АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Магнітно – резонансна томографія

Читайте также:
  1. Вектор напруженості магнітного поля та вектор магнітної індукції.
  2. Компьютерна томографія.
  3. Комп’ютерна томографія
  4. МАГНИТОРЕЗОНАНСНАЯ КОМПЬЮТЕРНАЯ ТОМОГРАФИЯ
  5. РОЗДІЛ 8. ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕДАВАННЯ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОЇ ЕНЕРГІЇ ПРОВОДОВИМІІ ЛІНІЯМИ ЗВ'ЯЗКУ
  6. Сили, що діють на магнетик в магнітному полі
  7. Структура магнітного диска

Основним симптомом пухлинного ураження сечового міхура є визначення пристінкового утворення в просвіті сечового міхура. При цьоиу, як правило, визначається один дефект наповнення з нерівними і нечіткими контурами, однорідної структури переважно ізоінтенсивного МР-сигналу на Т1- і Т2-ВИ.

Найбільш частою ознакою пухлинного ураження сечового міхура по даним МРТ є симптом екзофітного інтравезикального пристінкового утворення. Це є прямою ознакою пухлини сечового міхура.

Далі утворення оцінюються за розмірами, локалізацією, характером контурів, структури. Також прямим симптомом пухлини сечового міхура є локальне потовщення його стінок і зміни МР-сигналу від стінки сечового міхура (інфільтративні пухлини).

рис.37 рис.38

рис. 39 рис.40

 

Рис. 37:множинні пристінкові утворення по периметру сечового міхура, з нервними і нечіткими контурами, стінка в основі пухлинних утворень не змінена. Потовщення стінки сечового міхура. Паравезикальна клітковина не змінена.

Рис. 38: внутрішньоміхурове пристінкове утворення з нечіткими і нерівними контурами, з перериванням контура стінки сечового міхура і виходом пухлини за контур стінки в паравезикулярну клітковину.

Рис. 39: локальне потовщення лівої нижньої стінки СМ до 6мм, зміна її МР-структури. Зміщення СМ вправо. Зміна МР-структури паравезикальної клітковини.

Рис. 40: екзофітне інтравезикальне утворення, розмірами до 5мм в висоту і 6мм в основі з рівними нечіткими контурами, однорідної ізоінтенсивної структури. Підлегла стінка СМ не змінена, паравезикальна клітковина звичайної МР-структури

 

 

Для метастазів пухлин сечового міхура найбільш характерним є ураження легеневої тканини і поєднання із збільшенням лімфатичних вузлів кореней легень і середостіння. Ізольоване ураження лімфатичних вузлів і плеври зустрічається дуже рідко.

В легенях визначаються шаровидні утворення діаметром від 1 – 1,5см до 5 – 6см. Добре прослідковується легеневий малюнок між ними. Ці утворення можуть знаходитись як в одній легені, так і в обох, або навіть лише в одній долі. Нижче приведені зразки метастазування раку сечового міхура в легені (рис. 41, 42, 43).

 

рис. 41

 

 

рис. 42

 

рис. 43

 

На рис. 41 спостерігаються множинні метастази пухлини сечового міхура різних розмірів.

1 – пряма рентгенограма. Вузол справа до 4см в діаметрі на рівні ІІ ребра, справа і зліва від ІІ до ІV ребра – 1 – 1,5см.

2 – через 6 місяців. Метастази збільшились.

 

Рис. 42. Пряма рентгенограма. Множинні метастази пухлини сечового міхура різних розмірів.

 

Рис. 43. Множинні метастази пухлини сечового міхура в обох проекціях. Метастатичні вузли діаметром 1 – 1,5см

 

Список використаної літератури

1. Єрухимов Л.С. Рак сечового міхура. – М.: Медицина, 1975

2. Пытель А.Я. Руководство по клинической урологии. – М.: Медицина, 1970

3. Лопоткин Н.Л., Глейзер Ю.Я., Мозо Е.Б. Радиоизотопная диагностика в уронефрологии – М.: Медицина, 1977

4. Рентгенологическая диагностика урологических заболеваний: Атлас /За ред. Чухриенко Д.П., Люлько А.В., Лукич В.Л./. – М.: Издательское бюро треста медучпособие, 1969

5. Митьков В.В. Клиническое руководство по ультразвуковой диагностике. Том 1. – М.: ВИДАР, 1996

6. Труфанов Г.Е., С.Б. Петров, А.В. Мищенко, В.В. Рязанов, А.М. Опекунова Лучевая диагностика опухолей почек, мочеточников и мочевого пузыря. – М.: Медицина, 2006

7. Зедгенидзе Г.А. Лучевая диагностика и терапия така мочевого пузыря. – М.: Медицина, 1984

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)