АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відкритий коливальний контур

Читайте также:
  1. Бетонирование внутренних и контурных стен обстройки
  2. БНМ 5.1.1 Вільні електромагнітні коливання в контурі
  3. БНМ 5.1.2 Рівняння гармонічних коливань у контурі
  4. Виды и размеры КП. Определение объема горной массы в контурах карьера.
  5. Відкритий лист
  6. Выбор схемы подземного контура плотины
  7. Гідравлічна схема хрестового супорта для контурної обробки
  8. Дать опр полосы пропускания контура
  9. Ещё нужно возникновение в нем контура
  10. Задание 3. Создание контура
  11. Заливка и оконтуривание выделенной области

 

Устаткування: 1) генератор УВЧ, 2) випрямляч ВУП-1, 3) лампочка неонова, 4) лампа люмінесцентна, 5) дроти сполучні.

На відстані 10-15 см від контурного витка генератора встановлюють трубчасту петлю з розсувними стержнями від приймального диполя. Включають генератор і поступово видвигають стержні, підносячи кожного разу до кінців петлі балончик неонової лампочки. Коли довжина петлі досягне 50 см, лампочка спалахує (рис. 305). Найбільш яскраве світіння лампочки спостерігається між кінцями стержнів.

Можна замість неонової лампочки піднести до кінців стержнів люмінесцентну лампу. Коли вона засвітиться, повернути її і розташувати уздовж петлі. Тоді можна помітити, що світіння лампи, найбільш яскраве у кінців стержнів, до вигину петлі поступово убуває.

Проведений дослід показує, що дротяна петля представляє собою коливальний контур, власна частота якого залежить від її довжини. На відміну від коливальних контурів із зосередженими ємністю і індуктивністю, застосованих в попередніх дослідах, в цьому контурі і ємність і індуктивність розподілені уздовж усієї петлі.

Істотною особливістю цього контура є те, що при зміні відстані між гілками контура власна частота його не змінюється: при зближенні гілок ємність їх збільшується, а індуктивність відповідно зменшується. Це можна довести на досліді. Трубчасті стержні петльового контура, ретельно настроєного в резонанс з генератором, знімають із скоби і насаджають на гвинти висуненої планки генератора (рис. 306). Отриманий у такий спосіб прямий стержень завдовжки 100 см не лише не втратив властивостей коливального контура, але і зберіг свою колишню власну частоту. Щоб переконатися в цьому, підносять до кінців отриманого відкритого коливального контура (диполя) неонову або люмінесцентну лам-пу. Вона так само яскраво спалахує, як і в першому досліді.

Електричними коливаннями у відкритому коливальному контурі є стояча хвиля струму і напруги.

Амплітуда коливання електричних зарядів, розподілених по усій довжині диполя, має посередині найбільшу величину, а до кінців диполя поступово убуває до нуля. Таким чином, в середині диполя утворюється пучність струму, а на кінцях — вузли. Коливання напруги мають найбільшу амплітуду на кінцях. Отже, на кінцях диполя утворюється пучність напруги, а на середині вузол.

Для розгортання петльового контура в диполь необхідно до набору деталей, що додаються до генератора УВЧ, додати сполучну скобу і зажим (рис. 307). Дріт для скоби потрібно підібрати по внутрішньому діаметру (близько 5 мм) трубки розсувних стержнів приймального диполя, а затиск для установки зібраного петльового контура в штативі потрібно виготовити з двох ізолюючих колодок і стержня з гайкою.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)