АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Багатоточкові системи регулювання

Читайте также:
  1. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  2. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  3. Автоматизовані системи управління проектами
  4. Автоматичні системи аналогового регулювання
  5. Адаптація національної інноваційної системи до умов глобалізації та підвищення її конкурентоспроможності
  6. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  7. Аналіз системи «витрати-випупуск-прибуток» як інструмент обгрунтування виробничо-маркетингових рішень
  8. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  9. Асиметричні криптосистеми
  10. Б. Політичні та економічні системи країн
  11. Бази моделей і системи управління базами моделей

Сучасні регулятори, як правило, все більше ускладнюються і дорожчають. Тому недоцільно на кожний об’єкт, якщо він невідповідальний, недорогий і має великі значення сталих часу ставити окремі регулятори. Тому для таких об’єктів застосовують один багатоточковий регулятор, який по черзі під’єднується до кожного об’єкта, вимірює значення його вимірюваної величини і подає відповідний регулюючий вплив для приведення регульованої величини в задні межі.

Прикладом тут можуть бути багатоточкові вимірювальні прилади зрівноважування: автоматичні мости, потенціометри і інші. Як правило, вони мають пристрої позиційного регулювання і сигналізації. Сигналізуючі і регулюючі пристрої таких приладів виконують у трьох модифікаціях.

У першому випадку, при контролі, наприклад, температурного режиму об’єкту з розподіленими параметрами, автоматичне регулювання температури всього об’єкта проводиться за показами одного термосенсора, розміщеного у так звані характерній точці. Всі інші точки багатоточковогоприладу тільки вимірюють і реєструють температуру. За цими показниками можна судити, наскільки великий розкид температури по площі чи об’ємуоб’єкта, чи відповідає він вимогам технології. Наприклад, у приміщенні, що має значні розміри, а температурний режим регулює центральна повітронагрівальна установка, вона подає нагріте повітря по каналах із регульованими вручну заслінками. Ціми заслінками за показами багатоточкового приладу можна вручну вирівняти температуру у різних зонах, хоч автоматичний регулятор підтримує стабільну температуру нагрітого повітря за показами термосенсора тільки характерної точки.

Спрощена схема такого приладу має термопари, які перемикачем почергово під’єднуються до вимірювального механізму – автоматичного потенціометра. Його виконавчі контакти мають два положення «б» і «м», тобто «більше» і «менше», які відповідають значенням фактичної температури об’єкта відносно заданої. Якщо температура об’єкта, яку в даний момент вимірює термопара, встановлена в його характерній точці, менша заданої, через замкнутий контакт «м» потенціометра і контакт струм поступає на обмотку реле, яке самоблокується контактом і включає нагрівачі об’єкта. Об’єкт починає нагріватися, а перемикач послідовно вмикає на вхід потенціометра всі інші термопари. Потенціометр показує і записує температуру у всіх інших точках контрольованого об’єкта. За цими показниками можна судити про розкид температур об’єктів і вирівняти його вручну. Щоб схема «запам’ятала» положення контакту «м» на весь час, поки відбувається опитування інших термопар і не реагувала на покази потенціометра, служить контакт, який замикається тільки у момент фіксації показів термопари. Якщо на цей момент об’єкт уже досить нагрівся, і контакт потенціометра перейшов у положення «б», то обмотка реле буде закороченою, реле відпаде і нагрівачі об’єкта будуть від’єднані, тобто почнеться процес охолодження об’єкта, що триває на протязі циклу опитування всіх термопар.

Друга задача, яка ставиться перед багатоточковим регулюючим приладом: стабілізувати температуру багатьох об’єктів на однаковому рівні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)