АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дерев'яні духові інструменти

Другим об'єднанням сучасного симфонічного оркестру, здібним до великої різноманітності і багатства виразу, слід визнати «сімейство» дерев'яних духових інструментів.

Володіючи дорогоцінною здатністю витримувати звук, вони мають перед струнними навіть деяку перевагу - їх сила звуку певною мірою виключає необхідність надмірного збільшення їх числа.

Технічні і художні засоби дерев'яних духових не такі багаті, різноманітні і гнучкі.

 

В своїх чисто технічних якостях, при безперечних достоїнствах, вони також поступаються струнним - дерев'яні духові інструменти відносно менш рухомі, і складність що доручаються їм побудов менш хитромудра.

 

В даний час об'єднання дерев'яних духових інструментів представлено чотирма основними і двома додатковими видами, відмінними один від одного не тільки чисто природними властивостями, але і властивими кожному з них якостями і особливостями.

В оркестрі минулого, якими композитори користувалися до самого початку XIX сторіччя, дерев'яні духові інструменти застосовувалися в достатньо обмеженому складі і не завжди рівномірно.

 

Співдружність дерев'яних духових інструментів складається з чотирьох основних і двох додаткових більш менш відособлених видів.

До основних віднотноситься сімейство флейт, гобоїв, кларнетів і фаготів, а до додаткових - сімейства саксофонів.

Кожний музичний інструмент має свій особливий спосіб звуковедення, який залежить від збудника коливань.

Якщо у духових інструментів «звукообразуючими елементами» є грані зрізу звукового отвору, прості або подвійні язички - тростини або губа виконавця, а збудники коливань - видихаючий потік або струмінь повітря, і «резонатором» - стовп повітря, ув'язнений в трубці інструменту то, на підставі цих істотно - важливих ознак, всі духові інструменти природно розпадаються на три цілком обгрунтованих вигляду.

 

Все об'єднання дерев'яних духових інструментів що складається з основних цілком самостійних і дещо відособлених один від одного сімейств - флейт, гобоїв, кларнетів і фаготів з їх видовими і спорідненими їм інструментами, і додаткових сімейств - саксофонів розташовується в самому її верху і в тому ж порядку, в якому інструменти були згадані вище.

Деякий виняток становлять тільки саксофони, часто переводять їх в об'єднання мідних духових інструментів і поміщають їх десь між трубами і валторнами або навіть тромбонами, що розуміє.

 

 

Друге сімейство об'єднання духових інструментів складає гобой зі всіма своїми численними родичами.

В історії інструментів гобой відомий мало не з незапам'ятних часів. Сучасний гобой, має свій в розпорядженні всі тони. В технічному відношенні гобою, в єстві, доступна вся тонкість сучасного листа. Класики - симфоністи -Гайдн, Моцарт і Бетховен - широко користувалися гобоєм в своїх творах.

На що ж тепер здатний гобой в оперно-симфонічному оркестрі?

Як вже відомо, його тембр, від природи трохи гугнявий, дуже нагадував пастушачий ріжок або дудочку - сопілка.

Щирість гобоя і його виразність не знає собі гідного суперника, а чіткість у виконанні технічних узорів взагалі зовні всякої похвали.

«Гобой», - говорить Гретрі, - блищить променем надії серед хмар скорботи!» І це цілком справедливо.

 

Третій представник сімейства дерев'яних духових інструментів - кларнет, належить до числа наймолодших учасників цього об'єднання.

 

Він виник в Німеччині біля 1700 року.

Кларнет в своєму первісному вигляді існував з давніх пір в ще народній дудочки низького.

Зараз кларнет представляє собою прекрасний інструмент, що має свій в розпорядженні величезний об'єм в чотири неповні октави - від ті малої октави по листу.

В низькому регістрі кларнет звучить трохи похмуро і суворо.

 

Одним з найвидатніших відкриттів в області інструментального будівництва середини минулого сторіччя було створення нового духового інструменту - саксофона, в якому надзвичайно вдало об'єдналися характерні особливості мідних і дерев'яних духових інструментів.

 

Сімейство саксофонів, що призначалося спочатку для військово-духових оркестрів принаймні у Франції і Бельгії було тоді ж і введено.

З дня народження саксофона пройшло близько сімдесяти п'яти років.

Залишається останній представник об'єднання дерев'яних духових інструментів - фагот.

В XVI сторіччі, ще задовго до винаходу фагота, всі басові голоси духових язичкових інструментів утримувалися різними видами низьких інструментів.

У Франції і Німеччині вдосконалені фаготи були прийняті в оркестрах військової музики, і вже в 1741 році вони були введені в оркестрах французької гвардії. Таким чином створився сучасний фагот - цілком зроблений в технічному відношенні.

Ось які достоїнства фагота - цього справжнього «трудівника» сучасного симфонічного оркестру.

Частіше інших, інструментальних поєднань можна почути «квартет дерев'яних духових», де фагот бере участь на рівних з флейтою, гобоєм і кларнетом, підставах.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)