивності праці, підвищенням конкурентоспроможності країни.

5. В 2007 році у всіх галузях частка кількості малих підприємств у загальній кількості підприємств за видами економічної діяльності становить вище 80%. Малі підприємства функціонують у всіх галузях економічної діяльності та формують найбільшу частину загальної кількості підприємств. Більш того, дана тенденція спостерігається з 2002 року. Аналіз розподіл обсягу фінансування інноваційної діяльності в промисловості України показав, що обсяг фінансування інноваційної діяльності в промисловості з 2000 року до 2007 року збільшився більше ніж в 6 разів. Основне фінансування інноваційної діяльності відбувалось за рахунок власних коштів підприємств.

6. В Україні та її регіонах опрацьовується статистична інформація стосовно інноваційної діяльності на промислових підприємствах, проте зовсім не береться до уваги розвиток інноваційної діяльності у секторі малого бізнесу. Показники розвитку малих підприємств почали обліковуватись Державним комітетом статистики починаючи тільки з 1995року.

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України «Про інноваційну діяльність» № 40-IV від 04.07.2002.

2. Закон України «Про інвестиційну діяльність» № 1560-ХІІ від 18.09.1991р.

3. Бобров В. Я. Основи ринкової економіки і підприємництва: Підручник.– К.: Вища школа, 2003. – 719с.

4. Буркинский Б.В., Лазарєва Є.В. Інноваційна стратегія у соціально-економічному розвитку регіону. – Одесса, 2007. – 139c.

5. Варналій З.С. Мале підприємництво: основи теорії і практики. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2001. – 277с.

6. Горбась І.М. Інноваційна складова соціально-економічного розвитку країни // Формування ринкових відносин в Україні – № 12 (55). 2005 – С.59-62.

7. Друкер П. Як забезпечити успіх у бізнесі: новаторство і підприємництво / Пер. з англ. В.С.Гуля. – К.: Україна, 1994. – 319с.

8. Журавлёв П.В., Банников С.А., Черкашин Г.М. Экономика предприятия и предпринимательской деятельности. – М.: «Экзамен», 2008 – 542с.

9. Кессон Н. Герберт Мистецтво робити та зберігати гроші / Пер. з англ. С.Є. Гречихо, Є.Г Калініної, Н.Г. Юришевої. / склад. В.В. Шарпіло /. – Мн.: ПАРАДОКС, 1995. – 432 с.

10. Кирейсейл М., Стоун М. Бизнес-решения по требованию / Пер. с англ. – М.: «Эксмо», 2008 – 344с.

11. Лендєл М, Товканець С. Виробничий потенціал регіону в умовах ринкових перетворень –Ужгород: «Карпати», 2009 – 230с.

12. Мікливода В.П., Кубіній Н.Ю., Ножова Г.М., Климко Т.Ю. Регіон: проблеми стратегічного розвитку. – Ужгород: «Ліра», 2008 – 196с.

13. Навчально економічний словник–довідник/ за ред. Г.І. Башнянина, В.С. Іфтемчука. – Львів: Магнолія 2006, 2008. – 688с.

14. Реверчук С.К. Малий бізнес: методологія, теорія і практика. – Київ: ІЗМН, 1996. – 192с.

15. Становлення і розвиток малого бізнесу в регіоні: Колективна монографія / За ред. Н.І. Редіної. – Дн-ськ: ДДФА, 2008 – 508с.

16. Статистичний збірник: Наукова та інноваційна діяльність в Україні: Державний комітет статистики. – К.: Інформаційно-видавничий центр Держкомстату України, 2006. – С. 221-248.

17. Статистичний щорічник України за 2006 рік/ за ред. О.Г. Осауленка. – К.: Державний комітет статистики, 2007 – 571с.

18. Статистичний щорічник України за 2007 рік/ за ред. О.Г. Осауленка. – К.: Державний комітет статистики, 2008 – 550с.

19. P. Drucker, Innovation and Entrepreneurship, Butterworth-Heinemann, Oxford, 2001.

20. Bloom N., Bond S., Reenen J. Uncertainty and investment dynamics/The review of economic studies – Vol. 74(2) No. 259 april 2007. p.391-414.

21. http://www.minjust.gov.ua/0/13958

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)