АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Клінічні ознаки та перебіг хвороби

Читайте также:
  1. V. Змішані ознаки.
  2. А. У новонародженого клінічні симптоми синдрому Дауна.
  3. Автоімунні хвороби
  4. Адміністративні правопорушення, що посягають на власність. Ознаки відмежування їх від злочинів проти власності. Ведення адвокатом таких справ.
  5. Біохімічні ознаки
  6. Біохімічні ознаки
  7. Відмінні ознаки філії та представництва
  8. Дайте визначення держави та назвіть її ознаки.
  9. Дайте визначення поняття адміністративного правопорушення та назвіть його ознаки.
  10. Декоративні ознаки інтродуцентів.
  11. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.
  12. Домогосподарство та його ознаки.

Інкубаційний період триває кілька годин, перебіг хвороби надгострий, гострий, підгострий. У телят при виникненні захворювання в перші дні після народження спостерігається надгострий перебіг хвороби. У хворих тварин відмічають слабкість, коматозний стан та швидкий розвиток септи чних явищ — підвищення температури до 41,5 — 42 °С, прискорення пульсу й дихання, гіперемію й крововиливи на слизових оболонках ротової та носової порожнин, іноді пронос. Телята гинуть у коматоз ному стані впродовж 1 — 2 діб. Гострий перебіг хвороби спосте рігається у телят 3 — 7-денного віку. Характеризується профузним проносом, сильним зневодненням організму, парезами, судомами. Хвороба закінчується загибеллю телят упродовж 3 — 4 діб. П і д гострий перебіг колібактеріозу реєструється у телят 6 — 10-денного віку. Хвороба супроводжується профузним проносом, знево дненням, сильним виснаженням. Загибель багатьох телят настає на 7 — 10-ту добу хвороби. Підгострий перебіг захворювання іноді ускладнюється ураженням суглобів і легень.

У телят колібактеріоз може проявлятися в трьох формах — енте-ритній, септичній та ентеротоксемічній. При ентеритній формі відмічають пригнічення, зниження апетиту, прогресуючий пронос. Фекалії рідкі, білуватого кольору, містять згустки неперетравленого молока та пухирці газу. Температура тіла не підвищена. Внаслідок частих мимовільних дефекацій настає сильне зневоднення організ му, хворі тварини худнуть і гинуть на 2 — 3-тю добу хвороби. При септичній формі на передній план виступають септичні яви ща — висока температура тіла, сильне пригнічення, в'ялість, при скорення пульсу й дихання, сухість носового дзеркальця. Хворі тва рини більше лежать, відмовляються від корму, іноді спостерігається ураження центральної нервової системи. Геморагічні набряки, по-лінефрит та діарея відсутні. Загибель настає впродовж 12-24 год від початку хвороби. Для ентеротоксемічної форми хара ктерні ураження травного каналу і токсикоз, зумовлений бактеріа льними токсинами, що проникають у кров кишок. У хворих відмі чають сильне пригнічення, блювання, відмову від корму, профуз-ний пронос; очі западають, тварини впадають у коматозний стан і наприкінці 2 — 3-ї доби гинуть.

У поросят при колібактеріозі розрізняють дві форми хвороби — септичну і ентеритну, які мають такий самий клінічний прояв, як і у телят. Поросята гинуть (до 60 %) упродовж 1 — 2 діб на фоні знево днення та виснаження організму від профузного проносу. При септичній формі спостерігають бактеріемію, пронос буває не завжди; дуже висока (до 90 %) летальність. У поросят віком понад 2 міс хвороба проходить в ентеритній формі або у формі коліентеро-токсемії (набрякова хвороба). При коліентеротоксемії провідними є ознаки ураження центральної нервової системи — збудження, судоми, парези, паралічі. Спостерігаються також тимча сове підвищення температури тіла до 40,5 — 41 °С, блювання, калові маси щільні, вкриті слизом, іноді буває пронос. Згодом у підшкірній та субсерозній тканині утворюються набряки, які чітко виявляються в ділянці повік і гортані. Визначають також застійну гіперемію з синюшним відтінком шкіри в ділянці п'ятачка, вух, кінцівок, чере ва. Розвиваються кон'юнктивіти, гіперемія слизової оболонки ротової порожнини. Через кілька годин після появи клінічних ознак хвороби більшість поросят гине. Решта поросят одужує дуже повільно.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)