АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дані для проектування електричної мережі

Читайте также:
  1. Network topology (Топологія мережі)
  2. Вибір місця водозабору та трасування водопровідної мережі
  3. Визначення розрахункових витрат води в мережі
  4. Гідравлічний розрахунок мережі для періоду максимального водорозбору і пожежі інтуїтивним методом
  5. Гідравлічний розрахунок мережі для періоду максимального водорозбору методом В.Г. Лобачова
  6. Дані для проектування
  7. Дані для проектування
  8. Деякі вимоги до проектування об’єктів господарської діяльності
  9. Завдання 1. Організаційне проектування
  10. Завдання на проектування
  11. ЗАВДАННЯ НА ПРОЕКТУВАННЯ

Географічне розташування (місце та координати) пунктів споживання електроенергії (ПС) та центрів живлення (РПС) приведені на схематичном ситуаційному плані району (мал. П1): а, – для варіантів 1 – 15; б, – для варіантів 16 – 30. масштаб малюнку та дані про споживачів електричної енергії в заданих пунктах (максимальні зимові розрахункові електричні навантаження Рmax, єстєственні середньозважені значення коефіцієнту потужності (cos ) та номінальні напруги розподільчої мережі (U2н) приведені в таблиці П1.

Для всіх пунктів: мінімальне (літнє) навантаження Рmin=(0,75 – 0,9)Рmax; річне число годин використання максимума навантаження Тmax=5000год/рік; відомості про кліматичні умови для розрахунку ПЛ по розрахункрвим кліматичним умовам (р.к.у.) територія відноситься до ІІІ району, товщина стінки голольоду – 15 мм.

Відомості про живлячу електричну мережу та центри живлення (ЦЖ) району: джерела живлення – опорні районі підстанції (РПС) А та Б крупної енергетичної системи, на яких встановлені автотрансформатори з номінальною напругою 110(150) та 330 кВ; напруга на шинах однієї з РПС на 1,27% вище, ніж на другій; робочі рівні напруги на шинах РПС дорівнюють: при максимальних навантаженнях 102(106)%, при мінімальних навантаженнях 108(113)% від номанальної напруги (значення поза скобками – для варіантів 1 – 15, в скобках – для варіантів 16 – 30).

Середня вартість 1 кВт.год. недовідпущеної споживачам електроенергії Yо=0,5 – 0,55 грн./кВт.год., розрахункова вартість 1 квт.год. втраченої енергії дорівнює 24,0 коп./кВт.год. = 0,24 тис.грн./МВт.год.

Індивідуальне завдання для поглибленого вивчення видається окремо.

 

Керівник проекту: ___________________________ Підпис.

 

Мал. П1а.Схематичний план району (для варіантів 1 – 15).

 

 

Мал.П1б. Схематичний план району (для варіантів 16 -30).

 

 

Таблиця П1.Дані про споживачів електроенергії в заданих пунктах.

 

Примітка: максимальні розрахункові навантаження та підстанцій приведені на стороні НН двухобмоточних трансформаторів; для трьохобмоточних трансформаторів розрахункове навантаження , причому прийняти співвідношення ; на стороні 35 кВ ; при наявності навантажень з різними приймати по два трансформатори для напруг 35 та 6; 35 та 10; 6; 10 кВ.

ДОДАТОК 2

Вказівки по оформленню матеріалів проекту.

 

Курсовий проект складається з розрахунково – пояснювальної записки та графічної частини.

 

Д 2.1. Розрахунково – пояснювальна записка.

До складу розрахунково – пояснювальної записки входять:

- титульний лист (зразок якого наведений нижче),

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРКЇНИ

Криворізький технічний університет

Електротехничний факультет

Кафедра електропостачання та ресурсозбереження

 

 

РОЗРАХУНКОВО – ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до курсового проекту на тему: «Района електрична мережа»

по дисципліні «Електричні системи та мережі»

 

 

Виконав студент

(шифр групи) ____________________ _____________________

(підпис) (прізвище, ініціали)

 

 

Керівник проекту ___________________ _____________________

(підпис) (вчений ступінь, звання

прізвище, ініціали)

 

 

Кривий Ріг

200... р.

 

- оригинал завдання на проектування;

- введення з короткою характеристикою района розташування споживачів та джерел живлення;

- зміст з вказанням розділів, підрозділів та пунктів, на які поділяється текст записки;

- основний текст з необхідними пояснюючими схемами, графіками, ітоговими таблицями і таке інше;

- список використаної літератури при виконанні проету;

- додатки (в разі необхідності).

Текст записки, включаючи список літератури, оформлюється згідно з діючими ГОСТами.

Всі частини записки (розділи, підрозділи, пункти), а також таблиці, малюнки, формули повинні бути пронумеровані арабськими цифрами. Таблиці повинні мати заголовки, а малюнки – підмалюнкові підписи. Результати розрахунків приводяться в одиницях виміру системи СІ. Посилання на використану літературу даються цифрами в квадратних скобках в порядку, відповідаючому списку.

При написанні тексту кожної частини записки слід починати з формулювання задачі розділу (підрозділу). Вказуються нормативні положення, вимоги, критерії і таке інше, котре використовується при вирішенні тієї чи іншої задачі проектування. З подробицями викладаютиься усі думки та припущення, покладені в основу рішення кожної з поставлених задач, а також обгрунтування намічених до розгляду варіантів, їх переваги та недоліки по відношенню до інших конкуруємим варіантам. У висновках до проекту дається аналіз результатів роботи, викладаються позитивні та негативністорони мережі. В заключенні кожного розділу (підрозділу) підаодяться ітоги рішення відповідних задач проектування та формулюються висновки та рекомендації по схемам, електрообладнанню і таке інше.

При виконанні розрахунків спочатку приводяться розрахункові формулиз поясненням входячих до них членів та вказівкою їх одиниць вимірювання, потім демонструється підстановка в них числових значень початкових даних та приводяться резулдтати обчислювання. Результати анологічних розрахунків, що відрізняються початковими даними, оформляються у вигляді таблиць, що утримують інформацію про етапи розрахунків та кінцеві значення відшукуємих величин.

Чисельні значення параметрів схеми заміщення доцільно задавати двума–трьома значущими цифрами, чисельні значення результатів розрахунків достатньо обмежувати 3 – 4 значними цифрами.

Текст розрахунково – пояснювальної записки об’ємом 40 – 60 сторінок рукописного тексту, включаючи графіки та малюнки, пишеться на листах стандартного розміру (297 210 мм). Малюнки виконуються на звичайному папірі або на папірі з міліметровою сіткою карандашем, для більшої наочності припускається виділення необхідної інформації різними кольорами. На усі пронумеровані таблиці, малюнки, формули та джерела інформації в тексті повинні бути зроблені посилання.

Повністю оформлена записка плвинна бути підписана керівником проекту, що є обгрунтуванням для допуску студента до захисту.

 

Д 2.2. Графічна частина.

По проекту виконується один лист креслень формату А1.

В лівої половині листа зображується:

- ситуаційний схематичний план (взаємнеи географічне розташування джерел живлення та пунктів споживання з вказанням основних відстаней між ними), значень максимальних навантажень та їх коефіцієнту потужності;

- основні розглянуті два варіанти мережі у вигляді спрощених принципових схем з вказанням навантажень, на схемах показують комутаційні апарати – вимикачі 35 – 220 кВ (без роз’єднувачів), відокремлювачі (як символ комплекту «роз’єднувач – відокремлювач – короткозамикач»), трансформатори з указанням типу, позначаються марки дротів та довжина ліній і дається таблиця основних техніко – економічних показників порівняльних варіантів мережі.

В правій половині листа зображується повна підробна (без вказаних вище спрощень) принципова однолінійна схема та схема заміщення вибраного варіанту спроектованої районої електричної мережі; на на цієїж схемі зображуються шини, вимикачі та автотрансформатори РПС. РУ НН підстанцій 1 – 5 допускається зображувати умовно у вигляді одиночної секціонованої системи шин та відходячими від кожної секції 1 – 2 лініями з вказанням значень максимального навантаження підстанції та її cos . На всіх остальних частинах схеми вказуються одиниці та марки (типи) відповідного обладнання (трансформаторів з групою з’єднань, коплектних КУ, дротів ПЛ та інше), номера підстанцій та довжина ЛЕП.

В правому нижньому куті лист повинен мати штамп встановленого зразка, що підписується студентом та керівником проекту.

При нанесенні елементів мережі на плані місцевості використовують умовні графічні позначення: ЛЕП – пряма лінія, підстанція – коло. При цьому ЛЕП та підстанції різних напруг позначають різними по товщині лініями та розмірами кіл – більшими для більш високих напруг; діаметр кіл не менше 8 мм, припускається зменшити до 4 мм.

 

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

1. Блок В.М. электрические сети и системы. – М.: Высш.шк., 1986.

2. Идельчик В.И. Электрические системы и сети. – М.: Энергоатомиздат, 1989.

3. Пособие по курсовому и дипломному проектированиюдля студентов электроенергетических специальностей вузов. Под ред. В.М.Блок. – М.: Энергоатомиздат, 1983.

4. Электроенергетические системы в примерах ииллюстрациях. Под ред. В.А. Веникова. – М.: Энергоатомиздат, 1983.

5. Петренко Л.И. Электрические сети: Сборник задач. – М.: Высш.шк., 1985.

6. Справочник по проектированию электроенергетических систем. Под ред. С.С. Рокотяна и И.М. Шапиро. – М.: Энергоатомиздат, 1985.

7. Колесниченко Б.В., Петренко Л.И. Расчеты электрических сетей на програмируемых микрокалькуляторах. – К.: Вища шк. 1988.

8. Зырянов В.В., Козырский В.В., Демиденко В.Ф. Электротехнические расчеты на програмируемых микрокалькуляторах. – К.: Техніка, 1989.

9. Поскелов Г.Е. Электрические системы и сети. Проектирование. – Минск: ВШ, 1988.

10. Правила устройства электроустановок. – М.: Энергоатомиздат, 1985.

11. Справочник по проектированию электроснабжения. Под ред. Ю.Г. Барыбина и др. – М.: Энергоатомиздат, 1990.

12. Сравочник по проектированию электрических сетей и электрооборудования. Под ред. Ю.Г. Барыбина и др. – М.: Энергоатомиздат, 1991.

13. Надежность систем электроснабжения. Зорин В.В., Тисленко В.В., Клеппель Ф., Адлер Г. – К.: Вища школа, 1984.

14. Геворкян Г.Х., тСеменов В.Н. Электротехнические расчеты на языке Бейсик. – М.: Энергоатомиздат, 1989.

15. Шестеренко В.Є. Системи електроспоживання та електропостачання промислових підприємств. Підручник. – Вінниця: Нова книга, 2004. – 656 с.

 

ЗМІСТ

 

ВВЕДЕННЯ.............................................................................................. 3

 

1. ВИБІР КОНФІГУРАЦІЇ ТА СХЕМ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ РАЙОНУ.

..................................................................................................................... 6

 

2. ВИБІР ПАРАМЕТРІВ ОСНОВНОГО ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ..... 15

 

3. ПОРІВНЯННЯ ВАРІАНТІВ ТА ВИБІР КІНЦЕВОЇ СХНМИ МЕРЕЖІ....

..................................................................................................................... 24

 

4. РОЗРАХУНОК БАЛАНСУ РЕАКТИВНОЇ ПОТУЖНОСТІ, ВИБІР ТА

РОЗМІЩЕННЯ КОМПЕНСУЮЧИХ ПРИСТРОЇВ.............................. 28

 

5. РОЗРАХУНКИ РОБОЧИХ РЕЖИМІВ ЕЛЕКТРИЧНОЇ МЕРЕЖІ..... 32

 

6. РЕГУЛЮВАННЯ НАПРУГИ МЕРЕЖІ................................................. 43

 

7. ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ТЕХНІКО – ЕКОНОМІЧНИХ

ПОКАЗНИКІВ СПРОЕКТОВАНОЇ МЕРЕЖІ....................................... 46

 

8. ТЕМИ ПОГЛИБЛЕНОГО ВІДПРАЦЮВАННЯ................................... 47

 

9. ДОДАТКИ.................................................................................................. 48

 

10. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ.................................... 55

 

 

Методичні вказівки до курсового проекту по дисципліні «Електричні системи та мережі» для студентів спеціальності 6.090603 «Електротехнічні системи електроспоживання» усіх форм навчання

 

 

Укладач: ст. викладач Р.О. Пархоменко

 

 

Реєстраційний № _____________

 

Підписано до друку ___________ 200_ р.

Формат __А5_________

Обсяг _____55______ стор.

Тираж ___________ прим.

 

 

Видавничий центр КТУ, вул. ХХІІ партз'їзду, 11,

м. Кривий Ріг

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)