АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кар-карабас»

Читайте также:
  1. ІІ. Музико-теоритечний аналіз твору

І. Загальній аналіз

«Печальна і чиста,

Як життя, людьми кохана,

Як життя, ти не проста,

Як життя, недосяжна,

Музика!...»

К. Кулієв

Сила пісні — невичерпна. Ще древні елліни створили надзвичайної поетичності міф про співака Орфея, який своїми піснями приборкував диких звірів, змушував рухатись дерева і скелі. Про силу пісні говорить легенда нашого народу про живу воду, яка дарує людям безсмертя. Пісня і є та жива вода.

Українець, де б він не був, що б не робив, усюди співає. З піснею народжується, з піснею й в останню путь йде. Життєва дорога кожного починається з тихої, ніжної маминої колискової, яка, немов оберіг, повисне в повітрі тонкою струною, оберігаючи немовля від усього недоброго.

Не поспішаймо ж пройти повз кринички тої живої води — пісні! Зупинімось і розважливо подивімось в її глибочінь, може побачимо, як у свічаді, благородний лицарський образ свого предка, красу свого сучасника, чи й духовну вроду своїх нащадків. І широка світова слава рідної думи, пісні, облетівши землю, повернеться і до нас — її спадкоємців.

Особливе місце серед українських пісень відіграє саме дитяча пісня. Адже діти – майбутнє. І саме через пісню вони пізнають навколишній світ, в них виховується естетичний смак і моральні людські цінності, вони ростуть добрими, людяними.

Однією з таких пісень є твір «Випадок з макаронами», що допомагає розвитку мовлення дітей,зокрема звука «Р». Автор показує дітям,на прикладі ворони, що потрібно розкривати вади мови. Хоча ворона була «кмітлива, вивчала багато слів», але все одно невміла вимовляти звук «Р». Ця пісня дає підказку дітям за допомогою яких слів можна навчитися вимовляти «Р».

Кар-карнавал,

Кар-карапуз,

Кар-картка,

Кар-картопля.

Кар-карамель,

Кар-карусель,

Картуз.

Кар-карабас».

В пісні виконується одне повчально-закличне речення, в якому автор закликає як правило вимовляти звук «Р».

«Якщо, малята, хтось із вас картавить хоч би трішки, хай спробує промовити не менше як сто разів». І хор знову виконує приспів.

Музику до пісні написав В.В.Толканьов. Володимир Васильович Толканьов – професор,заслужений діяч мистецтва України. Народився у 1932 році. Доля привела Володимира Толканьова на Рівненщину у 1959 році після закінчення Одеської державної консерваторії ім. Нежданової. Сімейна пара Володимир та Бела Толканьови приїхали на роботу у Рівненське музичне училище. Був завідуючим кафедри методики музичного виховання та диригування музично-педагогічного факультету Рівненського державного педагогічного інституту ім..Д.З.Мануїльського.

Пісенний почерк В.В. Толканьова своєрідний за формою і самобутній за змістом. Його твори з захопленням співають митці професійної сцени.

Слова до пісні «Випадок з макаронами» написав Петро Синявський.

Народився 9 лютого 1943 року в місті Сім Челябінської області, де його батьки перебували в евакуації. У тому ж році сім'я повернулася до Москви. Працював музикантом в оркестрі. Писати вірші почав досить пізно, у віці 40 років, перший твір - колискова пісня «Місячний кораблик». Випустив не один десяток книжок для дітей. Має безліч віршованих публікацій у періодичній пресі та віршованих збірках. Написав сотні пісень для дітей та дорослих.

Пісня «Випадок з макаронами» - це хоровий твір, написаній для триголосного хору з фортепіанним супроводом. Настрій пісні веселий, пісня виконується швидко, з рухом, у жартівливому характері.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)