АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гіпоксія

Читайте также:
  1. Гіпоксія.

415. У хворої Т. 42 років під час нападу бронхіальної астми при вивченні газового складу крові виявлено наявність гіперкапнії, гіпоксемії та газового ацидозу. Який вид гіпоксії спостерігається в цьому випадку?

A. @Дихальна

B. Гіпоксична

C. Циркуляторна

D. Гемічна

E. Гістотоксична

416. Після аварії на хімічному виробництві внаслідок отруєння нітросполуками до лікарні вступили 18 працівників підприємства. Потерпілі скаржилися на різку слабість, головний біль, задишку, запаморочення. У чому полягає причина розвитку гіпоксії?

A. @Утворенні метгемоглобіну

B. Гальмуванні дегідрогеназ

C. Гальмуванні цитохромоксидази

D. Зниженні функції флавінових ферментів

E. Утворенні карбоксигемоглобіну

417. Під час пожежі із закритого приміщення, повного диму, винесли в непритомному стані чоловіка приблизно 50 років. Які зміни газового складу крові ймовірні в цьому випадку?

A. @Зменшення кисневої ємності крові

B. Зменшення артеріовенозної різниці за киснем

C. Гіпероксія

D. Збільшення артеріовенозної різниці за киснем

E. Гіпокапнія

418. До лікарні звернувся хворий 28 років зі скаргами на слабість, головний біль, зниження працездатності, задишку під час ходьби. При обстеженні газового складу крові виявлено збільшення артеріовенозної різниці за киснем. Яка з перерахованих причин можливо призвела до розвитку гіпоксії в цьому випадку?

A. @Серцева недостатність

B. Зменшення кількості гемоглобіну

C. Отруєння ціанідами

D. Дихальна недостатність

E. Отруєння чадним газом

419. Група відпочиваючих у кардіологічному санаторії пішла на екскурсію в гори на висоту 1200 м над рівнем моря. Через 2 години від початку походу в одного з екскурсантів з'явилися тахікардія, задишка. Який з перерахованих видів гіпоксії призвів до цих порушень?

A. @Циркуляторна

B. Тканинна

C. Гіпоксична

D. Дихальна

E. Гемічна

420. Після марафонського бігу спортсмен почуває себе дуже стомленим. У нього діагностовано гіпоксію напруження. Які зміни показників крові в цих умовах наявні?

A. @Підвищення вмісту молочної кислоти

B. Підвищення вмісту креатину

C. Зниження вмісту молочної кислоти

D. Підвищення вмісту сечовини

E. Зниження вмісту сечовини

421. Судово-медичний експерт при розтині трупа 18-річної дівчини встановив, що смерть настала внаслідок отруєння ціаністим калієм. Який фермент найбільшою мірою гальмується ціанідами?

A. @Цитохромоксидаза

B. Сукцинатдегідрогеназа

C. Піруваткарбоксидаза

D. Гемсинтетаза

E. 5.Аспартатамінотрансфераза

422. До лікарні машиною швидкої допомоги доставлено з вулиці чоловіка 60 років у непритомному стані. Шкірні покриви бліді. Пульс і дихання прискорені. Кількість еритроцитів 2,52 Г/л, вміст гемоглобіну – 72 г/л, результати газового аналізу: рО2 – 75 мм рт.ст., киснева емність крові – 10 об.%. Який вид гіпоксії наявний?

A. @Гемічна

B. Дихальна

C. Гіпоксична

D. Циркуляторна

E. Гістотоксична

423. Робітниця виробництва анілінових барвників доставлена в медичний пункт із ознаками отруєння аніліном. Обличчя синюшне, шкірні покриви і слизові оболонки ціанотичні. Спостерігається задишка. Пульс - 100 уд/хв. Яка причина розвитку гіпоксії найбільш імовірна в цьому випадку?

A. @Утворення метгемоглобіну

B. Утворення карбоксигемоглобіну

C. Гальмування цитохромоксидази

D. Гальмування дегідрогеназ

E. Роз'єднання процесів окислювання та фосфорилювання

424. Чоловік 37 років скаржиться на задишку, кашель із виділенням мокротиння, загальну слабість, підвищення температури до 390С. Занедужав після переохолодження. АТ - 110/60 мм рт.ст. Пульс - 98 уд/хв. У процесі обстеження виявлено крупозну пневмонію. Який вид гіпоксії наявний у цьому випадку?

A. @Дихальна

B. Циркуляторна ішемічна

C. Циркуляторна застійна

D. Гіпоксична

E. Тканинна

425. При дослідженні впливу гострої гіпоксичної гіпоксії на білих щурів виявлено такі прояви захисно-пристосувальних реакцій: тахіпное з гіпокапнією, тахікардія, збільшення кількості еритроцитів і гемоглобіну. Яким зрушенням кривої дисоціації оксигемоглобіну супроводжуються ці явища?

A. @Вліво

B. Вниз

C. Вгору

D. Вправо

E. Не змінюється

426. Чоловік 70 років страждає на хронічну серцеву недостатність. При обстеженні виявлено ціаноз, задишку, періодичні напади ядухи. Який вид гіпоксії, обумовлений даною патологією міг виникнути у хворого?

A. @Циркуляторна застійна

B. Гемічна

C. Змішана

D. Циркуляторна ішемічна

E. Тканинна

427. У хворого після перенесеного грипу виникло запалення серцевого м'яза - міокардит. Об'єктивно: задишка, тахікардія, ціаноз, які свідчать про розвиток гіпоксії. Визначте тип гіпоксії:

A. @Циркуляторна

B. Гіпоксична

C. Гемічна

D. Респіраторна

E. Тканинна

428. У члена високогірної експедиції на висоті 6 км виникло запаморочення, слабість. Альпініст знепритомнів, дихання зупинилося. Ці порушення виникли внаслідок:

A. @Надмірного виведення СО2 з організму

B. Недостатнього виведення СО2 з організму

C. Недостатнього утворення СО2 у тканинах

D. Надмірної утилізації О2 тканинами

E. Недостатнього звільнення О2 гемоглобіном

429. Потерпілого доставили в лікарню з гаража, де він перебував у непритомному стані при працюючому моторі автомобіля. Попередній діагноз - отруєння чадним газом. Розвиток гіпоксії в потерпілого пов'язаний з накопиченням у крові:

A. @Карбоксигемоглобіну

B. Карбгемоглобіну

C. Оксигемоглобіну

D. Дезоксигемоглобіну

E. Метгемоглобіну

430. У пацієнта з гострим інфарктом міокарда з'явилися ознаки гіпоксії - тахікардія, задишка, ціаноз, Вкажіть, який вид гіпоксії у хворого?

A. @Циркуляторна

B. Гіпоксична

C. Гемічна

D. Респіраторна

E. Тканинна

431. При підйомі на «висоту» у барокамері в щура з'явилися часте дихання, тахікардія, зниження напруги рО2 у крові. Яка форма гіпоксії наявна в цьому випадку?

A. @Гіпоксична

B. Циркуляторна

C. Гемічна

D. Тканинна

E. Анемічна

432. До відділення реанімації доставлено хворого, у крові якого виявлено високий вміст сульфгемоглобіну. Який тип гіпоксії наявний у цьому випадку?

A. @Гемічний

B. Респіраторний

C. Циркуляторний

D. Тканинний

E. Екзогенний

433. Лікар-дослідник у складі альпіністської експедиції піднявся на висоту 5 км. На 3 день перебування в нього з'явилися ознаки гірської хвороби: задишка, головний біль, втрата апетиту, загальна слабість, ціаноз. Який тип гіпоксії наявний у цьому випадку?

A. @Гіпоксичний

B. Циркуляторний

C. Застійний

D. Гемічний

E. Тканинний

434. До клініки доставлено потерпілого у результаті отруєння окисом вуглецю. Яка форма гіпоксії тут наявна?

A. @Гемічна

B. Гіпоксична

C. Циркуляторна

D. Дихальна

E. Тканинна

435. При проведенні рятувальних робіт із шахти було винесено шахтаря у непритомному стані без зовнішніх ознак ушкодження. У повітрі шахти містився у великій кількості метан. Який вид гіпоксії розвинувся в потерпілих?

A. @Гіпоксична

B. Гемічна

C. Циркуляторна

D. Тканинна

E. Дихальна

436. При клінічному обстеженні жителів гірського селища, розташованого на висоті 3000 метрів, виявлено підвищену кількість еритроцитів у крові. Причиною цього є:

A. @Підвищення утворення еритропоетинів

B. Збільшення обсягу циркулюючої крові

C. Збільшення синтезу вітаміну В12

D. Зміна функції селезінки

E. Згущення крові

437. Людина постійно живе високо в горах. Яку зміну показників крові може бути виявлено в неї?

A. @Збільшення кількості еритроцитів

B. Зниження показників вмісту гемоглобіну.

C. Появу в крові еритробластів

D. Зменшення кольорового показника

E. Зниження кількості ретикулоцитів

438. Водій після роботи заснув у гаражі у машині із працюючим двигуном. Прокинувшись, він відчув головний біль, почалося блювання. Утворення якої сполуки в крові стало причиною цього стану?

A. @Карбоксигемоглобіну

B. Карбгемоглобіну

C. Дезоксигемоглобіну

D. Метгемоглобіну

E. Оксигемоглобіну

439. Пацієнт звернувся зі скаргами на напади утрудненого дихання, запаморочення. З'ясувалося, що він працює на хімічному підприємстві з виробництва синильної кислоти. З порушенням функції якого ферменту можуть бути пов'язані ці симптоми?

A. @Цитохромоксидази

B. Сукцинатдегідрогенази

C. Лактатдегідрогенази

D. Каталази

E. Піруватдегідрогенази

440. В експерименті на кролі через 2 тижні після звуження ниркової артерії виявлено збільшення кількості еритроцитів і гемоглобіну в крові внаслідок стимуляції еритропоезу еритропоетинами. Що підсилює утворення еритропоетинів?

A. @Гіпоксія

B. Гіперосмія

C. Гіпоосмія

D. Гіповолемія

E. Гіперкапнія

441. У приміщенні відзначається підвищений вміст вуглекислого газу. Як зміниться дихання (глибина і частота) у людини, що увійшла до цього приміщення?

A. @Збільшиться глибина й частота

B. Зменшиться глибина

C. Зменшиться частота

D. Збільшиться глибина

E. Збільшиться частота

442. Хвора 13 років перебуває на стаціонарному лікуванні в гематологічному відділенні обласної дитячої лікарні з діагнозом залізодефіцитна анемія. Який тип гіпоксії є в цієї хворої?

A. @Гемічна

B. Змішана

C. Дихальна

D. Гіпоксична

E. Циркуляторна

443. Велика травма стегна (з руйнуванням м'яких тканин, нервових стовбурів, судин), що супроводжується масивною кровотечею, зумовила розвиток травматичного шоку. Який вид гіпоксії виникає в цьому випадку?

A. @Змішана

B. Гіпоксична

C. Гемічна

D. Циркуляторна

E. Тканинна

444. Декількох працівників виробництва з виготовлення вибухівки доставили в лікарню із симптомами отруєння. Спектральний аналіз крові показав, що це пов'язане з дією бертолетової солі. Який тип гіпоксії розвивається при цьому?

A. @Гемічна

B. Гіпоксична

C. Дихальна

D. Циркуляторна

E. Тканинна

445. Чоловік, якого винесли під час пожежі із заповненої димом кімнати, перебуває в непритомному стані. Який вид гіпоксії виник у постраждалого?

A. @Гемічна.

B. Дихальна.

C. Циркуляторна.

D. Тканинна.

E. Навантаження.

446. Хворий на крупозну пневмонію скаржиться на задишку, кашель із виділенням мокротиння, загальну слабість, гарячку. Який вид гіпоксії наявний у цьому випадку?

A. @Дихальна

B. Циркуляторна ішемічна

C. Циркуляторна застійна

D. Гіпоксична

E. Тканинна

447. У хворого внаслідок передозування наркотичної речовини (уретану) рО2 у венозній крові 80 мм рт.ст., а артеріовенозна різниця за киснем зменшилась. Який вид гіпоксії наявний в цьому випадку?

A. @Тканинна

B. Гіпоксична

C. Циркуляторна

D. Гемічна

E. Дихальна

448. У хворого 60 років шкірні покриви бліді, пульс і дихання прискорені. Кількість еритроцитів 2,52 Г/л, вміст гемоглобіну – 72 г/л. Який вид гіпоксії наявний?

A. @Гемічна

B. Дихальна

C. Гіпоксична

D. Циркуляторна

E. Гістотоксична

449. При гострій дихальній гіпоксії у щурів виявлені гіпоксемія, гіперкапнія, ацидоз, тахіпное, тахікардія, збільшення кількості еритроцитів і гемоглобіну. Яке зрушення кривої дисоціації оксигемоглобіну буде у щурів?

A. @Вправо

B. Вліво

C. Вниз

D. Вгору

E. Не змінюється

450. У хворого з хронічною правошлуночковою серцевою недостатністю виявлені ознаки циркуляторної гіпоксії. Які зміни газового складу крові найбільш ймовірні в цьому випадку?

A. @Збільшення артеріовенозної різниці за киснем

B. Зменшення артеріовенозної різниці за киснем

C. Зменшення рО2 і збільшення рСО2 в артеріальній крові

D. Зменшення кисневої ємності крові

E. Збільшення рО2 і рСО2 в артеріальній крові

451. У хворого зі скаргами на задишку, втомлюваність у крові знижені кількість еритроцитів, гемоглобіну, колірний показник, у мазку мікроанізоцитоз, пойкілоцитоз. Що є головним критерієм розвитку гемічної гіпоксії?

A. @Зниження кисневої ємності крові.

B. Гіпоксемія та гіпокапнія.

C. Зниження артеріо-венозної різниці за киснем.

D. Збільшення артеріо-венозної різниці за киснем.

E. Гіпоксемія та гіперкапнія.

452. В альпініста на висоті 4000 м над рівнем моря виникла ейфорія, неадекватна оцінка обставин, галюцинації. Яка причина розвитку цих ознак гірської хвороби?

A. @Зниження парціального тиску кисню в повітрі.

B. Розширення повітря в лобних пазухах.

C. Фізичне навантаження.

D. Зниження парціального тиску вуглекислого газу в повітрі.

E. Снігова офтальмія.

453. У лікарню доставлено непритомного чоловіка після ремонту автомобіля в гаражному приміщенні. Утворення якої сполуки має провідне значення в патогенезі гемічної гіпоксії в цього пацієнта?

A. @Карбоксигемоглобіну

B. Сульфгемоглобіну

C. Метгемоглобіну

D. Карбгемоглобіну

E. Оксиду азоту

454. Після аварії в цеху при роботі з нітросполуками до лікарні потрапили 18 робітників зі скаргами на різку слабість, головний біль, задишку, запаморочення. У чому полягає причина розвитку гіпоксії?

A. @Утворенні метгемоглобіну

B. Гальмуванні дегідрогеназ

C. Гальмуванні цитохромоксидази

D. Зниженні функції флавінових ферментів

E. Утворенні карбоксигемоглобіну


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)