АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕХНІЧНІ ЗАСОБИ АВТОМАТИЗАЦІЇ КЛАСИФІКАЦІЯ ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  3. II. Класифікація основних засобів
  4. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  5. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  6. V. Облік амортизації основних засобів
  7. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  8. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  9. VIII Грошові засоби Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  10. VIII. Облік вибуття основних засобів
  11. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  12. Аварійно-рятувальні засоби

При створенні систем автоматичного управління використовуються різноманітні технічні засоби, які мають різне функціональне призначення і відповідають тим завданням та функціям, які вирішуються на певному рівні для конкретного об'єкта.

Можна виділити декілька основних груп технічних засобів, які використовуються для побудови систем автоматизації:

· Технічні засоби для отримання інформації про стан технологічних параметрів об'єкта та технологічного обладнання. До них відносять датчики та вимірювальні перетворювачі, які безпосередньо встановлюються на технологічному обладнанні для вимірювання тиску температури, рівня, витрати, фізико-хімічних властивостей, стану обладнання та ін.

· Технічні засоби, призначені для відображення та реєстрації інформації на щитах оператора та диспетчерських пунктах. Це показуючі та реєструючі прилади, індикатори, сигнальні табло, мнемосхеми і т.д.

· Технічні засоби для реалізації алгоритмів автоматичного регулювання та логіко-програмного управління, в тому числі автоматичні регулятори.

· Засоби оперативного управління, за допомогою яких оператор має можливість забезпечити дистанційне управління об'єктом безпосередньо зі щита оператора.

· Перетворювачі сигналів однієї уніфікованої форми в іншу, які використовують для узгодження роботи технічних засобів різних типів ДСП при використанні їх разом в одному контурі контролю або регулювання, та нормувальні перетворювачі, які призначені для перетворення сигналів від датчиків в уніфікований сигнал.

· Виконавчі механізми, які призначені для переміщення регулювального органу відповідно до команди керуючого пристрою.

· Регулювальні органи, які призначені для зміни витрати речовини або енергії для

об'єкта.

Використання окремих груп технічних засобів залежить від реалізації конкретного завдання управління, вибору керівних пристроїв, а також від того, які технічні засоби використані у суміжних групах.

Сучасні системи автоматизації базуються на широкому використанні засобів мікропроцесорної техніки, насамперед, промислових мікропроцесорних контролерів. На вхідні модулі контролера подаються сигнали від датчиків технологічних параметрів та інші управляючі вхідні сигнали. До вихідних модулів підключаються виконавчі механізми і регулювальні органи. Вибір інших технічних засобів залежить від вирішення питання про принципи організації операторського інтерфейсу.

Найбільш розповсюдженим сьогодні є варіант, при якому, як операторську станцію використовують персональний комп'ютер (ПК). За допомогою спеціального програмного забезпечення на ПК створюється автоматизоване робоче місце (АРМ) оператора-технолога. Оператор спостерігає за технологічним процесом за допомогою кольорових мнемосхем і, користуючись клавіатурою та маніпулятором "миша", може здійснювати оперативне управління процесом: змінювати завдання регуляторам: окремих технологічних параметрів, переходити на ручний режим управління і безпосередньо керувати регулювальними органами, змінювати структуру контуру регулювання (перехід з каскадного на локальне управління) і т.д. Крім того, на АРМі ведеться архівування даних, фіксування моментів виникнення аварійних та передаварійних ситуацій, ідентифікація дій оператора, підготовка та друкування рапортів і т.д.

 

Лекція № 6-7

Найбільш розповсюдженим сьогодні є варіант, при якому, як операторську станцію використовують персональний комп'ютер (ПК). За допомогою спеціального програмного забезпечення на ПК створюється автоматизоване робоче місце (АРМ) оператора-технолога. Оператор спостерігає за технологічним процесом за допомогою кольорових мнемосхем і, користуючись клавіатурою та маніпулятором "миша", може здійснювати оперативне управління процесом: змінювати завдання регуляторам окремих технологічних параметрів, переходити на ручний режим управління і безпосередньо керувати регулювальними органами, змінювати структуру контуру регулювання (перехід з каскадного на локальне управління) і т.д. Крім того, на АРМі ведеться архівування даних, фіксування моментів виникнення аварійних та лередаварійних ситуацій, ідентифікація дій оператора, підготовка та друкування рапортів і т.д.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)