АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Метастазами в легені

Читайте также:
  1. ШТУЧНА ВЕНТИЛЯЦІЯ ЛЕГЕНІВ МЕТОДОМ «РОТ В РОТ» або «РОТ В НІС»

План променевого дослідження хворого

З діагнозом: рак сечового міхура з

метастазами в легені

 

 

Виконала:

студентка ІІІ курсу

мед. факультету №1

13 – а групи

Хромих К.В.

 

План променевого обстеження хворого з діагнозом: рак сечовогоміхура з метастазами в легені

Сечовий міхур:

1. Цистографія

2. Пневмоцистографія

3. Цисто-періцистографія

4. Тазова флебографія

5. УЗД

6. Внутрішньоміхурова ультрасонографія

7. Лімфосцинтиграма і лімфосканограма

8. Компьютерна томографія

9. Оптическая когерентная сонографія

10. Магнітно – резонансна томографія

 

Органи дихання (легені)

1. Рентгенографія

 

Список використаної літератури

 

 

1. Цистографія

 

Для цистографії використовують 15% суміш сірчано-кислого барію і повітря, що називається осадова цистограма. Рентгенівські знімки роблять у двох проекціях: при положенні хворого на спині і в косому положенні.

Низхідна (екскреторна урографія) цистограма дозволяє встановити дефект наповнення при екзофітному рості пухлини і деформацію або асиметрію міхура при інфільтруючому рості новоутворень.

 

рис. 1 рис. 2 рис. 3

 

На рис. 1 показана екскреторна урограмма через 30хв – затримка контрастної речовини у лівій нирковій мисці. Стаз контрастної речовини в тазових відділах обох сечоводів, евакуація контрастної речовини в сечовий міхур. Дефект наповнення, що займає майже всю ліву стінку сечового міхура.

 

На рис. 2 показана екскреторна урограмма, на якій видно пухлину сечового міхура, що інфільтрує дно і ділянку звуження сечівників. Чітке зображення контрастної речовини в ниркових мисках і сечівниках пов’язано із порушенням динаміки випорожнення.

 

На рис. 3 показана екскреторна урограмма, де чітко видно пухлину, що займає ділянку шийки, дна, правої половини стінки сечового міхура і утруднює відтік сечі із правої нирки. Контрастна речовина добре видна у правій нирковій мисці і в сечівнику на всьому протязі. Зліва чіткого зображення ниркової миски не отримано.

 

При висхідній цистограмі, що виконується з контрасною речовиною можна оцінити інфілтративний рістновоутворень.

На цистограмі вдається отримати зображення контурів сечового міхура, відмітити розподілення контрасної речовини в сечовому міхурі. Якщо пухлина доброякісна стінка міхура має гладкі, рівні, не потовщені контури. При неінфільтруючих злоякісних пухлинах виявляється дефект наповнення, при інфільтруючих – асиметрія, з’їденість контурів, припіднятість дна і шийки сечового міхура над лобковим з’єднанням, скошеність контурів сечового міхура. На малюнках приведених нижче зображено осадові цистограми раку сечового міхура.

 

рис. 4

 

 

Рис. 5

Рис. 6

 

 

рис. 7

Рис. 4. Осадова висхідна цистограма. Дві папілярні пухлини на тонкій ніжці поблизу шийки міхура.

Рис. 5. Осадова цистограма. Вибухаюча в порожнину сечового міхура пухлина на широкій основі, що закриває вихід із нього.

Рис. 6.Осадова цистограма. Ракова пухлина в ділянці верхівки сечового міхура.

Рис. 7 Осадова цистограма. Контури сечового міхура рівні, справа невеликих розмірів пухлина з чіткими межами.

 

 

Пневмоцистографія

Заключається в інсуфляції кисню в cavum Retzi і в наступному роздуванні газом сечового міхура. Надлобкову ділянку обробляють 5% розчином йоду. По середній лінії живота, відступивши на два поперечні пальці від лобкової кістки, 0,5% розчином новокаїна проводять анестезію шкіри, апоневроза, м’язів і передміхурового простору. У навколоміуровий простір вводять 250мл кисню. В сечовий міхур вводять гумовий катетер, після випорожнення сечового міхура вдувають 150мл кисню, виймають катетер і проводять серію рентгенівських знімків у передній, косих і аксіальних проекціях.

На пневмоцистограмах при інфільтрації пухлини в стінку міхура визначається потовщення стінки, нерівність і нечіткість контурів. На знімках, проведених при пневмоперіцистографії, в поєднанні із осадовою пневмоцистографією, вдається виявити наявність пухлини, локалізацію, форму і величину новоутворення, а також проростання її в стінку сечовго міхура.

рис.8 рис. 9

рис.10

 

Рис. 8. Пневмоцистограмма. Великих розмірів пухлина сечового міхура

Рис. 9. Осадова пневмоцистографія в боковій проекції. Папілярний рак сечового міхура.

Рис. 10. Осадова пневмоцистографія. Пухлина сечового міхура.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)