АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

А) лімфатичних вузлів

Читайте также:
  1. Принцип роботи вузлів комплекту апаратури СПАК-4
  2. Стаття 290. Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу
  3. Туберкульоз внутрішньогрудних лімфатичних вузлів
  4. Туберкульоз кишок, очеревини та брижових лімфатичних вузлів (АБДОМІНАЛЬНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ)
  5. Туберкульоз периферичних лімфатичних вузлів

Б) тканин кістки

В) жирової клітковини

Г) шкіри

Д) м’язевої тканини

 

10. Який з методів діагностики є вирішальним при остеомієліті:

А) огляд

Б) рентгенографія

В) пальпація

Г) термографія

Д) ангіографія

 

Ситуаційні задачі

1. В поліклініку звернулась хвора зі скаргами на біль і припухлість у лівій підщелеповій ділянці, загальну слабість, підвищення температури до 38,5°, затруднене відкривання рота. Об"єктивно спостерігається припухлість, почервоніння шкіри, болючість при пальпації та флюктуація в центрі. Про що можна думати і яке лікування необхідне?

2. Хворий Ю., 43 років, упродовж 10 років хворіє цукровим діабетом, важка форма. Скаржиться на біль, появу пухлиноподібного утворення в міжлопатковій ділянці розмірами до 5 см в діаметрі з явищами вираженої гіперемії, набряку. В центрі 5 гнійних верхівок в діаметрі до 0,2-0,3 см. Пальпаторно різка болючість. Які слід провести обстеження? Яке захворювання у даного хворого? Яка лікувальна тактика?

3. До лікаря звернувся пацієнт зі скаргами на біль в поперековій ділянці. Хворіє впродовж 4-х днів. Спостерігається озноб. При обстеженні - температура 38,5 С, в поперековій ділянці справа наявний щільний інфільтрат діаметром до 5 см, шкіра над ним темно-червоного кольору. В центрі інфільтрату відзначається декілька отворів, крізь які виділяється густий гній. Який є попередній діагноз і в чому полягатиме лікувальна тактика?

4. Хворий скаржиться на біль в ділянці потилиці, обмеження рухів головою, підвищення температури тіла до 38°С. Об"єктивно: спостерігається набряк та гіперемія шкіри діаметром 6х7 см. з наявністю в центрі конусоподібного темно-сірого вогнища з гнійним вмістом; при пальпації вся вказана ділянка тверда, болюча. Ваш діагноз, необхідне лікування?

5. У хворої 70 років мало місце поверхневе пошкодження тилу лівої китиці. На 3-й день з"явились болі, набряк та почервоніння китиці з переходом на передпліччя. Скаржиться на загальну слабість, підви-щення температури тіла до 38,5°С. Об"єктивно: спостерігається набряк та почервоніння з нерівними контурами і чіткими краями, спостерігаються міхурі наповнені ексудатом. Ваш діагноз і лікування?

 

Література

1. Загальна xipypгія за ред. С.П.Жученка, М.Д.Желіби, С.Д.Хіміча. Київ, "Здоров'я", 1999

2. Загальна хірурпя. Вибрані лекції / за ред. Б.І.Дмитрієва. Одеса, 1999.

3. Гребенев А.Л., Шептулин А А. Основы общего ухода за больными. Москва, 1991.

4. Волколаков Я.В. Общая хирургия. – Рига, "Медицина", 1989.

5. Петров С.П. Общая хирургия. Санкт-Петербург, 1999.

6. Методика обстеження xipypriчнoro хворого / під. ред. М.О.Ляпіса. Тернопіль, 2000.

7. Черенько М.П., Ваврик Ж.М. Загальна хірурія // Київ, "Здоров'я", 2004.

8. Мокшонов И Я., Гарелин П.В., Дубовин О.И. и др. Хирургические операции // Минск, 2004, 413с.

9. Мокшонов И.Я. Врачебная деонтологія // Минск, 1998.

10. Чен Г., Соннендэй К.Дж., Лилремо К.Д. Руководство по технике врачебных манипуляций (2-е издание). Перевод с английского // Москва.: Медицинская литература. - 2002. - 384 с.

11. Хірургія. Т.І / За ред. Я.С.Березницького, М.П.Захараша, В.Г.Мішалова, В.О.Шідловського. – Дніпропетровськ: РВА «Дніпро-VAL», 2007. – 445 с.

12. Григорян А.В. «Руководство к практическим занятиям по общей хирургии».- М.:Медицина, 1976.- 269 с.

13. Форрест А.П.М., Картер Д.С., Маклеод І.Б. Хірургія: основи і практика. – Київ: УКСП “Кобза”, 1994. – 342 с.

14. Українсько-латинсько-англійський медичний тлумачний словник: В 2 т. / Видавнича спілка "Словник" Львівського державного медичного інституту. - Львів, 1995. - 786 с.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)