АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Біуретова реакщя (реакція Піотровського)

Читайте также:
  1. Ксантопротеїнова реакція (реакція Мульдера)

БІЛКИ

Кожний з десятків тисяч білків, що входять до складу організму володіє унікальною структурою і містить активний центр, що здатний впізнавати серед більшості різних молекул клітини певну молекулу та вибірково взаємодіяти з нею. Завдяки цій властивості білків забезпечується структурна організація речовин в живій клітині, направленість і послідовність хімічних перетворень і фізико-хімічних процесів.

Будівельними блоками білків є а-амінокислоти, що з'єднані пептидним зв'язком, який утворюється в результаті взаємодії між карбоксильною групою однієї амінокислоти і ос-аміногрупи другої амінокислоти. Молекули білка можуть бути в чотирьох структурних станах.

 

Фракціонування білків пшеничного борошна.

Виділення альбумінів.

Хід роботи:

з

0,5 г пшеничного борошна розтирають в ступці з 3 мл води і через 2-3 хв. рідину фільтрують через паперовий фільтр, а осад, що залишився, промивають в ступці 2 мл води і після 2-3 хвилинного відстоювання промивані води видаляють. Промитий залишок залишають для виділення інших фракцій білку, а з фільтратом, який містить альбумін (лейкозин) виконують біуретову пробу (див.далі) і реакцію висолювання альбуміну (див.далі).

Видалення глобулінів.

Хід роботи:

Залишок борошна після виділення альбумінів обробляють в ступці 3 мл 10% розчину хлористого натрію і після відстоювання фільтрують. З фільтром, який містить глобулін, проводять біуретову реакцію і реакцію висолювання.

Хід роботи:

Залишок борошна після виділення глобулінів обробляють, як і в попередніх випадках, 0,2% розчином гідроксиду натрію і після відстоювання фільтрують. До 10 крапель лужної витяжки додають по краплям 0,2 % розчин оцтової кислоти. Зявляється осад глютелінів у вигляді муті.

 

Хімічна природа білка (якісні реакції)

Біуретова реакщя (реакція Піотровського)

 
 

В основі біуретової реакції лежить здатність пептидних зв'язків утворювати з сульфатом міді в лужному середовищі забарвлені комплексні сполуки, інтенсивність забарвлення яких залежить від довжини поліпептидного ланцюга. Розчин білка дає синьо-фіолетове забарвлення.

 

Хід роботи:

В 2 пробірки наливають: в одну – 5 крапель 1 % розчину яєчного білка, в другу - 5 крапель пшеничного білка. В дві пробірки додають по 5 крапель 10% розчину їдкого натру і по 1 краплі 1% розчину сірчанокислої міді. В обох пробірках появляється стійке червоно-фіолетове забарвлення.

При малій концентрації білка в розчині біуретову реакцію проводять наступним чином. В пробірку наливають 20 крапель 10% розчину їдкого натру, додають 1-2 краплі 1% розчину сірчанокислої міді. Потім набирають піпеткою розбавлений розчин білка і обережно спускають його по стінці пробірки так, щоб він нашарувався зверху і не змішувався з лужним розчином сірчанокислої міді.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)