АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Соціальні проблеми України після здобуття незалежності

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  3. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  4. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  5. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  6. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  7. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  8. VII. ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
  9. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  10. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  11. Автомобільна, бронетанкова техніка списується тільки після зняття установленого на них устаткування.
  12. Агальна характеристика конституційного права України.

Основним напрямком внутрішньої політики залишається соціально-економічний, зокрема реалізація програми „подолання бідності”, оскільки у період переходу до ринково-економічної системи відбувається різке погіршення рівня життя, скорочення рівня зайнятості, невиплата зарплати, спад виробництва. За межею бідності опинилася значна частина населення (за різними даними до 60-70% громадян), проте у 2000 році реальні доходи населення зросли на 6,2% і продовжують зростати за даними статистики, але незахищеними залишаються наймані працівники у приватному секторі, які часто працюють без оформлення трудової книжки, отримують “зарплату у конверті” і не можуть звернутися за захистом у випадку її скорочення, невиплати тощо, скорочуються соціальні гарантії щодо захисту здоров’я, оздоровлення, освіти, забезпечення житлом. Держава намагається покращити ситуацію у цій сфері: програма кредитування молодіжного будівництва, виплата значної грошової допомоги при народженні дитини з 2005 р., встановлення мінімальної заробітної плати. Специфіка видів промислової діяльності обумовлює значну галузеву диференціацію у рівнях заробітної плати робітників. Так, у нафтопереробній, нафтодобувній, газовій промисловості, на метрополітені вона у два і більше разів перевищує середні показники. На відміну від цього. Заробітна плата працівників громадського харчування, освіти, охорони здоров’я залишається нижчою у чотири рази. Розрив у доходах населення набув небачених масштабів. Становище у соціальній сфері залишається напруженим. На початок 1998 р. заборгованість по зарплаті становила понад 5 млрд. гривень. У 1999-2001 рр. були погашені заборгованості у бюджетній сфері, у виплаті пенсій. Найбільша заборгованість по зарплаті залишається на сьогодні у вугільній промисловості, машинобудуванні, сільському гсподарстві.Значною є кількість безробітних, особливо серед сільського населення і жінок, а спеціалістів у робітничих професіях не вистачає.

У січні-листопаді 2010 р. розмір середньомісячної номінальної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій становив 2205 грн і порівняно з відповідним періодом 2009 р. збільшився на 20,0%. До видів економічної діяльності з найвищим рівнем оплати праці належать авіаційний транспорт, фінансова діяльність, добування паливно-енергетичних корисних копалин та виробництво коксу, продуктів нафтоперероблення. Індекс реальної заробітної плати у січні-листопаді 2010 р. порівняно з відповідним періодом 2009 р. становив 110,2%.

З проголошенням незалежності активізувався процес розбудови освіти – створено мережу недержавних освітніх установ, відкрито національні державні заклади, але недостатнє фінансування зумовлює зниження кваліфікаційного потенціалу педагогів, погіршення матеріально-технічної бази.

Незважаючи на те, що наука проголошена пріоритетним напрямком розвитку, у 2000 на її розвиток виділено 0,4% ВВП, тому продовжується процес „утікання мізків”, гальмується розвиток точних і природничих наук, які вимагають приладів і лабораторій.

Про проблеми соціального розвитку України свідчить скорочення тривалості життя людини і скорочення населення з 52 млн. до 47 млн.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)