АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Декоративні ознаки інтродуцентів

Читайте также:
  1. V. Змішані ознаки.
  2. Адміністративні правопорушення, що посягають на власність. Ознаки відмежування їх від злочинів проти власності. Ведення адвокатом таких справ.
  3. Біохімічні ознаки
  4. Біохімічні ознаки
  5. Відмінні ознаки філії та представництва
  6. Дайте визначення держави та назвіть її ознаки.
  7. Дайте визначення поняття адміністративного правопорушення та назвіть його ознаки.
  8. Декоративні фонтани
  9. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.
  10. Домогосподарство та його ознаки.
  11. Клінічні ознаки та перебіг хвороби

План

Вступ

Об'єкти природно-заповідного фонду на території міста

· Характеристика парків – об’єктів природно-заповідної мережі регіону

· Декоративні ознаки інтродуцентів.

· Загальна характеристика дендрофлори м. Миколаєва

3. Матеріали і методика досліджень.

Характеристика дендрофлори парків та скверів м. Миколаєва

Висновок

Список використаної літератури

Додатки

Вступ

 

Актуальність теми. Відбір та введення в культуру нових видів рослин – важливе завдання сучасної ботанічної науки, яке може бути розв’язане за допомогою інтродукції. Це дозволяє збагатити рослинні ресурси, поліпшити асортимент декоративних рослин, що використовуються в зеленому будівництві. Успішне введення в культуру перспективних видів рослин можливе за умов глибокого пізнання біології їх розвитку, розмноження, а також дослідження особливостей їх вирощування та використання. У наш час інтродукція рослин є майже безперервним процесом перенесення широкого асортименту рослин до нових умов місцезростання. Цей масовий експеримент розширення ареалів видів здійснюється шляхом реалізації їх генетичного різноманіття та не розривно пов’язаний з глобальною проблемою вивчення і збереження біорізноманітності рослин

Метою нашої роботи – є вивчення біорізноманіття деревних листяних інтродуцентів парків і скве рів м.Миколаєва та встановлення успішності їх інтродукції. Для досягнення мети були поставлені наступні завдання: встановити видове різноманіття та оцінити рясність деревних листяних інтродуцентів парків та скверів міста Миколаєва; встановити ареали походження деревних листяних інтродуцентів парків та скверів м. Миколаєва; оцінити успішність та перспективність інтродукції досліджуваних видів парків та скверів міста Миколаєва.

Об`єктом нашого дослідження є оцінка успішності інтродукції деревних листяних рослин парків та скверів м. Миколаєва.

Предметом нашого дослідження є таксономічна та екологічна характеристика особливості дендрофлори парків та скверів м. Миколаєва.

На основі визначення об`єкту та предмету, ми поставили перед собою такі задачі:

1. Вивчити видовий склад дендрофлори парків та скверів м. Миколаєва.

2.Проаналізувати таксономічні та екологічні особливості дендрофлори.

 

Розділ 1. Об'єкти природно-заповідного фонду на території міста

В межі міста розташовано 17 об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею близько 1184 га (4,5% міській території):

- Миколаївський державний зоопарк який, заснований в 1901 році Н.П. Леонтовичем. У 1977 році перенесений на нову територію, займана площа - 23 га. У колекції зоопарку більше 350-ти видів тварин, багато хто з яких занесений в Червону книгу. Миколаївський зоопарк визнаний кращим в Україні.

- дуби, природне джерело «Турецький фонтан»;

- паркі: Перемоги, «Піонерський», «Ленінського комсомолу», «68-моряков-десантников», ім. Петровського, «Волосіні», «Флотський бульвар», сквери: «Пам'ять» і «Сивашській»;

- урочище «Дублення», заповідники «Жовтневе водосховище» і «Балабанівка».

Площа зелених насаджень в м. Миколаєві складає 17,1 м 2 на одного жителя. Переважають наступні породи дерев: акація біла, клен ясенелістний, шовковиця, тополя Білл, клен остролістний, горіх волоський, ясен зелений і звичайний, платан західний, дуб черешчатий, каштан кінський, липа дрібнолиста. За останні роки в місті посаджено близько 100 тис. саджанців дерев і чагарника.

Біорізноманітність Південного Буга, Інгулу і Денпро-бузького лиману налічує 70 представників іхтіофауни. У полях і лісах в міській межі можна спостерігати зайця-русака. На степових ділянках багато комах; серед земноводних і рептилій звичайні зелена жаба, прудка ящірка, желтобрюхий полоз, вже; серед птахів - жайворонок, сіра куріпка, переспівав. Плавні населені численним і різноманітним тваринним світом птахів, що кубляться і пролітних (витчи, чаплі, чайки, крячки, кулики і т.д.).

 

Декоративні ознаки інтродуцентів.

Важливим показником складу дендрофлори парків є оцінка декоративних ознак дерев і кущів: форми крони, розмірів і кольору листків, плодів, особливостей цвітіння, кольору кори та ін.

У 355 видів, культиварів і гібридів декоративну цінність підвищує характер цвітіння. За кольором квіток деревних рослин виділено 10 груп. Для більшості рослин (196 видів і культиварів) притаманний білий колір квіток із різними його відтінками. Група рослин із рожевим, червоним і пурпуровим забарвленням складає 80 видів і культиварів, жовтим і оранжевим кольором квіток – 65 видів і культиварів, ліловий, фіолетовий чи блакитний – 14 видів і культиварів. Декоративність насаджень підвищує участь культиварів із махровими, повними квітками. За тривалістю цвітіння переважають рослини, цвітіння яких припадає на весняний період (перші дві декади травня) – 160 видів, культиварів і гібридів. Весняно-літнє цвітіння притаманне 100 видам, культиварам і гібридам; літньо-квітуючих рослин виявлено 95 видів, культиварів і гібридів.

У 202 видів, культиварів і гібридів відділу Magnoliophyta декоративність підсилюються кольором плодів (Sorbus aucuparia L., Symphoricarpus albus (L.) Blake. та ін.), а в 46 – розмірами, формою плодів (Gleditsia triacanthos L., Clematis paniculata Thunb. та ін). У дерев і кущів відділу Pinophyta естетично-декоративного вигляду, поряд із формою крони та забарвленням хвої, надають різні за розмірами дозрілі шишки та шишкоягоди (Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franko, Taxus baccata L., Juniperus scopulorum Sarg. та ін.).

Декоративні ознаки кори виявляються здебільшого за відсутності листків і є характерними для 130 видів, культиварів і гібридів (Betula pendula Roth., Platanus occidentalis L., P. orientalis L. та ін.).

Значна участь у створенні високохудожніх композицій у парках Полтавщини належить культиварам, які розподіленні на групи за формою крони, забарвленням хвої, забарвленням та формою листків і квіток.

Розділ 2. Загальна характеристика дендрофлори м. Миколаєва

Проаналізовано видовий склад деревних насаджень м. Миколаєва. Приведено коротку біоекологічну характеристику найбільш поширених і рідкісних для даної кліматичної зони деревних рослин та їх значення в озелененні міста.Досліджено природну та інтродуковану дендрофлору парків м. Миколаєва.

В місті Миколаєві налічуєтьсянайбільші міські парки - це таки як:

· Дендропарк «Дружба»;

· Парк Ленінського комсомолу;

· Парк «Перемоги»;

· Парк «Ліски»;

· Парк «Богоявленський»;

· Парк імені Петровського;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)